DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2078829-1,58%

Akıncı ve Anastasiadis “İyi çocuğu” oynuyor

ABONE OL
30 Eylül 2016 10:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

 

YKP Parti Meclisi Üyesi Alpay Durduran, ortaya çıkan tabloda, Kıbrıs Sorununun ne zaman çözüleceği hakkında bir ipucu olmadığına dikkat çekerek, bu noktada BM ve uluslararası aktörlerin iki taraftan da yakınlaşabileceklerini gösteren garantiler alması gerektiğini belirtti

 

Durduran, “O kadar teferruat konuşuluyor ki sanki bundan sonra kurulacak federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti hiçbir sorunla karşılaşmayacakmış gibi. Bu doğaya aykırıdır. Bize göre doğru yol oturup Türkiye ile konuşulup, Siz Kıbrıs’ı ayrı bir devlet olarak kabul etmeye hazır mısınız diye sormaları gerekir” dedi

 

Müzakere sürecinde tarafların birbirlerini suçlamasını  doğru bulmadığına da dikkat çeken Durduran, “ Bu oyunu bilerek oynuyorlar. BM bunu suçlama oyunu diye nitelendirilmektedir.  Biz ise bu oyunu iyi çocuk görünme politikası olarak yorumluyoruz. Kısaca Akıncı ve Anastasiadis, görüşüyor gibi yapıp, bu işi askıda bırakıyorlar” diye konuştu

 

 

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran, Yeni Bakış’a müzakere sürecini değerlendirdi.

 

“Çözümünü sağlayacak hazırlıkları yapmadılar”

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran, Kıbrıs Sorunun çözümü ile ilgili liderlerin ve BM yetkililerinin açıklamalarını basından takip ettiklerini belirterek, “Bu bağlamda edindiğimiz bilgi ve izlenimlere göre taraflar Kıbrıs sorununun çözümünü sağlayacak hazırlıkları yapmadılar. Yandaşları ve güç aldıkları çevrelerle görüşüp önemli kararları almadılar ve esas sorunlar havada kaldı. Esas olarak kabul etmedikleri görüşebilecekleri ve ilerleme oluyor havası yaratabilecekleri konuları görüştüler, sonunda onları da kapatmayarak, çok önemli konularda görüş ayrılıkları da vardır dediler. Gelinen nokta budur çok çalıştılar ve Kıbrıs sorununu çözemediler diye bir nokta yoktur” şeklinde konuştu.

 

İyi çocuk görünme politikası”

Sorunu çözmek için tarafların çalışmadığını savunan Durduran, “Kıbrıs Türk tarafı Türkiye ile görüşüp de Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü kabul edip etmediğini anlamaya çalışmadı. Bu nedenle de Kıbrıs Sorununun uğraşılıp çözülmedi diye değerlendirme yapılması yanlıştır. Müzakere sürecinde tarafların birbirlerini suçlamasını da doğru bulmuyorum, çünkü bu oyunu bilerek oynamaktadırlar. Birleşmiş Miletlerde bu olay da suçlama oyunu diye nitelendirilmektedir.  Başka çevreler ve biz de oynanan bu oyunu iyi çocuk görünme politikası olarak yorumluyoruz. Kısacası görüşüyor gibi yapıp, bu işi askıda bırakıyorlar” dedi.

 

“Garantiler almak gerekir”

Kıbrıs Sorununun ne zaman çözüleceği hakkında bir ipucu olmadığını söyleyen Durduran, “İlgili devletler ve Birleşmiş Milletlerle bu konularda iki tarafın yaklaşa bileceğini gösteren garantiler alması gerekir. Aksi halde ‘şimdi görüşün de önemli noktalara geldiğinizde size görüşlerimizi söyleriz’ şeklinde tutumları kabul ederek görüşmelere gitmek yanlıştır. Bu tarihte de görülmüştür ki böyle konular önce ilkeler üzerindeki uzlaşma zeminini hazırlamaya bağlıdır. Bu olursa 2-3 günde bu iş biter” şeklinde konuştu.

 

“Türkiye ile konuşulmalıydı”

Durduran sözlerine şu şekilde devam etti; “O kadar teferruat konuşuluyor ki sanki bundan sonra kurulacak federal bir Kıbrıs Cumhuriyeti hiçbir sorunla karşılaşmayacakmış gibi. Bu doğaya aykırıdır. Bize göre doğru yol oturup Türkiye ile konuşulup, Siz Kıbrıs’ı ayrı bir devlet olarak kabul etmeye hazır mısınız diye sormaları gerekirdi? Eğer şartlar da kabul edilirse o zaman görüşmelere başlanırdı.”

 

“İki taraf da AB’den korkuyor”

Kıbrıs’ta iki tarafın da Avrupa Birliğinden ve Birleşmiş Milletlerden korktuğunu söyleyen Durduran, “AB yardım etsin ama çözüme karışmasın diye açıklamalar yapılıyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’dan sürece daha fazla müdahil olmasını istedikleri halde, hakemlik istememektedirler. Şu an bunu dillendiren Rumlar olmasına rağmen, Türk tarafının isteği de budur. Söylememelerinin sebebi ise Rumların zaten buna engel olmasından dolayıdır” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam