DOLAR 32,5947 0.34%
EURO 34,7946 0.12%
GBP 40,3924 -0.54%
ALTIN 2.507,790,95
BITCOIN 20906501,50%

“Bu adımlar çok önceden atılmalıydı”

ABONE OL
26 Kasım 2018 08:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Vatandaş, poliste kadına yönelik şiddet biriminin oluşturulması konusunda geç kalındığını ifade ederek, devletin sosyal anlayış çerçevesinde vatandaşına sahip çıkmasını talep etti


Kadına şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti gibi suçların cezasının daha ağır ve caydırıcı olması gerektiğine vurgu yapan vatandaş, devletin bir an önce güçlü bir altyapısı olan sığınma evi oluşumuna gitmesini de istedi


Ülkedeki nüfusa göre polis sayısının az olduğuna dikkat çeken vatandaş, polis sayısının artırılması ve teşkilatın yetkilendirilmesi gerektiğini söyledi


Ülkeye girişlerde sıkı denetim olmadığı için nüfusun kontrolsüz bir şekilde arttığını dile getiren vatandaşlar, bunun suçların artmasında etkin rol oynadığını ifade ettiler 

Melin DOBRAN

Poliste “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Birimi”  oluşturulması konusunda vatandaşlar, geç kalındığını ifade etti. Vatandaşlar, bu konuda polise tam yetki verilmesi gerektiğini söylediler. Ülkedeki nüfusa göre polis sayısının az olduğunu dile getiren vatandaşlar, adaya girişlerde sıkı denetim yapılmasını istiyorlar. Vatandaşlar, kadına şiddete karşı olduğunu belirterek, mutlaka kadın sığınma evi olması gerektiğini söylediler.

“Kadın sığınma evi mutlaka olmalı”

Kadına şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayeti gibi suçların cezasının daha ağır olması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Bu adımın daha önceden atılması lazımdı” dediler. Vatandaşlar, 18 kişilik ekibin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, hükümetin ciddi çalışma yapması gerektiğini vurguladılar. 

Vatandaş ne dedi?

Abdülkadir Aldemir: Geç alınmış bir karar

“Kadına şiddete yönelik bir birim oluşturulması geç alınmış bir karardır. Ülkeye her türlü insanın giriş yapmasına izin verildiği için, olaylar da artıyor. Kadınlar için mutlaka bir kadın sığınma evi olmalıdır. Bu çalışmanın önceden yapılmış olması lazımdı. 18 kişilik ekibin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yetkililerin daha hızlı çalışma yapıp, bu tür olayların önüne geçmesi gerekiyor.”

Ayhan Demirtaş: Önemli olan birim kurma değil, o birimin içini doldurmaktır

“Gönyeli ’deki kadın göz göre göre öldürüldü. Üstelik önceden polise gidip şikâyetçi olduğunu da duymuştuk. Polis sayısının artırılması gerekiyor. Teşkilat kendi işini bile döndüremiyor. Personel eksikliği olduğu görüşündeyim. Yola çıkacak polis yok, kadını nasıl koruyacaklar? Önemli olan birim kurma değil, o birimin içini doldurmaktır. Özel güvenlik yasası bile yerine oturmadı. Kapıya bıçakla ya da silahla biri dayanırsa buna nasıl müdahale edecekler? Sığınma evi mutlaka olmalıdır. Sadece kadının barınması değil, korunması da sağlanmalıdır.”

Mustafa Görgeçen: Sadece Lefkoşa’da değil, merkezlerde de olmalıdır

“Ben kadına şiddete karşıyım. Bu konuda bir adım atılması iyidir. Bir yer yapılmalı ve onlar korumaya alınmalıdır. 18 kişilik ekibin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kadın sığınma evinin sadece Lefkoşa’ya değil, merkezlere de yapılması gerekiyor. Orada güvenlik olması da şarttır. Yetkililer bu konuda istekli ve ciddiyse, bu çalışma sonuç verebilir. Maddi imkân da gerekiyor devletin bütçe ayırması lazım.”

Orhan Yazıcı: Bu adımın önceden atılması gerekirdi

“Ülkeye girişler sıkı bir denetim altında olmalıdır. Gelene gidene geç denmemelidir. Ne olduğu belli olmayan insanlar elini kolunu sallaya sallaya ülkeye giriyor. Hem denetimsizlik hem de polis sayısının az olması, suçları beraberinde getiriyor. Tabi ki kadın sığınma evi olmalıdır. Şiddete maruz kalan kadınların koruma altında olması gerekiyor. Bu adımın önceden atılması gerekirdi.”

Fatih Koçaker: Bu birim önceden oluşturulmalıydı

“Kadına şiddet olmamalıdır. Son dönemlerde bu tür olaylar oldukça arttı. Nüfusa göre 18 kişilik ekibin bu konuda yeterli olacağını sanmıyorum. Kadın sığınma evinin Lefkoşa’da değil her bölgede olması gerekiyor. Hiç duyulmamış şiddet gören vakalar da mutlaka vardır. Küçük bir ülkede yaşıyoruz ve bunun sebebi araştırılmalıdır. Psikolojik mi ekonomik mi? Erkeğin de bunu neden yaptığına dair sorgulanması gerekiyor. Gelmiş geçmiş hükümetler bu konuda herhangi bir adım atmadı. Bu birim daha önceden oluşturulmalıydı. Geç kalınmışlık var. Cezaların ağır ve caydırıcı olması lazım.”

Muhammet Ceyhan: Çoktan atılması gereken bir adımdı

“Sadece kadına şiddetin değil, tüm yüz kızartıcı suçların cezası ağır olmalıdır. Polise tam yetki verilmesi gerekiyor. 18 kişilik ekibin yeterli olup olmadığı konusunda bir fikrim yok çünkü bu kadın sığınma evi sadece Lefkoşa’da mı olacak, yoksa diğer bölgelerde de olacak mı bilmiyorum. Bu tür olayların ortaya çıkmamış olanları da vardır mutlaka. Kadın sığınma evi tabi ki olmalıdır. Onların tekrardan zarar görmemesi adına güvenli bir çatı altında toplanmaları gerekiyor. Bu yapılan çalışma, çoktan atılması gereken bir adımdı.”

Salahi Debreli: Cezalar ağır olmalıdır

“Polisin kadına yönelik şiddete karşı özel bir birim oluşturması güzel bir adımdır. 18 kişiden oluşan ekibin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Bu çok geç alınmış bir karardır. Hemen hemen her gün kadına şiddet, taciz, tecavüz ve cinayet gibi olayları duyuyoruz. Bu olaylar karşısında polis sayısının artırılması gerekiyor. Kontrolsüz bir şekilde artan nüfus, beraberinde suç oranlarındaki artışı da getiriyor. Erkeği de kadını da sorgulamak lazım, mutlaka bir yerde bir sorun vardır. Hükümetin bu konuda başarılı olacağını sanmıyorum.”

Deniz Kayabaşı: Devletin bu soruna öncelik verip, gerçek anlamda politika üretmesi gerekiyor

“Öncelikle kadına şiddeti kınıyorum. Kadına şiddet uygulandığında polisiye tedbirler çözüm değil, önleyici bir unsurdur. Önemli olan bu duruma düşmeden insanlarımızın, sosyo ekonomik şartlarını iyileştirmek gerekir. Özellikle son bir yıldan beri insanlar evini geçindirmede oldukça zorluk yaşıyor. Bunu hepimiz görüyoruz. Yapılan zamlardan insanlar akıl sağlığını kaybetmek üzere. Belediye kadınların sığınması için bir yer açmıştı ve canla başla çalışıyorlar. Peki, bu yeterli mi? Devletin bir an önce bu soruna öncelik verip, gerçek anlamda politika üretmesi gerekiyor. Polisin yapabileceği sınırlıdır. Zaten çözüm getireceğine de inanmıyorum.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam