DOLAR 32,3804 0.18%
EURO 35,0017 -0.25%
GBP 41,0107 0.24%
ALTIN 2.324,660,24
BITCOIN 2258276-1,05%

“Çalışma Bakanlığı kılını kıpırdatmıyor”

ABONE OL
3 Kasım 2017 07:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Deniz ABİDİN 

K.T. Gazeteciler Birliği Başkanı Sami Özuslu, Kıbrıs Türk basınında ciddi sorunlar olduğunu ve bu sorunların giderek derinleştiğine dikkat çekerek, devletin, demokratik yaşamın ve toplumsal varoluşun önemli ve vazgeçilmez bir bacağı olan basın yayın kuruluşlarının nitelik ve niceliksel bakımdan güç kaybetmesi karşısında tedbir alınmadığını kaydetti. Özuslu, devlet ve hükümetin bir yandan medyanın geriye gidişine seyirci kaldığını, diğer yandan da zaten zor koşullarda çalışan basın emekçilerinin en basit haklarını bile korumadığını söyledi. Bunun başında sosyal yatırımların ilk sırada yer aldığını ifade eden Özuslu, “Sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yapılmayan, geç yapılan, hatta kayıtsız çalıştırılan basın emekçileri var” diye konuştu. 

“Her türlü yasal yolu denemeye devam edeceğiz”

Özuslu, şöyle devam etti, “Bu konuda çeşitli yol ve yöntemlerle hükümeti ve ilgili bakanlığı göreve çağırmamıza rağmen herhangi bir gelişme yok. Basınımızın ve basın çalışanlarımızın durumunu bağımsız bir gözle ortaya çıkarması amacıyla konuyu Ombudsman’a taşıdık. Basın Sen, KTGB ve diğer basın örgütleri ile de güç birliğine giderek başta sosyal yatırımlar olmak üzere, basının ve basın çalışanlarının sorunlarının çözümlenmesi için her türlü yasal yolu denemeye, her kapıyı çalmaya devam edeceğiz.” 

BASIN-SEN Başkanı Kişmir: “Sosyal hakları verilmeyen çalışanlar var”

BASIN-SEN Başkanı Ali Kişmir, “Basın İş Yasası” denilen şeyin aslında işverenler ile çalışanlar arasında yapılmış genel bir Toplu İş Sözleşmesi olduğunu belirterek, yasanın tam anlamı ile her iki kesim tarafından uygulandığı sürece basın camiasındaki sorunların büyük oranda ortadan kalkacağını belirtti. Özellikle işveren kesimin bu yasa yokmuş gibi davrandığını ve yasaya aykırı bir şekilde hareketlerde bulunduğunu belirten Kişmir, bunun da basın emekçilerinin mağdur olmasına sebep olduğunu kaydetti. 

Kişmir, şöyle devam etti, “Şu anda basın emekçilerinin en büyük problemi sosyal haklarının işverenler tarafından yatırılmamasıdır. Bu bir anlamda yasaları ayaklar altına almaktır. Kural tanımazlıktır. Ne yazık ki bu yasadışılığa dur diyecek olan mevkiler görev ve sorumluluklarını yerine getirmemekte ve emekçileri mağdur edenlerden hesap sormamaktadırlar. Hal böyle olunca emekçinin geleceğini çalan bu zihniyet denetlenmemekten aldığı bu güçle ortada duran mağduriyeti hiç çekinmeden büyütmeye ve yasaları ayaklar altına almaktan çekinmiyor. Elbette böyle davranmayan ve çalışanların haklarını eksiksiz yatıran medya kuruluşlarımız da var. Yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Fakat bu oran ne yazık ki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerden çok aşağıda.”

“İşten atılanlar, işyerlerinde mobbinge maruz kalanlar var”

Kişmir, basın emekçileri açısından tek sorunun sosyal haklarının yatırılmaması olmadığını, yine Basın İş Yasası’na aykırı bir şekilde işten atılanlar, işyerlerinde mobbinge maruz kalanlar ve günde 12-13 saat çalışmak zorunda bırakılanlar olduğunu belirtti.

Kişmir, tüm bunları denetleyecek olan makamın Çalışma Bakanlığı ve ona bağlı olan Çalışma Dairesi olduğunu belirterek, “Ne yazık ki bu konuda kılını dahi kıpırdatmayan bu makama, defalarca yaptığımız şikayetler de karşılıksız kalmıştır. O nedenle Basın-Sen ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği olarak şu anda toplumumuzun en çok güven duyduğu makamların başında gelen Ombudsman’a başvurmuş bulunmaktayız. Sektörde yaşanan sorunları ve yasadışılıkları Sayın Emine Dizdarlı ile paylaşıp kendisinden bu konuda bir araştırma yapmasını ve bu doğrultuda bir rapor hazırlamasını talep ettik. İnanıyoruz ki çıkacak olan sonuç sorunların aşılması yönünde bizlere büyük bir katkı sağlayacaktır ve bu konuda önemli bir farkındalık yaratacaktır” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam