DOLAR 32,5861 0.04%
EURO 34,9221 0.05%
GBP 40,6960 0.15%
ALTIN 2.428,58-0,05
BITCOIN 2162941-0,44%

13 yaşındaki Makhir ‘ekmek parası’ için ölmüş

ABONE OL
17 Aralık 2018 07:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Mevlevi köyünde geçtiğimiz gün temas ettiği mühimmatın patlaması sonucu 13 yaşındaki Makhir İsmailov’un hayatını kaybetmesi, bölgede büyük üzüntü yarattı. Konuyla ilgili olarak gazetemize konuşan bölgeliler, hurda toplama işinin çıktığı zamandan beri mühimmata bağlı ölüm ve yaralanma olaylarının olduğunu söylediler. Köylüler, atış alanlarının yerleşim yerlerinden çıkarılması gerektiğini vurguladılar.

“Geçmişte yaralananlar olmuştu”

Bölgedeki dağların bomba dolu olduğunu iddia eden köylüler, önceden kalan mühimmatların denetlenip yok edilmesi gerektiğini söylediler. Geçmiş yıllarda birkaç kişinin yaralandığını belirten bölgeliler, İsmailov’un ölümünün büyük acı olduğunu belirttiler. Daha fazla can kaybının yaşanmaması için köylüler, yetkilileri göreve davet ettiler.

Köylüler ne dedi?

İsmail Ayyıldız (Mevlevi Muhtarı): Yer altında geçmişten kalan mühimmatlar olabiliyor

“Makhir İsmailov’un hayatını kaybettiği bölge, atış alanının çevresidir. Ovalarda bu tür mühimmatlar çıkıyor. Bildiğim kadarıyla askerimiz atış yaptıktan sonra patlamayan mühimmatları özel ekip aracılığı ile imha ettiriyor. Yeni olan bir mühimmat olduğunu sanmıyorum. Yer altında geçmişten kalan mühimmatlar olabiliyor. Geçmiş yıllarda hurda toplamaya giden birkaç kişinin de bu olay nedeniyle yaralandığını duyduk. Olayda asker ihmali olduğunu düşünmüyorum. Buralarda diğer köylerden gelip bahçe işiyle uğraşanlar var. Bölgedeki birlikler, bu vatandaşların yardımıyla tarama yapabilir. Duyduğumuz kadarıyla çocuk da hurda toplamaya gitmiş. Atış alanları, yerleşim yerlerine yakındır. Bu tür olayların yaşanmaması adına, sivil halktan uzak bir yerde atış yapılabilir.”

İlyas Örentepe: Hurda toplama işi çıktığından beri ilk kez ölüm oldu

“Hurda toplama işi çıktığından beri ilk kez ölüm oldu. Geçmiş yıllarda mühimmata birçok kişinin temas etmesi sonucu yaralandığını duymuştuk. Orada parçalanmış tankların parçalarını hurda olarak topluyorlar. Rahmetli çocuğun da hurda toplamaya çıktığını sasğdan soldan duyduk. Ailenin de çocuğa bakarak olması lazımdı. Asker zaten atış yapacağı zaman bunu yazılı olarak duyuruyor. Tüm ikazları yapıyor. Bölgemizde birçok çocuğun yalnız başına sokağa çıktığını görüyoruz. Ailelerimiz çocuklarını sokağa bırakmasın. Askeri yasak bölgelerle ilgili çocuklara bilgi vermemiz gerekiyor. Çocuğun bölgeye atış bittikten sonra gittiğini duyduk. Zaten o araziye çok yakın bir yerde yaşıyordu. Eline patlamamış mermi aldığını da duymuştuk.”

Esat Fellahoğlu: Dağların üstü bomba doludur

“7 köyün orasında atış yapıyorlar. Bu dağların üstü hep bomba doludur. Daha önce hurda toplamaya çıkanların da başına mühimmat patlaması olayı geldi ve bazısı kolunu bacağını kaybetmişti. Toplanan hurdalar, hurdacıda preslenirken patlamıştı ve 4 kişi yaralanmıştı. Geçmiş yıllardan yer altında kalan mühimmatların bulunup imha edilmesi gerekiyor. Atışlar, sivil halkın olmadığı ve yerleşim yerlerinin uzağında yapılmalıdır. Çocuk öldü ve kimse çıkıp bir açıklama yapmadı. Siyasetçilerin askerle konuşup, çalışma yapması gerekiyor. Mühimmat toprağa batar ve bulunmaz. Biz bazen tarla sürerken, traktörün tırmığına takılıp patlıyor. Buna şahit oldum. Atış alanını köy içinden kaldırsınlar.”

“Mantar toplamaya gidenler dikkat etsin”

Bu arada bir vatandaş sosyal medya hesabından St. Hilarion Doğruyol bölgesindeki bir yamaçta, 60’lık havan mermisi bulduğunu yazdı. Merminin savaştan kalma olabileceğini ifade eden vatandaş, “Mantara gidecek olanlar dikkat etsin, patlamamış olabilir. Üzerinde emniyet pimi durur sanırım” diyerek, fotoğraf paylaştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam