DOLAR 32,3249 0.22%
EURO 35,1187 -0.05%
GBP 41,0548 0.08%
ALTIN 2.302,091,09
BITCOIN 23041753,05%

“BM yeşil ışık bekliyor”

ABONE OL
13 Kasım 2017 12:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Birleşmiş Milletler’in yeşil ışık beklediği, Genel Sekreter’in müdahil taraflara Kıbrıs sorununda ancak “ortak taleplerinden sonra harekete geçeceği” mesajı gönderdiği haber verildi.

Fileleftheros, BM Genel Sekreteri’nin, Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ortaklaşa karar vermez ve istemezse, Kıbrıs sorununda yeni inisiyatif almayacağını tekrarladığını, bu mesajı müdahil taraflara Kıbrıs raporunu sunmasının ardından da gönderdiğini yazdı.

Habere göre BM’den kaynaklar, müzakerelerin yeniden başlaması konusunda iki taraf arasında uzlaşı olması, prosedürün bu sefer ilerleyeceği yönünde işaretler vermeleri ve ardından da müştereken, yeni inisiyatif talep etmeleri gerektiği anlamına geldiğini söyledi.

BM’nin, önerilerinin de Mont Pelerin, Cenevre ve Crans-Montana’daki çeşitli aşamalarda ortaya çıkan malzemenin de kazanım olduğunu düşündüğüne işaret edilen habere göre bu da Guterres Belgesi’nin de, konferanslar sırasında sunulan önerilerin de toprak haritalarının da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Crans-Montana’da sunduğu önerilerin de geçerli olduğu anlamına geliyor.

Gazete, Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin Rum tarafındaki başkanlık seçimleri sonrasına tarihlense de aralık ayında, niyetlere dair işaretler verecek bazı hareketler olacağının açık olduğunu yazdı.

Habere göre BM Genel Sekreter Yardımcısı Jefferey Feltmann, Kıbrıs sorununun bütün taraflarıyla temas etmek üzere 2-4 Aralık’ta Ada’da olacak. BM bütün taraflardan randevu istedi. Feltmann’ın gelişi hareketliliği ve Rum başkanlık seçimleri sonrasındaki gelişmeler için köprüleri idame ettirme hedefini taşıyor.

Gazete sözünü ettiği hareketlerden bir diğerinin ise TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayında Atina’ya yapacağı ve niyetiyle ilgili işaretler vermesi beklenen ziyaret olduğunu kaydetti.

Barış Gücü personeli azaltılsın önerisi

Aynı gazete “UNFICYP’i Değerlendirme Raporu Kasım İçinde… Gücün Sayısının Azaltılması Önerilecek” başlıklı haberinde BM Barış Gücü’nü, masraflarının azaltılması maksatlı değerlendirmek üzere 1 Kasım’da Ada’ya gelen BM heyetinin temaslarını tamamladığını yazdı.

Habere göre BM heyetinin hazırlayacağı rapor, BM Barış Gücü’nün yetkileri konusuna girmeyecek. Raporda, Barış Gücü personel sayısının azaltılması önerisi yapılması bekleniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam