DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20370936,02%

“Bir istifa bile yok: ‘doğal afet’ demeyle bu iş bitmez”

ABONE OL
9 Aralık 2018 10:37
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış’a konuşan vatandaşlar, ihmalkârlığın arkada gözü yaşlı aileler bıraktığını dile getirdi. Yaşanılan sel felaketindeki başlıca nedenin rant kavgasının yanı sıra çarpık kentleşme olduğuna dikkat çeken vatandaşlar alt yapının yetersiz kaldığına vurgu yaptı.

Siyasilerin doğal afet demesiyle işin içinden sıyrılamayacaklarını dile getiren vatandaşlar, sorumluların ülkeyi bilinçsizce yönetenlerde olduğunu kaydetti. Hiçbir yetkilinin sorumluluk almadığını ve bir kişinin dahi istifa etmediğine işaret eden vatandaşlar bu kaosta “büyük bir ihmal” olduğunu savundu.


Süreyya ÖZDEMİR

Kıbrıs’ın genelinde meydana gelen aşırı yağışların etkisiyle yaşanan sel felaketinin can alması, ülkede büyük tepki topladı. 

Siyasilerin doğal afet demesiyle işin içinden sıyrılamayacaklarını dike getiren vatandaşlar, sorumluların ülkeyi bilinçsizce yönetenlerde olduğunu kaydetti. Hiçbir yetkilinin sorumluluk almadığını ve bir kişinin dahi istifa etmediğine işaret eden vatandaşlar “büyük bir ihmal” olduğunu savundu.

Dere yataklarına evlerin yapımına izin verenlerin, dere yataklarını kapatıp imar izni verenlerin sorumluluğunun bu acı da büyük payı olduğunu belirten vatandaşlar yetkililerin çaresizce izlemekten başla bir şey yapamadıklarını kaydetti. 

Vatandaş ne dedi?

Deniz Kayabaşı: “Biyologların savunduğu birkaç kurbağanın canı insan canından daha kıymetli”

“Ülkemizde yaşanan sel felaketi çarpık kentleşme ve alt yapı sorunundan ziyade rant (getirim) kavgasından dolayı ortaya çıkmıştır. Dere önlerinin kapatılması, doğanın katledilmesi ve suların akacak yeri olmamasının başlıca nedeni insanlardan doğmuştur. Bu ülkede insanların doğaya karşı bir saygısı yoktur. Fakat yaşanan felaketle öğrendik ki doğanında insana karşı hiçbir şakası yoktur. Kanuna aykırı yerlere yapılan inşaatlar, çarpık kentleşme, dere kenarlarının önüne yapılmış evler nedeniyle suların akacak bir yolu kalmamıştır. Yaşanan durumun ardından birkaç belediye dere yataklarını temizlemek için teşebbüs etse de biyologlar tarafından karşı çıkılmıştır bu haberler sayesinde Kıbrıs Halkı anlıyor ki ‘birkaç kurbağa vs.’ gibi canlıların yaşaması insan yaşamından daha önemlidir.”

Mahmut Bozdemir: “Alt yapı sorunları ülkede yaşanılan selin başlıca nedenidir”

“Ülkemizden 95’ten beri dere kenarlarına evler yapılıyor. Şehircilik ve belediyelerin bu konuya göz yumması, yaşanılan bu felakete yol açmıştır. Bilinçsizce yaşanılan yasa dışı inşaatın yanı sıra bilinçsiz bir şekilde oluşturan çarpık kentleşme nedeniyle ortaya çıkan alt yapı sorunları ülkede yaşanılan felaketin başlıca nedenidir. Ülkede yaşanılan sel felaketinden nasibi alan biri olarak, aracımda hasar meydana geldi. Derelerin önlerinin kapatılmasına karşın hala bir önlem almayan yetkililerin sorumsuzluğu nedeniyle umarım bir ekstrem durum daha yaşamayız.” 

Hüseyin Aksu: “İklimin bize ayak uydurmasını isterken perişan olduk”

“Yaşanılan felaket, insanların kendi eliyle yapmış olduğu çarpık kentleşmenin yanı sıra buna göz yuman yetkililer sayesinde ortaya çıkmıştır. Çarpık kentleşme nedeniyle dere yatakları evlerle doldu taştı su akıntıları için hiçbir yer bırakmadık. Bütün dünya kendini iklimlere göre dengelerken bizler iklimin bize ayak uydurmasını istedik. Yasa dışı inşaatların ve çarpık kentleşmenin sonu gelmezse doğa bizlerin sonunu getirecek.”

Ali Lefkoşalı: “Yağan yağmur suları birikintisi alt yapımızdaki sorunu ortaya çıkardı”

“Yaşanılan sel felaketiyle can kayıplarının yaşanması ülkemizdeki bütün evlere ateş düşürdü. 2010 yılında yaşanılan selden sonra ülkemizdeki yetkililerin hiçbir önlem almamış olması ve bununla birlikte ülkemizde sürekli yasa dışı inşaatla birlikte çarpık kentleşmenin oluşması dere yataklarının önünü kapattı. Yağan yağmur suları alt yapımızdaki sorunu ortaya çıkardı. Vatandaş olarak sürekli yakındığımız alt yapı yetersizliği karşısında sorumsuz olan hükümet bir şekilde önlem almazsa daha çok canımız yanacak.”

Behlül Üzümcüoğlu: “Çarpık kentleşme ortaya alt yapı sorununu çıkarıyor”

“Bu ülkedeki sorumluların ülkemizde düzgün bir iş yapmaması nedeniyle, bir sel felaketine daha tanık olduk. Çarpık kentleşme, yasa dışı inşaat ve dere yataklarına yapılan evler alt yapı sorununu ortaya çıkardı. Yaşanan sel felaketiyle birlikte gencecik canlarımızı kaybettik. Alt yapı sorununa bir çare bulunmadığı takdirde bu sıkıntıları çekmek zorunda kalacağız. Aynı zamanda yetkililer yapılan çarpık kentleşmeye ses çıkarmadığı sürece sıkıntımız bitmeyecek. Özellikle devletimiz üstüne sorumluluk almadığı sürece mağdur olmamızda kaçınılmaz olacaktır. Bu ülkede en ufak yağmur bile bu denli sıkıntıları ortaya çıkarıyorsa, yetkilerin ellerini taşın altına koyma zamanı gelmiştir.”

Davut Görmez: “Tedbirsizlik ön planda”

“Ülkemizde yaşanılan 2010 selinden sonra günümüzde tekrar bir sel felaketi yaşamamız can kaybına neden olmuştur. Yetkililer tarafından yaşanılan ilk sel felaketinden sonra alt yapıda hiçbir icraat yapmaması ve çarpık kentleşmenin devam etmesi yasa dışı inşaatlara göz yumulmasından dolayı doğan ihmal 4 gencin hayatına neden oldu. Ülkemizdeki alt yapının gelişmesi gereklidir. Alt yapıya karşı hiçbir önlemin alınmaması durumunda daha büyük felaketler yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Yaşanılan olay bir doğal afet niteliğinde olsa da yetkililerin dere kenarlarına yapılan evlere göz yummaları ve 2010’dan beri hiçbir önlemin alınmamış olması ihmalsizlikten başka bir şey değildir.”

Aşkın Kireçdağ: “Tahrip edilen doğanın cezasını çekiyoruz”

“Yaşanılan sel felaketinde, dere kenarına ve nehir yataklarına yapılan evler ve buna izin veren yetkililer sel felaketinde öncülük etmiştir. Yaşanılan bu olumsuz olay, her ne kadar doğal afet olsa da yine de bir önlemsizlik söz konusudur. Bizler doğanın tahrip edilmesinin cezasını bu şekilde çekiyoruz.”


Selehattin Aygün: “Arkada gözü yaşlı insanlar kaldı”

“Girne Lefkoşa arasındaki Ciklos yolunda yetkililer tarafından dere yatağının su akarı açılmamasından kaynaklanan felaket gencecik insanlarımızın yaşamına son vermiştir. Ülkedeki yetkililer tarafından yeterli önlemin alınmamasından dolayı ülkede yasa dışı inşaatların olması çarpık kentleşmeye yol açmış ve yaşanan sel felaketi ile birlikte arkada gözü yaşlı insanlar bırakmıştır.  Yaşanılan bu olay ne kadar doğal afet olsa da yetkililer başlı başına suçludur. İhmalsizlik işin büyük boyutudur.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam