DOLAR 32,5271 0.11%
EURO 34,9493 -0.17%
GBP 40,8551 -0.08%
ALTIN 2.438,470,13
BITCOIN 21104370,78%

Dolar/TL kurunun yükseldiği bir ortamda petrol de alevlendi

ABONE OL
12 Kasım 2017 10:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Suudi Arabistan’da yaşanan siyasi çalkantılar başta olmak üzere bir dizi gelişme ham petrol fiyatlarını ateşliyor. Son olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya’nın üretim kısıntısına devam etme isteğiyle birlikte Brent tipi petrolün varil fiyatı 64 doları aştı.

Yapılan açıklamalarda özellikle bir dizi gelişmekte olan ülkede dolar kurunun hızla yükselmesiyle petrol fiyatlarındaki artışın büyük bir sorun haline gelebileceğine işaret ediliyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) düşük faiz politikalarını yavaş yavaş terk etmesi ve tahvil alımlarını azaltmaya başlamasıyla ABD Doları’nın kalıcı olarak değerlenmeye başlayacağı uyarısı yapılıyor.

120 bin varil kesinti

Diğer yandan brent petrolünde fiyatın temmuz ayından bu yana yüzde 40 yükseldiğine değinen analistler, ABD’nin arzının arttığı ve talepte büyümenin yavaşladığına dair işaretlerin olduğu ortamda fiyatlarda kısa süreli düşüşlerin gözlenebileceğini de belirtiyor.

Dün Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ülkenin aralık ayında denizyoluyla tüm dünyaya göndereceği petrol miktarında kasım ayına göre 120 bin varillik kısıntıya gideceği duyuruldu. OPEC üyeleri arasında en büyük üretici durumundaki Suudi Arabistan denizyoluyla dünyaya 6.9 milyon varil petrol satıyor. Bakanlık açıklamasında söz konusu kesintiler sonucunda ABD’ye yönelik günlük satışların da aylık bazda yüzde 10 düşeceği belirtildi.

Üç yılda yüzde 75 düştü

Başta OPEC üyeleri olmak üzere pek çok petrol üreticisi ülke üç yıl öncesine kıyasla yüzde 75 gerileyen petrol fiyatlarıyla ekonomik darboğaza girdi. Geçen sene aralık ayında Viyana’da düzenlenen OPEC zirvesinde üyeler üretimde kısıntıya giderek fiyatları yükseltmeyi planladı. Şu ana kadar plan kısmen de olsa başarılı oldu. OPEC üyeleri 30 Kasım’da yeniden bir araya gelecek. Yapılan yorumlarda Mart 2018’e kadar sürmesi beklenen arzı daraltma planının 2018’in sonuna kadar uzatılacağı ve petrolün varil fiyatının yıl içerisinde 65-70 dolara çıkabileceği belirtiliyor.

Kaya gazı dirençli çıktı

Petrol piyasalarında kaya gazı rüzgârı esmeye devam ediyor. Son beş yılda özellikle ABD’de pek çok şirketin kaya gazı tekniğiyle ham petrolün yanı sıra büyük miktarda doğalgaz çıkarması enerji piyasalarını altüst etti. Suudi Arabistan’ın uzun yıllardan beri uyguladığı düşük fiyat politikaları ise ABD’li kaya gazı şirketlerini ortadan kaldırmaya yeterli olmadı.

“100 milyar doları rüşvet yoluyla ülkeden çaldılar”

Suudi Arabistan’daki yolsuzlukla mücadele operasyonu ülke sınırlarının ötesine yayılırken, üst düzey bir yetkili operasyon kapsamında 208 kişinin sorgulandığını ve en az 100 milyar doların rüşvet yoluyla devletten çalındığını söyledi. Başsavcı Şeyh Suud el Mojeb yaptığı yazılı açıklamada, “Son üç yıldaki soruşturmalarımıza dayanarak, onlarca yıl içinde sistematik yolsuzluk ve zimmetçilik yoluyla en az 100 milyar doların suiistimal edildiğini tahmin ediyoruz” dedi. Geçtiğimiz hafta sonunda açıklanan ve kısmen Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yönetim üzerindeki gücünü artırmayı amaçladığı anlaşılan soruşturmada, kabinedeki bakanlar ve milyarderler de dahil olmak üzere onlarca prens, üst düzey yetkili ve önde gelen işadamı gözaltına alındı.

Kerkük petrolü için Ceyhan’ı by pass imzası

Irak Petrol Bakanı Jabbar Al-Luaibi’ye atfen, bakanlık sözcüsü Asim Jihad Irak’ın Kerkük’ten elde edilen petrolü İran üzerinden piyasalara sunacak ilk anlaşmayı imza ettiğini belirtti. Anlaşmayla Irak, İran’a uzanan petrol boru hattını bitirene kadar karayolu üzerinden tankerlerle günde 30-60 bin varil arasında petrol ihraç edecek. Irak merkezi yönetiminin Kerkük’ü ele geçirmesinin ardından Ceyhan Limanı’na ulaşan petrol miktarında istikrarsızlık görülmüştü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam