DOLAR 32,3322 0.24%
EURO 35,0766 -0.15%
GBP 40,9433 -0.19%
ALTIN 2.300,261,01
BITCOIN 22896801,31%

Dünya’da “Flakka” alarmı

ABONE OL
19 Ekim 2017 11:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni BAKIŞ

 

Hızla tüm dünyada yayılmaya başlayan ve “Zombi hapı” olarak da bilinen sentetik uyuşturucu “Flakka” için her yerde önlemler alınmaya başlandı. Rusya kökenli olan ve ilk önce ABD’de görülen “Flakka”, son dönemlerde Brezilya, Uzakdoğu ülkeleri, Avrupa’nın bazı ülkeleri ve son olarak da Güney Afrika’da ortaya çıktı. Bu güne kadar görülen en tehlikeli uyuşturucu olarak tanımlanan Falakka’nın yapımının kolay  ve maliyetinin düşük olması, kolayca yayılmasını artırabilir.

 

Asıl adı “Sentetik katinon”

Flakka, asıl adı ‘sentetik katinon’ olan ve toplum içerisinde banyo tuzu olarak bilinen uyarıcıdır. Görünüm olarak tuz tanelerine benziyor ve tıpkı diğer uyuşturucular gibi kullanılıyor. Amfetamin tarzında uyarıcıların ortaya çıkardığı fiziksel ve psikolojik etkileri bulunan Flakka, euphoric uyarıcıların yeni versiyonları arasında yer alıyor. Bu sentetik madde, kullanan kişiye anormal bir güç veriyor. Yüksek miktarda dopamin salgılatıyor ve vücut ısısını aşırı derecede artırıyor.

 

Halisünasyonlar ve saldırganlık hissiyatı ortaya çıkıyor

Etkisi ortalama 4 ila 8 saat arası devam eden Flakka, bedene girdiği andan itibaren halisünasyonlar ve saldırganlık hissiyatını ortaya çıkarıyor. Alpha-PVP adı verilen bir kimyasalın ana bileşeni olduğu madde, en az kristal meth ya da kokain kadar zararlı. Uzun dönemli kullanımında da böbreklerin iflas etmesine sebep olabiliyor.
Flakka kullanımının Delirium denen ve nadir olarak görülen aşırı güçlü yan etkide kaygı, halüsinasyonlar, disoryantasyon, yüksek vücut ısısı, ağrıya / acıya duyarsızlık ve hiper-saldırganlık görülüyor. Videolarda görüntülenen zombi etkisi ve et yeme gibi semptomların ise henüz bilimsel bir dayanağa sahip olmaması sebebiyle neticelenmediği belirtiliyor. Uyuşturucu, beyindeki insan olma özelliğini, “ben” durumunu yok edip, hayvani iç güdüleri ortaya çıkarıyor. Kalp atışı aşırı artıyor, duygular çok güçleniyor, kişi kendini bir süper kahraman gibi hissediyor. İlaç, kişinin ruh halini düzenleyen hormonları baskı altına alıyor ve kalıcı hasarlara, kalp yetmezliğine hatta tek kullanımda bile ölüme sebep olabiliyor. Bazı vakalarda kişilerin zihinsel faaliyetlerini kalıcı olarak kaybettiği görülmüş.

 

“Flakka efekti”

Son bir kaç yıldır yaygınlaşan bir tür uyuşturucu, insanları zombiye çeviriyor ve bu etkiye Flakka Efekti deniyor.

 

“Zombi hapı”

Rusya menşeili olan ve ilk kez Amerika’da ortaya çıkan ve “Zombi Hapı” denilen uyuşturucu son zamanlarda hızla yaygınlaştı.

 

Önceleri yasaldı

Bu uyarıcı, uzun süre Amerika’da yasal olarak satıldı. Çünkü içindeki maddelerin kullanım oranı, yasal sınırların altındaydı. Bu maddenin adına ‘Beath Salt'(banyo tuzu) denildi. Çünkü şekli banyo tuzu gibiydi. Çin’de üretiliyor ve bir dozu sadece 25 dolara satılıyordu. Rude Eugene olayından sonra Louisiana Toksik Maddeler Merkezi Müdürü Mark Ryan, New York Times’a ‘zombi hapının’ nasıl üretildiğini anlattı ve yetkilileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 

Yamyama dönüşüyorlar

Son olarak Brezilya’da hapı kullananların bir zombi gibi davrandığı ve yamyam özellikleri gösterdiği belirlendi.

 

Ucuz ve öldürücü

Bilimsel adı alpha-pyrrolidinopentiophenone olan ve bonzai gibi ucuz ve öldürücü olan bir sentetik uyuşturucu. Çoğunlukla öldürüyor, ölmeyenlerde ise kalıcı olarak cümlenin ve düşüncenin sonunu getirememe yani beyin hasarı gözleniyor.

Aşırı paranoyaya yol açıyor

Aşırı uyarıcı olan bu madde insanları çıldırtacak derecede paranoyaya yol açar. Kullananların hiç tanımadıkları insanların yüzlerini parçalayıp yedikleri vakalar mevcuttur.

Dozaj değişti, etki değişti

İçindeki maddelerin kullanım oranı yasal sınırın altında olması nedeni ile ‘zombi hapı’, Amerika’da uzun süre hem ucuz hem de legal olarak kullanılabiliyordu. Çin’de üretilen hap kullananın kendine zarar vermesine olanak tanırken, uyuşturucu tacirlerinin içindeki maddelerin dozajını arttırması sonucu artık başkalarına da zarar vermesini neden oluyor.
 

Kurbanının yüzünü yedi

2012’de ABD Miami’de Rudy Eugene adlı bir adam, bir evsizin yüzünü yerken yakalandı. Polisin uyarılarına rağmen yamyamlığına devam eden katil, vurularak öldürüldü. Kurbanının yüzünün yüzde 80’ini yiyen adamın otopsi raporuna göre ‘zombi hapı’nın etkisi altında olduğu saptandı.
Pensylvania’da bir başka adam manastıra girip rahip bıçaklamış, bir başkası kadın ise West Virginia’da çırılçıplak soyunmuş, cildinin altında bir şey olduğunu sandığı için kendini parçalamıştı.

Zihinsel faaliyetler kalıcı olarak kaybediliyor

Hem sıvı hem de toz halde bulunan bu madde, beyindeki insan olma özelliğini yok edip, hayvani iç güdüleri ortaya çıkarıyor. Kalp atışı aşırı artıyor, duygular çok güçleniyor, kişi kendini bir süper kahraman gibi hissediyor. Bu uyarıcıyı alanların vücut ısısı hızla yükseliyor, bu nedenle insanlar bir şeyin kendilerini yaktığını düşünüp ya soyunuyor ya da derisini yüzmeye çalışıyor. İlaç, kişinin ruh halini düzenleyen hormonları baskı altına alıyor ve kalıcı hasarlara, kalp yetmezliğine hatta tek kullanımda bile ölüme sebep olabiliyor. Bazı vakalarda kişilerin zihinsel faaliyetlerini kalıcı olarak kaybettiği görülmüş.

 

Ölümcül tehlike

Rusya menşeili olan sentetik uyuşturucunun ilk olarak ABD’de ortaya çıktığını söyleyen yetkililer, toz ve hap şeklinde kullanılan uyuşturucuyla ilgili uyarıda bulundu. Uyuşturucu kullananların görüntüsünün korku yarattığı ve ölümcül etkisi olduğunu belirten yetkililer, “Maddeyi kullananlar, tanımadıkları kişilere saldırıyor, üstlerini başlarını parçalıyor. Halüsinasyona yol açan madde, kalp krizine neden oluyor” dedi. ABD’de bu uyuşturucuyu kullanan bir kişinin arkadaşının yüzünü yediği de medyada yer aldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam