DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
GBP 40,2943 -1.04%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2077968-1,31%

C Vitamini Bakımından Zengin Meyve ve Sebzeler

ABONE OL
8 Mayıs 2018 10:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Antioksidan olarak sınıflandırılan C vitamininin başlıca fonksiyonu, bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Vücudunuzdaki hücrelerin ve dokuların büyümesi ve onarımı için de gereklidir.

C vitamini, kollajen (hareket sisteminin yapı taşlarını, özellikle kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan protein), bağlar ve kan damarlarının üretimine yardımcı olur. Aynı zamanda kemikleri ve dişleri onarır ve korur.

Buna ek olarak kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, yaygın soğuk algınlığı, osteoartrit(kireçlenme), yaşla ilişkili maküler dejenerasyon(sarı nokta hastalığı) ve astıma karşı da korur. Bu vitaminin, demirin düzgün şekilde emilmesi için de gereklidir.

Ulusal Bilimler Akademisine göre, C vitamininin yaş ve cinsiyete göre günlük tüketilmesi gereken c vitamini miktarı aşağıdaki gibidir:

İşte en doğal 10 C vitamini kaynağı.


1. Papaya

Papaya’nın 100 gramında 62 mg C vitamini vardır ve bu günlük tavsiye edilen miktarın yüzde 75’ine tekabül eder.

‘Meleklerin meyvesi’ olarak adlandırılan papaya da ayrıca iyi miktarda A vitamini, potasyum ve kalsiyum vardır. Artı, beta-karoten, folat, lif, magnezyum ve protein içerir. Ayrıca kalorisi çok düşüktür ve hiçbir kolesterol içermez.

Diyetinize düzenli olarak dahil edildiğinde, kalp hastalığından korunmanıza, sindirim seviyesini iyileştirmenize, görmeyi korumanıza, artrit tedavisinde bulunmanıza, ten rengini iyileştirmenize, saçları beslemenize, bağışıklığı artırmanıza, kilo vermenize, kanseri önlemenize ve erken yaşlanma işaretlerini azaltmanıza yardımcı olur.

2. Kırmızı Dolmalık Biber

Kırmızı biber, tavsiye edilen günlük C vitamini miktarının yüzde 97’si olan 100 gr başına 80,4 mg C vitamini içerir.

Kırmızı biber, C vitaminine ilaveten, K, B6 ve E vitaminlerinin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin, potasyum, manganez, diyet lifi ve folat içermektedir.

3. Brokoli

Brokolinin 100 gramında 89,2 mg C vitamini vardır; buda, tavsiye edilen günlük miktarın yüzde 107’sidir.

Bu turpgil sebze aynı zamanda diyet lifi bakımından da zengindir. İçindeki diğer besinler arasında A vitamini, folik asit, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve sülfür bulunur.


4. Kivi

Çiğ yeşil kivinin 100 gramında 92,7 mg C vitamini vardır ve bu önerilen günlük c vitamini tüketim miktarının yüzde 112’si kadardır.

Bu meyve ayrıca A, E ve K vitaminleri yanı sıra potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve beta-karoten içerir. Ayrıca lif açısından yüksek, karbonhidratlar bakımından düşüktür.

5. Çilek

Çileğin 100 gramında 58,8 mg C vitamini vardır ve buda günlük tüketilmesi gereken c vitamininin yaklaşık yüzde 71’idir.

Aynı zamanda çok iyi bir manganez, diyet lifi ve folat kaynağıdır. Ayrıca B6 vitamini, bakır, potasyum, biyotin, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri içerir. Buna ek olarak, yüksek su içeriğine sahiptir.

6. Portakal

Portakalın 100 gramında 53,2 mg C vitamini vardır ve bu da günlük tüketilmesi gereken c vitaminin yüzde 64’üdür.

Portakallar genellikle C vitamini açısından zengin gıdalar ararken çoğu insanın düşündüğü ilk şeydir. Ayrıca  A ve B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, kolin ve diyet lifi içerir.

7. Brüksel lahanası

Brüksel lahanasının 100 gramında 85 mg C vitamini vardır ve bu da günlük tüketilmesi geren C vitamini miktarının yüzde 102’sidir.

Küçük bir lahanaya benzeyen Brüksel lahanası da iyi miktarda K vitamini içerir. Folat, manganez, elyaf, B1 ve B6 vitaminleri, kolin, bakır, potasyum, fosfor, omega-3 yağları ve demir gibi diğer besinlerde içerir. Ayrıca, kanser önleyici fito besleyiciler açısından zengindir ve sadece birkaç kalorisi vardır.


8. Ananas

Ananasın 100 gramında 47,8 mg C vitamini vardır ve bu da günlük tüketilmesi gereken C vitamini miktarının yüzde 58’idir.

Bu su açısından zengin meyve, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, sindirim enzimi olan bromelain’in doğal bir kaynağıdır. Ayrıca A, B1 ve B6 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, bakır, fosfor, manganez, folat ve diyet lifi içerir. Buna ek olarak, yağ oranı düşüktür.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam