DOLAR 32,4563 -0.11%
EURO 34,7444 -0.68%
GBP 40,5338 -0.68%
ALTIN 2.437,970,09
BITCOIN 2068477-0,81%

BM: İsrail’in gerçek mermi kullanma hakkı yok

ABONE OL
16 Mayıs 2018 12:05
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İsrail askerlerinin dün 50’den fazla Filistinliyi gerçek mermi kullanarak öldürmesine hem Birleşmiş Milletler’den (BM) hem de tüm dünya başkentlerinden tepki gelmeye devam ediyor. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü Rupert Colville, İsviçre’nin Cenevre kentinde yaptığı açıklamada, “İsrail’in uluslararası hukuka göre sınırlarını savunma hakkı bulunuyor ancak gerçek mermi son çare olarak kullanılmalı, Filistinlilerin Gazze’de sınıra yaklaşmasına gerekçe olmamalı” dedi. 

BMGK’DEN FİLİSTİN MEKTUBU 
Katliam sonrasında BM Güvenlik Konseyi de harekete geçti. Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden 10’u BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup göndererek konseyin İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında yasadışı yerleşim birimlerine son vermesini talep eden kararın arkasında durmasını istedi. Çin, Fransa, Bolivya, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Kazakistan, Kuveyt, Hollanda, Peru ve İsveç’in imzasıyla yayınlanan mektupta “Güvenlik Konseyi kararlarının arkasında durmalı ve bu kararların anlamlı olduğunu tesis etmeli; aksi takdirde uluslararası sistemin güvenilirliğini tehlikeye atarız” denildi. 

Dün de BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail ordusunu ‘İsrail silahlı müdahaleleri minimize etmeli’ demişti. 

AFRİKA BİRLİĞİ’NDEN KINAMA 
İsrail’in dünkü katliamına Afrika Birliği’nden de kınama geldi. Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, “İsrail ordusunun 50’den fazla Filistinli göstericinin ölümüne yol açan orantısız güç kullanımını şiddetli şekilde kınıyorum” dedi. Komisyon Başkanı Muhammed ayrıca Afrika Birliğinin bağımsız, egemen ve başkenti Doğu Kudüs olan meşru bir devlet arayışındaki Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu belirterek, çatışmaya iki devletli ve adil bir çözüm bulunabilmesi için uluslar arası kamuoyuna çağrı yaptı.

İRLANDA, İSRAİL’İN BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRDI
İrlanda hükümeti, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarıyla bu ülkenin büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırarak duyulan kaygıyı aktardı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Simon Coveney, İsrail’in Dublin Büyükelçisi Ze’ev Boker’i bakanlığa çağırarak bir süre görüştü. Görüşmede ülkesinin dün Gazze’de yaşanan şiddet olaylarındaki ölümler ve yaralanmalardan duyduğu kaygıyı dile getiren Coveney, İsrail’e ölçülü davranma çağrısı yaptı.

RUSYA: ENDİŞE DUYUYORUZ
Rusya’dan yapılan açıklamada da yaşananlardan endişe duyulduğu vurgulandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Çok sayıda Filistinlinin ölmesinin endişe yaratmaması imkansız. Bildiğiniz gibi, Moskova en başından beri ABD’nin eylemlerinden duyduğu rahatsızlığı ve bunların Ortadoğu’da gerilimi tırmandırabileceğini dile getirdi. Maalesef, bu gerçekleşti” dedi.

ÇİN: SİVİLLERİN HEDEF ALINMASINA KARŞI ÇIKIYORUZ
Katliama Çin’den de tepki geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang yaptığı basın toplantısında “Çin çok sayıda sivilin ölmesine ve yaralanmasına yol açan şiddet olaylarından ciddi endişe duyuyor ve sivilleri hedef alan şiddet eylemlerine karşı çıkıyor.” dedi. 

BELÇİKA ELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI
Belçika, Gazze’de İsrail askerlerinin Filistinlilere ateş açması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının artması endişesiyle İsrail Büyüleçisini Brüksel’e çağırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam