DOLAR 32,4052 0.16%
EURO 35,3390 0.14%
GBP 41,5424 0.71%
ALTIN 2.323,290,20
BITCOIN 22903802,74%

“DPÖ’nün rakamları bir şeyleri gizliyor”

ABONE OL
16 Mayıs 2018 08:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga DPÖ’nün açıkladığı rakamlar karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade ederek, “DPÖ bize bu rakamlarla diyor ki KKTC’de işsizlik yok” dedi


Dünya ortalamalarında yüzde 5 işsizlik oranının ülkede işsizlik olmadığı anlamını taşıdığına vurgu yapan Tulga, “Bir nedenle toplum işsiz kaldı gibi algılanır. DPÖ’nün rakamlarına göre biz işsiz değiliz ve İskandinav ülkelerinden daha az işsizimiz var” ifadelerini kullandı


Gerçeği yansıtmayan DPÖ rakamlarının bir şeyleri gizlediğini  ifade eden Tulga, bu uyuşmazlığın başka bir açıklamasının olamayacağını söyledi


Tulga, “O zaman iş gücü açığı var bu toplumun gibi bir sonuç ortaya çıkar. Bu da beraberinde yurt dışından yabancı işgücü gelsin demektir” şeklinde konuştu

Özlem ÇİMENDAL

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Devlet Planlama Örgütü’nün açıkladığı 5.2 işsizlik oranı ile diğer oranların trajikomik olduğunu dile getirerek, açıklamadan KKTC’de işsizlik yok anlamı çıktığını dile getirdi. 

DPÖ’nün açıkladığı rakama göre ülkede işsizlik yok 

DPÖ’nün açıkladığı rakamlar karşısında söyleyecek söz bulamadığını ifade eden Tulga, “DPÖ bize bu rakamlarla diyor ki KKTC’de işsizlik yok” dedi. Dünya ortalamalarında yüzde 5 işsizlik oranının ülkede işsizlik olmadığı anlamını taşıdığına vurgu yapan Tulga, “Bir nedenle toplum işsiz kaldı gibi algılanır. DPÖ’nün rakamlarına göre biz işsiz değiliz ve İskandinav ülkelerinden daha az işsizimiz var” ifadelerini kullandı. 

Sosyal Sigorta rakamları ile DPÖ’nün rakamları örtüşmüyor

Sosyal Sigorta kayıtlarının 2008’den bugüne olan kayıtlı sayısını 92 bin olarak verdiğine dikkat çeken Tulga, DPÖ’nün rakamları ile devletin başka bir kurumu olan sigorta rakamlarının örtüşmemesinin de ciddi bir anomali olduğunu dile getirdi. Tulga, “Sigortalar bana kayıtlı olan sayı 92 bin diyor ve bunlardan %46’sı yabancıdır. Bu ne demektir? 50 bin yurttaş çalışıyor. Ancak tek sosyal güvenlik sisteminden dolayı hem memur var bunların içinde hem bütün işçiler bunun içinde. Hem 2008’den sonra devlete girenler hem özel sektörde çalışanlar bu 50 binin içerisinde. Geriye 2008’den önce kamuya istihdam edilenler kalıyor. Bu da toplam 70 bin ediyor”  dedi. 

320 bin kişinin sadece 70 bini çalışıyor 

Tulga şöyle konuştu: “Toplam bu rakamlar 70 bin ettiğine göre, toplam 320 bin olarak iddia edilen KKTC nüfusunun içerisinde ancak 70 bini kayıtlı çalışıp, ekonomiye katılıyor. Bu rakamlar da bize gösteriyor ki çalışma hayatında insanların varlığı 4’te 1’i bile değil. Bu demektir ki 4’te 1’i dahi çalışmıyor. Toplumun dörtte birinin çalıştığı bir ülkede biz ülkede işsizlik yok diyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışan her 4 kişi, 1 kişinin ihtiyaçlarını karşılamış oluyor 

Sosyal Sigortalar’ın verilerinden ve devletin başka kurumlarının ortaya koyduğu verilerden elde edilen sonucun “4 kişi çalışarak 1 kişinin ihtiyaçlarını karşılıyor” şeklinde olduğunun altını çizen Tulga, “Bu açıklanan rakamlar gerçekçi değil. Nasıl değerlendirirsek değerlendirelim DPÖ’nün açıkladığı bu rakamların gerçeği yansıtmadığı ortadadır. Bu rakamlar olmadı, yakışmadı” dedi. 


“DPÖ’nün rakamları bir şeyleri gizliyor”

Gerçeği yansıtmayan DPÖ rakamlarının bir şeyleri gizlediğini de ifade eden Tulga, bu uyuşmazlığın başka bir açıklamasının olamayacağını söyledi. Tulga, “O zaman iş gücü açığı var bu toplumun gibi bir sonuç ortaya çıkar. Bu da beraberinde yurt dışından yabancı işgücü gelsin demektir” şeklinde konuştu. 

Yüzde 49’luk oran da DPÖ’yü haksız çıkarıyor 

DPÖ’nün anketinde göz ardı edilen birçok nokta olduğunun altını çizen Tulga, “DPÖ yüzde 49 civarında da üretime katılma oranı olduğunu söylüyor. Bu açıklama dahi, bize aslında rakamların nasıl yanlış açıklandığını gösteriyor. Bu rakam bir yerlerde birilerinin çalışmadığını ortaya koyuyor. Peki bu insanlar nerede? Bu ne demektir toplumun yarısı üretime katılmıyor demektir” ifadelerini kullandı. 

KKTC yerli işgücünün sadece yüzde 30’u üretime katılıyor 

KKTC yerel işgücünün yüzde 30’unun bile üretime katılmadığı bir durumun söz konusu olduğuna dikkat çeken Tulga, “Bir de bu yüzde 49’un içerisinde dışarıdan gelen yabancı işgücü de var. Onları da katmasına rağmen yüzde 49’dur. Bu da bize aslında ne kadar muazzam bir sorun olduğunu  gösteriyor. DPÖ gerçek rakamları ortaya koyma kapasitesine sahip olmasına rağmen bunu yapmıyor. Gerçekler gizleniyor” dedi. 

Toplumun yüzde 70’ini çalışan yüzde 30’luk kesim besliyor 

KKTC’de istihdam oranının yerel bazda yüzde 30 olduğunu yineleyen Hürrem Tulga, “Nüfus üzerinden düşündüğümüz zaman durum vahim. Yerli işgücünün yüzde 30’u çalışıyorsa geriye kalanı ya vazgeçmiştir, ya göç etmiştir, ya üniversitelerde vakit geçirmektedir, ya sosyal yardım almaktadır ya da anne baba parası ile geçinmektedir. Yani toplumun yüzde 30’u geriye kalan yüzde 70’ini beslemektedir” diye konuştu. 

“Bu rakamlar DPÖ’ye hiç yakışmadı”

Tulga: “DPÖ artık lütfen bunları bize izah etsin. Bunlar ortaya konmadan açıklanan rakamlar yakışmadı DPÖ gibi bir kuruma.”

Amaç yabancı işgücünü artırarak, yerliyi aç bırakmak 

Tulga, “Toplumu üretime katmak yerine, bu rakamlar açıklanarak yapılmak istenen, dışarıdan yabancı işgücünü KKTC’ye kanalize ederek, yerli işgücünü daha da işsiz ve aç bırakmak demektir” dedi. 

Suriye’de bile üretime katılım %58’ken KKTC’de %49

Üretime katılım oranının bugün Suriye gibi bir savaş ülkesinde bile yüzde 58 olduğunun altını çizen Tulga, “Ülkelerin işgücüne katılım oranı ortalama yüzde 60’lardadır. Bizde ise yerli işgücünün katılımı yüzde 30 gibidir. Bir ülkenin gelişmişliği istihdamlar üzerinden ölçülmez, toplumun üretime katılımı üzerinden ölçülür. Bu da bizim gelişmişliğimizin ne durumda olduğunu bize açıkça göstermektedir” ifadelerini kullandı.  

Yüzde 65’in altı yoksul kabul ediliyor 

Toplumun istihdama katılım oranının yüzde 65 altı olan ülkelerin yoksul ülkeler olduğuna vurgu yapan Tulga, KKTC’de bu oranın yüzde 49 olduğunu söyleyerek, KKTC’nin yoksulluk değil açlık sınırının da ötesinde olduğunun söylenebileceğine vurgu yaptı. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam