DOLAR 32,3883 0.21%
EURO 35,0898 -0.02%
GBP 41,0681 0.39%
ALTIN 2.325,480,27
BITCOIN 2280263-0,52%

Avrupa’da kutuplaşma 10 yıl içinde arttı

ABONE OL
24 Nisan 2018 11:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Türkiye’de uzun süredir devam eden kutuplaşma tartışmaları devam ederken Avrupa’da da sağcı eğilimdeki partilerin seçimlerden zaferle çıkması dünya genelinde farklılıklara daha az toleranslı toplumların yaygınlaştığı kaygısı dillendirilmişti. BBC’nin son anketi bu kaygıların doğruluğuna işaret etti. Ankete göre Avrupalıların yüzde 66’sı ülkelerinin 10 yıl öncesine kıyasla çok daha kutuplaşmış, yüzde 47’si ise toplumun çok daha hoşgörüsüz olduğunu söyledi.

Türkiye’den ankete katılanların yaklaşık yüzde 65’i ülkelerinin kutuplaşmış olduğunu söylerken, Türkiye vatandaşlarının yaklaşık yüzde 50’si bunun 10 yıl öncesine kıyasla arttığını da belirtti. Ipsos Mori şirketinin internet üzerinden 27 ülkede yaptığı ankette politika küresel anlamdaki gerilimlerin ana nedeni olarak görülüyor. 19 bin 428 kişinin katıldığı ankette politik görüşlerdeki farklılıklar yüzde 44 oranında gerilim nedeni olarak gösterildi.

Diğer gerilim nedenleri arasında yüzde 36 zenginler ile yoksullar, yüzde 30 göçmenler ile ülkede doğanlar, yüzde 27 farklı dini gruplar, yüzde 25 farklı etnik gruplar ve yüzde 11 ile yaşlı-genç, kadın-erkek sayıldı.

KATILIMCILARIN ÜÇTE BİRİ ‘OLDUKÇA KUTUPLAŞTIK’LARINI KABUL EDİYOR

Dünya çapındaki sonuçlar katılımcıların dörtte üçünün yaşadıkları toplumun kutuplaşmış, üçte birinin ise “oldukça kutuplaşmış” olduğunu düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların çoğu ayrıca ülkelerinin 10 yıl öncesine kıyasla çok daha kutuplaşmış olduğunu düşündüklerini söyledi. Sadece yüzde 16’lık bir kesim kutuplaşmanın bugün daha az olduğunu düşünüyor.

Avrupa’da farklılık algısı en yüksek olan ülke Sırbistan. Katılımcıların yüzde 93’ü yaşadıkları toplumun ya oldukça ya da yeterince kutuplaşmış olduğunu söyledi.

‘POLİTİK ANLAMDA SAĞA KAYIŞ DİKKAT ÇEKİYOR’

Ipsos Mori’den Glenn Gottfried “Tüm Avrupa’da benzer bir eğilim görülüyor. Her dört kişiden üçü toplumun oldukça ya da yeterince kutuplaşmış olduğunu söylüyor. Bu siyasi iklimin ya da Avrupa kıtasında sağa kayışın bir yansıması olabilir. En azından siyasi iklim insanların daha gergin hissetmesinin de bir sonucu olabilir. İkisi birbirine bağlı” dedi.

Ankette İngiltere, Almanya ve Fransa’da göçmenler ile vatandaşlar arasındaki kutuplaşma öne çıkarkan geleneksel sosyal kutuplaşmalar da görülüyor. Gottfried “Sınıf ve gelire dayalı gerilimler hala mevcut. Britanya’da örneğin katılımcıların üçte biri zengin ile yoksul arasında gerilim olduğunu düşünürken, Macaristan’da zengin-yoksul gerilimi göçmenlerle bağlantılandırılıyor” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam