DOLAR 32,5355 0.11%
EURO 34,8009 0.1%
GBP 40,7616 0.35%
ALTIN 2.473,250,46
BITCOIN 1991253-3,84%

Arı yaşamı tehlikede

ABONE OL
30 Ağustos 2016 10:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, ülkedeki arı yaşamının tehlikede olduğunu belirterek,  bu aşamada arıların beslenmesinin büyük önem taşıdığını, bu nedenle de Doğrudan Gelir Desteği’nin arıları kurtarmak açısından iyi bir teşvik olduğunu söyledi.

 

Kasapoğlu, kuraklıktan dolayı hasatın bu yıl  beklendiği gibi olmadığını belirterek, çoğu bölgelerde hasat dahi yapılamadığını, bal üretiminin geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını söyledi.

 

Kasapoğlu, arıcılıkta narenciye sektörünün büyük önem taşıdığını belirterek, “bu ülkde bal üretimi yapmak istiyorsak, narenciyeye göz bebeğimiz gibi bakmamız gerekir. Narenciye kurursa, bir yıl sonraki çiçek açma oranı etkilenir. Bu da bizi etkiler. Arıcılıkla narenciye paralel bir sektördür. Türkiye’den gelen su kaynaklarının narenciyeye aktarılması gerekir” diye konuştu.

 

Deniz ABİDİN

 

Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu, hükümetin  arıcılığa bu yıl ilk kez Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alındığını ve hükümetin  kovan başına 20 lira verileceğini belirtti. Kasapoğlu, Doğrudan Gelir Desteği’nin arıcılık yapanlara ilaç gibi geldiğini söyleyerek, kuraklığın arıcılığı da vurduğunu kaydetti. Kasapoğlu, alınacak olan katkının arıların beslenmesi için kullanılacağına dikkat çekerek, kuraklıktan dolayı hasatın da beklendiği gibi olmadığını söyledi. Kasapoğlu, kovan başı 5 ile 10 kilo arası bal alınabildiğine vurgu yaparak, çoğu bölgelerde hasat dahi yapılamadığını belirtti.

 

“Arıların beslenmesi büyük önem taşır”        

Kasapoğlu,  Doğrudan Gelir Desteği’nden dolayı birlik olarak Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı’ya teşekkür ettiklerini söyledi. Kasapoğlu, Doğrudan Gelir Desteği’nin yıllardır arıcılık yapanların beklediği bir katkı olduğunu ifade ederek, verilecek olan rakam az da olsa arıları kurtarmak açısından iyi geleceğini belirtti. Kasapoğlu, “Arı yaşamı tehlikededir” diyerek, arıların beslenmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

 

“Narenciyeye göz bebeğimiz gibi bakmalıyız”

Kasapoğlu, arıcılıkta narenciye sektörünün büyük önem taşıdığını belirterek, “bu ülkde bal üretimi yapmak istiyorsak, narenciyeye göz bebeğimiz gibi bakmamız gerekir. Narenciye kurursa, narenciyede ürün dalda kalırsa, bir yıl sonraki çiçek açma oranı etkilenir. Bu da bizi arıcılığı olumsuz yönde etkiler. Arıcılıkla narenciye paralel bir sektördür. Türkiyeden gelen su kaynaklarının narenciyeye aktarılması gerekir. Geçmişte bir milyon ağaç varken, bugün 400 bine düştü. Bu arıcılık için müthiş bir yaradır. Bu arada, bizim tülünbe balımız da çok önemlidir. Kuraklık dağdaki tülünbeyi yaktı. Genel anlamda bal üretimimiz geçen yıla göre yarı yarıya azaldı”diye konuştu.

 

 

 

“Arıcılık tozlaşması önemlidir”

Kasapoğlu, şunları söyledi, “Yağışlar erken gelirse, çiçek çıkabilir. Yağışların gecikmesi durumunda zorlanma yaşayacağız. Bu nedenle Doğrudan Gelir Desteği’nin her yıl verilecek olması arıcılık yapanlar için büyük bir katkıdır. Vatandaşlar zannetmesinler ki bu destek sadece arıcılara verilecek diye…Çünkü arıcılık, meyve, sebze ve bitkisel üretim olarak doğadaki organizasyonu sağlamaktadır. Bu açıdan sadece bize değil, arı bir aracıdır, doğadaki bütün atıl durumda olan miktar arılar sayesinde kovana getirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Bunun yanında arıcılık yüzde 80 oranında tozlaşma olarak kullanılmaktadır. Örneğin, Amerika’da badem sektörünün tozlayıcısı arılardır. Dolayısıyla biz de ülkemizde adaya suyun da geldiğini düşünürsek yem bitkisi ya da meyve sebze olsun, tüm bunların üretiminde arıcılık tozlaşması önemlidir”

 

“İnsanlığa verilmiş bir teşvik”

Kasapoğlu, Doğrudan Gelir Desteği’nin aslında arıcılığa değil, insanlığa verilmiş bir teşvik olduğunu kaydetti. Tüketicilerin bu teşviği bu şekilde görmesini istediğini ifade eden Kasapoğlu, arıcılığın yıllarca bu ülkede sektör dahi kabul edilmediğini söyledi. Kasapoğlu, arıcılığın yaklaşık 5 yıldır sektör olarak kabul edildiğini belirterek, bir önceki ve şimdiki yönetimin bunu kamuoyuna ispat ettiğini kaydetti. Kasapoğlu, birliğin  bal tanıtım reklamlarıyla  da ülkede arıcılık yönünden farkındalık yarattığına dikkat çekti.

Kasapoğlu, “Kooperatifçilik için de desteklemeler vardır. Bu da bizim için olumlu bir gelişmedir”diye konuştu.

 

“Kooperatif Projesi tamamlanma aşamasında”

Kasapoğlu, birliğin çalışmalarına son sürat devam ettiğini  belirterek, arıcıların eğitilmesi için AB projesinin devam etmekte olduğunu kaydetti. Bunun yanında Kooperatif Projesi’nin de yüzde 70’inin tamamlandığını söyleyen Kasapoğlu, binanın bitmesi için TC Elçiliği’nden katkı beklediklerini belirtti.

 

“Aracımız adaya geldi”

Kasapoğlu, “Hem kooperatif hem de AB projeleri açısından iyi gelişmeler yaşıyoruz. Bizim için bir diğer sevindirici haber de birliğe AB katkılarıyla bir araç alınmasıdır. Arabamız adaya gelmiştir, araç kayıtta işlemleri sürmektedir. Bir diğer önemli gelişme ise arıcılarımıza bir veteriner bir de biyolog tahsis ettik. Artık direkt müdahale etme şansımız vardır. Bunları AB projesinden sağlamış durumdayız”dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam