DOLAR 32,2675 0.07%
EURO 34,7435 -0.14%
GBP 40,3975 -0.4%
ALTIN 2.400,79-0,34
BITCOIN 2035970-0,38%

Ağaçlar 1 yıl içinde kuruyacak

ABONE OL
23 Kasım 2018 06:36
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Güzelyurt’taki narenciye üreticileri, sektörün ayakta durabilmesi için devletin acilen tarım politikası üretmesi gerektiğini söyledi. Sulardaki tuz oranın yüksek olduğunu ifade eden üreticiler, Türkiye’den gelen suyun ivedi olarak tarıma verilmesini istedi. Üreticiler, aksi halde ağaçların 1-2 yıl içinde tamamen kuruyacağını vurguladı. Üreticiler, “Yağmur yok kuraklık var. Bahçeleri tuzlu suyla nereye kadar sulayacağız?” dedi. 

Narenciye üreticisi ne dedi?

Hasan Çoban: Avcılar portakalları vuruyor

“Av sezonunda, avcılar bahçelere giriyor ve portakallarımızı vuruyorlar. Bunu yapan bölgelimiz, köylümüz hatta komşumuzdur. Benim 4 dönüm bahçem var. Bu zararı kimse karşılamaz. Aksine avcıların avlanması için zemin hazırlanıyor. Üreticiyi düşünen yok. Neredeyse tüm portakallarım zarar gördü. Patates ekenlerin bahçelerine giren av köpekleri, tavşan yakalayacak diye yeşillikleri mahvediyor. Bu konuda biraz daha dikkatli olunmasını istiyoruz.”


Atilla Saraç: Verim yok denecek kadar düşüktür

“Rumlardan kalan ağaçlar yaşlandı. Bu ağaçlara devlet politikası olmadığı için hiçbir şey yapamıyoruz. Benim 12 dönüm bahçem var ve tek geçim kaynağım bu bahçemdir. Ben dar gelirli bir vatandaşım. Fidanlar devlet çiftliğinde 17-18 lira, özelde ise 20 liradan satılıyor. Ben nasıl fidan ekeyim? Biz üreticiler için biraz kolaylık yapmaları gerekiyor. Devletin bize sahip çıkması lazım. Ektiğim fidanın adam olması için 5 yıl ister. Sular tuzlu, devlet bana teşvik vermezse ben o ağacı nasıl yetiştireceğim? Bahçeme nasıl bakacağım? Portakallarımın durumu bitik. Narenciye masrafı karşılamıyor. Verim yok denecek kadar düşüktür.”

Gökhan Gazcı: Bahçemi kiraya verdim

“Benim 3 buçuk dönüm arazim var. Ben arsayı aldım ve 1 sene boş kaldı. Sonra kiraya verdim. Zaten eksem sular tuzlu, su bulamayınca nasıl sulayacağım? Düzenli bir şekilde bahçelerimize su alamıyoruz. Ülkede zaten tarım politikası yok. Bu yüzden bahçeler kurumaya yüz tuttu. Düzgün bahçe yok. Halimiz harap ve içler acısıdır.”


Asım Metti: Hükümet narenciye politikası oluşturmalı

“Ben hayvancılık yapıyordum vazgeçtim. Bu girdiler yüzünden bu gidişle zaten herkes vazgeçecek. Hayvancıya destek yok, hayvancılık bitiyor. Benim 33 dönüm narenciye bahçem var. Üründen verim alamadık. Yağmur yok kuraklık var. Sadece tahıl düşünülüyor, narenciye üreticisini düşünen yok. Bu yıl rekolte yarı yarıya düştü. Hükümetten beklediğimiz narenciye sektörü için politika yapmasıdır ki narenciye sektörü ayakta durabilsin. Narenciye sektörünün ayakta durması için Türkiye’den gelen suyun tarıma verilmesi şarttır. Yoksa 1-2 seneye kadar narenciye ağaçları tamamen kurur. Tuzlu suyla nereye kadar sulayacağız?”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam