DOLAR 32,3703 0.15%
EURO 34,9665 -0.31%
GBP 40,9541 0.17%
ALTIN 2.324,120,21
BITCOIN 22800170,40%

Alışılagelmişin dışında bir polis birimi

ABONE OL
13 Aralık 2018 08:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Suç Önleme Hizmetleri Şube Amiri Müfettiş Erkan Ersözlü, 2 yıl önce kurulan biriminin kuruluş amaçları ve faaliyet alanlarıyla ilgili Yeni Bakış’ın sorularını yanıtladı. Müfettiş Ersözlü, birimin suç olmadan önce suçun önlenmesine yönelik çalışma yaptığını ifade etti. Ersözlü, şubenin hedefleri arasında suça dönüşebilecek ne varsa ona müdahale ettiklerini vurguladı ve birimin kurulduğu günden itibaren yapılan çalışmaların geri dönüşümünün de iyi yönde olduğunu dile getirdi.

Y.B: Birim hangi yıl ve ne amaçla kuruldu?

E.E: “Birim, 1 Şubat 2016’da kuruldu. Tabi birimin kuruluş aşamaları var. Dünya genelinde ceza adalet sistemi, yasalarca suç kabul edilen bir eylem sonrasında, polisin olay yerini ziyaret etmesi, delil toplaması, zanlıların peşine düşmesi, onları yakalaması, aleyhine dosya hazırlaması, mahkemeye sevk etmesi ve mahkeme tarafından ceza verilen şahsın cezaevine gönderilmesi üzerine kuruldu. Dünya genelinde geleneksel polislik olarak adlandırılan bir yapıdır. Bunun adı reaktif polisliktir.

Y.B: Şubenin hedefleri nelerdir? Ne tür faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz?

E.E: “Şubenin hedefleri ve tüm faaliyetlerimiz aslında, bir adım sonrasında suça dönüşebilecek ne varsa ona müdahale etmeye yönelik planlandı. Polisin sorumluluk alanına girmese bile, o noktada başka dairelerin belki duyarsız kaldığı veya gözden kaçırdığı noktalarda kendi sorumluluk alanlarına giren faaliyetleri yapmaması sonucunda, bunun arkasından suç veya sapma davranış dediğimiz, halkın rahatsızlık duyacağı veya refah seviyesini düşüreceği davranışların gerçekleşmesi muhtemel olan her yerde biz devriye yaparak tespitlerimizi raporluyoruz ve ilgili kurum kuruluşlarla bunları paylaşmaya çalışıyoruz.
Örnek vermek gerekirse, Lefkoşa’da kent genelinde bulunan ve halkın yoğun olarak kullandığı çocuk parklarının ışıklandırılmaları, bu parklarda kırılan ve hasara uğratılan aletlerin tamiri, yine kent genelinde ışıklandırılması olmayan veya yetersiz ışık olan sokakların ve caddelerin ışıklandırılması için çalışıyoruz. Argo yazılar yazılan duvarların temizlenmesi, yol içerisinde ve yolun kenarındaki kaldırımda, üzerindeki kapağı kırılmış rögarların tekrardan kapatılması, içerisinde suç işlenebilecek ve bir nevi potansiyel olay yeri olarak adlandırdığımız metruk binaların mal sahiplerinin tespiti veya kuruma aitse kurum tespiti ve bunların kapatılmasına yönelik öneriler getirmek için çalışıyoruz. Bir evin ya da kaldırımda bulunan bir ağacın yola ya da kaldırıma sarkan dalları yüzünden, kaldırımda yürüyen vatandaşın yola inmesi ve arkadan gelen aracın kendisine çarpma tehlikesi yaşaması durumunda, o ağaç dallarının gerek ev sahibi, gerekse de belediye tarafından budanmasını sağlıyoruz. Sapma davranış gösterebilen, terk edilmiş yerlerde ve metruk binalarda toplanan gençlerin, tekrardan topluma kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bir de bu çocukları, nerelerde bir amaca hizmet edebileceği şeklinde yönlendirme çalışmaları yapıyoruz.
Tabii bu noktada vatandaşlarımızın aklına şu soru da gelebilir: “Her şey bitti de, bunların peşine mi düştü polis?” ya da “Polisin yapacağı başka bir iş yok mu?” Biz, yanmayan lambaları değiştirecek değiliz ya da toplanmayan çöpleri toplayacak da değiliz. Kapanmayan rögarları da kapatacak değiliz. Bu noktada, ilgili kurum ve kuruluşları devreye sokmak üzerine çalışmalar yapıyoruz.
Proaktif Polislik Uygulamaları’nda bizim 5 temel hedefimiz var. Birincisi; mümkünse sorunu tamamen ortadan kaldırmak. İkincisi; sorunun olma sayısını azaltmak. Üçüncüsü; sorun olduğu zaman gösterdiği etkiyi azaltmak. Dördüncüsü; ilgili kurum kuruluşların devreye girerek sorumluluklarını üstlenmelerini sağlamak ve beşincisi; biz devreden çıktıktan sonra da, kurumların yapmış olduğu faaliyetleri takip ederek, yeri geldiğinde destek vermek, yeri geldiğinde de öneri getirmek üzerine kuruludur.
Bugün dünya geneline baktığınızda, suçların olmadan önlenmesine yönelik olarak KKTC için de yapılabilecek şeyler var. Sadece polisiye tedbirlerle bir şeylerin önüne geçemeyeceğimizi öngörmekteyiz. Kuruluş amacımız bu noktada, kendi örgütümüz için, halkı rahatsız eden küçük küçük olayların, sapma davranışların, huzursuzlukların önüne geçerek, bir nevi yüklerini de alma üzerine kuruludur. Böylelikle hem teşkilatın daha iyi ve etkin çalışmasını sağlamaya yönelik zaman ve personel tasarrufunda bulunmuş olacağız hem de ilgili kurum ve kuruluşların kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen olaylara müdahale etmelerini sağlayarak, halkın refah seviyesini, o olaylar başlamadan önceki, huzur ortamı bozulmadan önceki haline getirmek amacındayız.”

Y.B: Kurulduğu günden itibaren ne tür icraatlar yapıldı?

E.E: “Esas çalışma alanımız; halkın devamlı gittiği, eğlence yerlerinin bolca olduğu ve turist kafilelerinin devamlı ziyarette bulunduğu Surlariçi’ydi. Biz gelir gelmez ilk olarak Surlariçi’nin 12 bölge muhtarına haber gönderdik. Böyle bir şube kuruldu, gelin size kendimizi tanıtalım dedik ve toplantıya çağırdık. 8 muhtar geldi 4 tanesi çeşitli sebeplerden dolayı gelemedi. Vakıflar İdaresi, Kaymakamlık ve Elektrik Kurumu’nu ziyaret ettik. LTB Zabıtalarına yönelik olarak bizim AR-GE Şubesi’nin geliştirmiş olduğu “Kent Güvenliği ve Suçların Önlenmesi”ne yönelik 2 haftalık eğitimimiz oldu. Bunun geri dönüşlerini almaya başladık. Zabıta arkadaşların bir nevi farkındalıklarını artırarak, gezmiş oldukları bölgelerde kendi alanlarına giren ve farkında olmadıkları birçok şeyi görmeye başladıklarını tespit ettik. Sosyal Hizmetler Dairesi ile görüştük. Özellikle Surlariçi ve Lefkoşa genelinde başıboş kalmış ya da suç işlemeye meyilli çocuklarla ilgili neler yapabiliriz, nerelere yönlendirebiliriz diye. Sivil toplum örgütlerinden biri olan Stüdyo 21, sanatsal ve sportif faaliyetler yapan bir kuruluştur. Oralara, yetenekli olduğunu düşündüğümüz çocukları yönlendirdik. İlk gelip devriye yaptığımızda Ay Luka Kilisesi’ni tespit ettik. Kime ait olduğunu araştırdık, Vakıflara ait olduğunu ve kiracısının HAS-DER isimli dernek olduğunu tespit ettik. Ay Luka kilisesinin tekrardan rehabilite edilerek, o bölgeye kazandırılması, HAS-DER’in belli faaliyetlerinin o kilise içinde yürütülmesinin sağlanması ve böylelikle bölge çocuklarının oraya gelerek aileleri ile birlikte kiliseye sahip çıkması üzerine plan yaptık. Gelinen noktada, yaklaşık 2 yıllık sürede, Has – Der’in, binanın içerisine girerek faaliyetlerine başlama evresine vardık. O bölgeyle ilgili de yakın zamanda sosyal faaliyetler başlayacaktır.”

Y.B: Klasik görev anlayışından fazlasını ortaya koyan bu birimin çalışma koşulları teknik donanımı ve personel yapısı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

E.E: “Şubemiz 2 personelden oluşuyor; ben ve yardımcım çavuş. Bize takviye gelen ve katkı koyan arkadaşlarımız da var, ki bunlar; Lefkoşa, Güzelyurt ve Girne Polis Müdürlükleri ile Polis Genel Müdürlüğü’nde mesaideki arkadaşlardır. Biz bu arkadaşları ekiplere böldük. Haftada 1 gece 4 saatliğine gelip bize teslim oluyorlar. Salı, çarşamba, cuma ve cumartesi akşamları 4 saatliğine, hafta arası 18.00 – 22.00, cuma ve cumartesi günleri 19.00 – 23.00 saatleri arasında devriye yapıyoruz. Ekiplerimizin devriye esnasında gezerken tespit etmiş oldukları aksaklıkları ve halkın yoğun olduğu bölgelere yönelik devriye planlamaları yapıyoruz. Tespit edilen hususları bize raporluyorlar. Cumartesi günü sabah yapmış olduğumuz devriyeler esnasında tespit ettik ki, özellikle Surlar İçi Bölgesi yoğunluk yaşıyor. Görev yapmaya gelmiş olan askerlerin izne çıktığını, turist kafilelerinin geldiğini, sadece Lefkoşa halkının değil şehir dışından vatandaşların da Surlariçi’ne geldiğini gördük. Lefkoşa Polis Müdürü’ne, Cumartesi gündüz de görev yapılması gerektiğini anlattık, onlar da uygun gördüler. Bununla ilgili de iyi geri dönüşümler aldık.
Bize devriyeye gelen arkadaşlara, AR – GE Şubesi’ndeki arkadaşların hazırladığı “Suçların Önlenmesi ve Proaktif Polislik Uygulamaları” hakkında 2016 ve 2017 yıllarında eğitim verdik. Eğitimlerde arkadaşlarımızın farkındalıklarını artırdık. Böylelikle devriye gezdikleri bölgelerde, sadece bakmayı değil, baktığı zaman görmeyi de öğrendiler. Bunu aşıladık kendilerine. Çok güzel geri dönüşleri oldu bu işlerin.”

Y.B: Hizmet alanları ve yaşanan zorluklar nelerdir?

E.E: “Her kurumun kendi bünyesinde belirlediği bir faaliyet planı vardır. Bu faaliyet planının temeli de, bir yıl öncesinden devlet tarafından o kuruma ayrılan bütçe çerçevesinde gerçekleşiyor. Bu kurumlar yeri geldiğinde günlük, yeri geldiğinde haftalık, yeri geldiğinde ise aylık planlama yapıyor. Biz sorunu ilettiğimiz zaman aciliyet durumuna göre hemen gündeme alıyorlar. Aciliyet durumunu kendi bünyelerinde değerlendirdikten sonra, haftalık planlarının içerisine de koyuyorlar. Lefkoşa’da iletişime geçmiş olduğumuz kurumlardan güzel geri dönüşler alıyoruz. Tespit edilen aksaklığın üzerine gidiyorlar.”

Y.B: Ülkede ağır bir bürokrasi var bu şartlar altında sonuca gitme noktasında ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?

E.E: “Aslında bu sorunuzun cevabı, bir önceki sorunun içinde yer alıyor. Burada vurgu yapmam ve ekleme yapmam gereken nokta sanırım şunlar olacak: Tespit edilen tüm aksaklıklar, bir adım sonrasında huzursuzluk yaratacak veya suça dönüşebilecek davranışlara davetiye çıkaran durumlardır.
Bizim amacımız da, suç olmadan önce müdahale ederek mevcut soruna çözümler getirmek üzerinedir. Bu, kurum, kuruluş veya şahıs olsa da fark etmiyor. Tespit edilen aksaklık, herhangi bir şahsın malı ile ilgili ise, yukarıda saydığım tüm girişimler ve iletişime geçme çabalarımız, bu şahıslar için de aynı oluyor.
Yani tespit edilen metruk bina, bir vatandaşımıza ait ise hemen irtibata geçiyoruz. SÖH Şubesi’ni ve amaçlarını anlatarak, metruk binaların suç işleme potansiyeli yüksek yerler olduğunu izah ederek devriyeler esnasında metruk binada tespit ettiğimiz sorunları bilgisine getiriyoruz.
Sonrasında da alınabilecek tedbirlerle ilgili çözüm önerilerimizi sıralıyoruz. Tabii bu noktada da, kurumların bütçeleri ve imkânları ile ilgili bahsettiğimiz gerçek, şahıslar için de geçerli olabiliyor. Özellikle sıkıntılı bir ekonomik süreçten geçtiğimiz şu zamanlarda, vatandaşlarımızın da öncelikleri değişiyor.
Genelde metruk bina sahipleri ile iletişime geçtiğimizde şu davranışlarla karşılaşıyoruz:
1.Polisin böyle bir birimi olduğundan haberdar olmayan, ancak yapılan bildirimden mutlu olarak hemen harekete geçenler
2.Polisin böyle bir birimi olduğundan haberdar olmayan ve yapılan bildirimden de hoşnut kalmayanlar
3.Hoşnut kalsa da, kalmasa da, maddi gücü, yeterli emniyet tedbiri almaya yetmeyenler.

Y.B: Devletin sağladığı maddi imkânlar yeterli mi?

E.E: “Polis Genel Müdürlüğü’nün imkânları ölçüsünde gerekli yardımı yaptığını düşünüyorum. Yetkililerimiz sağ olsunlar, bu şubenin hem kurulmasında hem de iç dizaynı için gerekli katkıyı yaptılar. Şu an itibarıyla yeterlidir.

Y.B: Polis içinde bu ve benzeri profesyonel yapıların çoğalması ülke açısından ne anlama gelir?
E.E: “Zamanın hızla aktığı ve tüm dünyanın değişmediği takdirde yaşadığı çevreye yabancı kalacağı bir dönemdeyiz.
Artık okullarda ve üniversitelerde okutulan derslerin, gerçek hayatta bize yetmediği, değişimin ve gelişimin sürekli olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Sadece Polis Örgütü için değil, devletin tüm kurumları için, çağa ayak uydurmak adına, kendi bünyelerinde atılım yapmaları kaçınılmazdır. Suç Önleme Hizmetleri Şubesi de, Polis Örgütü’nün reorganize edilmesi çalışmaları kapsamında hayat bulmuş bir şubedir. Dolayısıyla, hep şikâyet ettiğimiz ağır bürokratik yapıdan kurtulmamız için mutlaka kapılarımızı değişime açık tutmalıyız. Bu anlamda, toplumun refah seviyesine katkıda bulunacak SÖH Şubesi ve benzeri yapıların kurulmasının da, yine toplum nezdinde faydalı olacağını düşünüyorum.
Tabii bu tür yapıların sadece Polis Örgütü’nde değil, devletin diğer kurumlarında da olmalıdır.
Bu, şu anlamda da katkı sağlar; devletin sorun çözen diğer kurumlarının da “Çatışmasız Çözüm Odaklı Çalışmalar” yapabilmesi, halkın, devletine ve kurumlarına güvenini arttırır.
Biz bunu özelde, Suç Önleme Hizmetleri Şubesi olarak yaparken, bunun diğer kurumlar üzerinden de yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Y.B: Size ulaşmak hangi yollarla mümkündür?
E.E: “Yüz yüze görüşmek, tanışmak, herhangi bir sorununu dile getirmek isteyen vatandaşlarımızı, şubemizde ağırlamaktan mutluluk duyarız.
Şubemiz, Çağlayan Bölgesi’nde, Çağlayan İtfaiye Binasının hemen önündedir. Telefonla ulaşmak isteyenler de, Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nün 22 83 311 numaralı hattını veya 155 Polis İmdat telefon hattını arayarak Suç Önleme Hizmetleri Şubesi ile görüşmek istediklerini söyleyebilirler.”

Y.B: Son olarak eklemek istedikleriniz?
E.E: “Topluma hizmet etmek ve suçların önlenmesine yönelik olarak faaliyet göstermek üzere kurulan bu şubenin, kuruluş aşamasında emek veren AR-GE Şubesi’ndeki değerli iş arkadaşlarıma, şubenin kurulmasına onay ve destek veren Polis Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardımcılarıma, ayrıca faaliyetlerimizi yakından takip ederek destekleyen Lefkoşa Polis Müdürü’ne ve tüm devlet kurumlarında ve sivil toplum örgütlerinde, çalışmalarımıza yardımcı olan ve çözüm ortağımız haline gelen tüm yetkililere teşekkür etmek istiyorum. En büyük teşekkürü de, yağmur, çamur, sıcak, soğuk demeden, özel hayatlarındaki vakitlerinden ayırarak göreve gelen ve özverili bir şekilde görev yapan tüm mesai arkadaşlarım hak ediyor. Onlar sayesinde yürüyebiliyoruz. O yüzden onlara da çok teşekkür ediyorum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam