DOLAR 32,5008 -0.12%
EURO 34,9639 0.35%
GBP 40,8117 0.53%
ALTIN 2.429,300,26
BITCOIN 2075541-3,77%

Anastasiadis “beklentilerimize cevap vermiyor”

ABONE OL
17 Kasım 2017 13:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, üst düzey bir BM yetkilisinin dolaylı görüşmeler yoluyla stratejik bir anlaşma çerçevesi ortaya çıkma olasılığını araştırmasının düşünülebileceği açıklaması Rum tarafında “ara anlaşma önerisi” olarak değerlendirildi. Rum yönetiminin “bu teklifin yan etkilerinin önüne geçmeye koştuğu” haber verildi.  

Fileleftheros Cumhurbaşkanı Akıncı’nın KKTC’nin 34’üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde yaptığı açıklamaya gelen tepileri, “Ara Çözüm Görüşme Dışı… Kıbrıs Rum Tarafı Akıncı’nın Önerisinin Yan Etkilerinin Önüne Geçmeye Koşuyor… Başkan Anastasiadis Türklerin Söylemlerinin Beklentilerin Dışında Olduğunu Söylüyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis “Kıbrıslı Türk liderin ve diğer Türk yetkililerin açıklamalarından, beklentilerimize cevap vermeyen bir politika şekillendirdikleri görülüyor” dedi. Anastasiadis “Her halükarda, şu ana kadar uzlaşılan ve Kıbrıs sorununun çözümü için zemin teşkil edenlerle hiçbir şekilde uymayan ayrılıkçı bir fenomeni en sert şekilde kınamaktan öteye gitmek istemiyorum” ifadesini kullandı.

Rum yönetimi sözcüsü Nikos Hristodulidis ise Rum tarafı açısından ara çözüm diye bir şey olmadığını bu nedenle “böyle bir konuyu görüşme mantığına giremeyeceğini” söyledi. 

Hristodulidis “Akıncı’nın söylediklerinden ortaya çıkan; Türkiye’nin, yasadışı oluşumun bir çeşit tanınması için bunca yıldır harcadığı çaba hiçbir sonuca gitmediği ve gerek Türkiye gerek Kıbrıslı Türkler doğrudan veya dolaylı ne kadar çabalasalar da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayı olmadan hiçbir sonuç da alamayacaklarıdır.” dedi.

Sözcü Akıncı’nın BM’nin alt komitesindeki ifadelerinden, Türkiye’nin hedeflerini başaramadığının açıkça görüldüğünü de savundu ve “Alt komite müzakereler dışında ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin onayı olmadan işleyemez. Bu, Akıncı’ya da, Türkiye’de veya Kıbrıs Türk toplumunda işgal altındaki bölgelerdeki yasadışı oluşumun, sahte devletin herhangi bir şekilde yükseltilmesini hayal edenlere de cevaptır” dedi. 

Rum tarafı açısından çözüm çerçevesinin ortada olduğunu ve yeni bir ara çözüm olamayacağını söyleyen Hristodulidis “Ara çözüm, çözüm değildir. Bu nedenle böyle bir konu görüşme dışıdır” dedi, Kıbrıs sorununun en temel ilkesinin, her şeyde anlaşılana kadar hiçbir şeyde anlaşılmamış addedileceği olduğunu tekrarladı. 

Hristodulidis “Çerçeve uzlaşılmıştır, biliniyor ve başarmaya çalıştığımız da budur. Ara çözüm başarılamaz, Kıbrıs sorununun çözümü gerçekten arzuluyorsak, hiçbir katkı yapamaz” dedi, özetle şunları ekledi: “Gerek Türk gerek Kıbrıs Türk tarafından sıklıkla farklı yaklaşımlar işitiyoruz. Kısa süre önce Sayın Nami’den başka şeyler işitmiştik, şimdi Akıncı’dan başka. Bunlar da Kıbrıs sorununda istenilen çözümle ilgili bir karışıklık olduğunu gösteriyor. Crans Montana’dan neden sonuç alamadığımızın da izahıdır. Sayın Akıncı dün açıkça, Crans Montana’da askerin kalmasını ve garantilerin devamını istediklerini söyledi.”

Yunan Dışişleri de yazılı açıklama yayımladı
Rum Dışişleri Bakanlığı ise “tek taraflı bağımsızlık ilanlarının ölü doğum olduğunu ve uluslararasında hiçbir kabul görmediğini” savunarak Türkiye’yi “bunu örnek almaya” ve “KKTC’yi yükseltme politikasından vazgeçmeye” çağırdı.

KKTC’nin 34’üncü yıldönümü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada “uluslararası toplumun tamamının Kıbrıs’taki tek devlet olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığı bir zamanda Türk tarafı etkinlikler ve kışkırtıcı kutlamalar aracılığıyla bunun önüne geçmeye ve işgal bölgelerindeki; BM Güvenlik Konseyi’nin 541 (1983) ve 550 (1984) sayılı kararıyla mahkum edilmiş, yasadışı, asılsız, ayrılıkçı varlığı ve ölü doğmuş bir oluşumu idame ettirmeye çalışıyor” iddiasında bulunuldu.

Haberde, Yunanistan Dışişleri  Bakanlığı’nın da KKTC’nin kuruluş yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptığı kaydedildi. 
Gazeteye göre Kıbrıs’ın “Megaloniso” (büyük ada) ismiyle anıldığı açıklamada “yeniden birleşme ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin normal bir devlete dönüşümü ancak köhnemiş garantiler rejiminin ve işgal askeri varlığının kaldırılmasıyla başarılabilir” iddiasında bulunuldu. 

KKTC’nin ilanını “tek taraflı ve yasadışı eylem” diye niteleyen Yunan Dışişleri bunun, “uluslararası hukuk kurallarına ve temel ilkelere aykırı ve Kıbrıs meselesine karşılıklı kabul edilebilir çözüm bulunmasının önünde engel olduğunu” iddia etti. 

Açıklamada Türkiye’nin ve KKTC’deki bir kısım çevrelerin “Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgesi” nitelemesi yapılan KKTC’de “yeni yasadışı oldubittiler ve taksimci alternatif çözümler dayatmaya çalıştığı” savunuldu, “uluslararası toplum asla, Kıbrıs’ta süregelen Türk askeri işgalinin etkilerinin meşrulaştırılmasına katılmamalıdır” denildi. Politis haberi “Ara Çözüme Hayır… Hristodulidis: Kıbrıs Rum Tarafı Yeni Anlaşma Çerçevesine Karşı… Kıbrıs Rum Tarafı Akıncı’nın Stratejik Anlaşma Açıklamasını Kıbrıs Türk Tarafının Yeni Çerçevesi Olarak Yorumluyor – Hükümet Sözcüsü Kıbrıs Türk Tarafının Net Hedefi Olmadığını Değerlendiriyor” başlık ve spotlarıyla aktardı. 

Alithia ise “İşgal Bölgelerinden Taksimci Mesajlar Lefkoşa’yı Kaygılandırdı… Sahte Devletin İlanı Kutlamaları, Türk Siyasi Liderliğinin ve Savaş Uçaklarının Güçlü Varlık Göstermesi, Kıbrıs Sorununun Çözümü İçin İyi Niyet Bekleyen Anastasiadis Hükümetini Rahatsız Etti” başlık ve spotlarını kullandı. 
 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam