DOLAR 32,6009 0.38%
EURO 34,8434 0.31%
GBP 40,6868 0.22%
ALTIN 2.492,880,35
BITCOIN 21182074,33%

Cinsel ve örgütlü suçlarda artış!

ABONE OL
13 Aralık 2017 09:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kayalı, son dönemlerde özellikle cinsel suçlar ile örgütsel, çeteleşeme suçlarının ağırlık kazandığını kaydetti. Kayalı, uyuşturucunun yıllardır ülkenin kanayan yarası olmasının yanı sıra, suç oranının ilk sıralarında yer almasına rağmen  son yıllarda cinsel suçlar ve örgütsel suçların uyuşturucu suçunun da önüne geçtiğini vurguladı


Cinsel suçları takip eden bir diğer suç türü olan örgütlü suçların da son dönemlerde oldukça dikkat çeken suçlar arasında yer aldığına vurgu yapan Kayalı, “Çeteleşmelerden oluşan suçlar bunlar ve her geçen gün artma eğilimi gösteriyor. Bir çeteleşme ve mafyalaşma ile kendisini gösteren suç çeşitleri artmaktadır” dedi 


Suç ve suçlu profillerinin analiz edilerek mahkumların da bu yönde birbirinden ayrılmasının ıslah edilebilirlik noktasında çok önemli olduğuna vurgu yapan Kayalı, suçluların cezaevinden ıslah olarak değil, daha büyük suçları işlemeye eğilimli potansiyel bir suçlu adayı olarak dışarı çıktıklarına dikkat çekti 

Özlem ÇİMENDAL

Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, kamuoyunun her gün bir yeni olayla gözünü açtığı KKTC’de, son dönemlerde artan suçlar ile birlikte değişen suç çeşitliliği ve suçlu profillerini Yeni Bakış’a değerlendirdi. Kayalı, son dönemlerde özellikle cinsel suçlar ile örgütsel, çeteleşme suçlarının ağırlık kazandığını kaydetti. 

Son yıllarda cinsel suçlar, 

uyuşturucunun önüne geçti 

Uyuşturucu konusunun ve suçunun yıllardır ülkenin kanayan yarası olmasının yanı sıra suç oranının ilk sıralarında olmasına rağmen Kayalı, son yıllarda cinsel  ve örgütsel suçların uyuşturucu suçunun da önüne geçtiğini kaydetti. Kayalı, “Uyuşturucu suçu yıllar geçtikçe katlanarak artmaktadır. Ancak bizim son dönemlerde dikkatimizi çeken bir diğer suç çeşidi cinsel suçlar oldu. Uyuşturucuyu biliyorduk ancak cinsel suçlarla ilgili son dönemlerde ciddi bir artış var” dedi. 

Cinsel suçları, örgütlü 

suçlar takip ediyor

Cinsel suçları takip eden bir diğer suç türü olan örgütlü suçların da son dönemlerde oldukça dikkat çeken suçlar arasında olduğuna vurgu yapan Kayalı, “Çeteleşmelerden oluşan suçlar bunlar. Her geçen gün artma eğilimi gösteren suçlar. İlk Mağusa bölgesinde ihale yolsuzluğu ile ortaya çıkarak, bir çeteleşmenin ve mafyalaşmanın olduğu görüldü daha sonradan. Bunların her geçen gün arttığı görülmektedir” şeklinde konuştu. 

Ne suç ne de suçlu profilleri 

birbirinden ayrılamıyor 

Cezaevinin yetersiz kapasitesi nedeniyle de suçluların ve suç tasniflerinin birbirinden ayrılamamasının da çok büyük sorun olduğunu dile getiren Kayalı, “Yeni cezaevini en çok da bu nedenden dolayı istiyoruz. Maalesef çocukları ve gençleri büyüklerden ve ağır cezalı mahkumlardan ayırmak pek de mümkün olmuyor. Bu çok önemli bir noktadır” ifadelerini kullandı. 


Suçlu cezaevinden daha büyük suçları işlemeye meyilli çıkıyor 

Suç ve suçlu profillerinin analiz edilerek mahkumların da bu yönde birbirinden ayrılmasının ıslah edilebilirlik noktasında çok önemli olduğuna vurgu yapan Kayalı, trafik kazasından cezaevinde bulunan ile ağır ceza ve daha ağır bir suçtan içerde bulunan mahkumların yan yana olmasının sakıncalarına da dikkat çekti. Kayalı, suçluların cezaevinden ıslah olarak değil, daha büyük suçları işlemeye eğilimli bir potansiyel olarak çıktıklarına dikkat çekti. 

“17 yaşında mahkum olmuş 

bir genç, başka suçlarla 

donatılmış dışarı çıkabiliyor”

Kayalı, “Genç diyeceğimiz bir yaş olan 17-18 yaşında cezaevine girdiğinizde bugün daha değişik suçlarla donatılmış bir yapı ile dışarıya çıkabilirsiniz diyebiliriz. Bunlar şu anda cezaevinde yaşanmakta” dedi. 

Cezaevindeki dinamik yapı, 

salgın hastalık riskini de 

artırıyor 

Yine bir diğer sorun olan salgın hastalık riski konusunda da açıklamalarda bulunan Kayalı, kış aylarında her an toplu hastalıkların baş gösterebileceğine işaret etti. Cezaevlerinin toplumdan soyutlanmayan aksine, sürekli dışarı-içeri ile etkileşimde olan dinamik bir yapısı olduğunun da altını çizen Kayalı, “Bir günde 20 kişi içeri girebiliyorsa, aynı şekilde 10 kişi de dışarı çıkabiliyor. Bu da içerideki bir salgın hastalığın ya da dışarıdaki, etkileşimini doğurarak daha geniş kitlelere yayılması riski oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam