DOLAR 32,3328 -0.11%
EURO 34,8870 0.15%
GBP 40,6804 0.13%
ALTIN 2.389,79-0,28
BITCOIN 19981254,38%

Ekmeğimizi yiyorlar

ABONE OL
24 Kasım 2018 06:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Yedidalga Balıkçılar Birliği Derneği üyeleri, amatör balıkçıların profesyonel balıkçılığı baltaladığını ifade etti. Profesyonel balıkçılığın geçim sağlamak için yapıldığını belirten üyeler, amatör balıkçılığın ise kişisel ihtiyacı karşılamak amaçlı yapıldığını söyledi. Amatör balıkçıların tekneyle ağ attığını dile getiren üyeler, yakalanan balıkların restoranlara satıldığını belirtti. Bundan dolayı üyeler, haklarının yendiğini savundu. Yasaların iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan balıkçılar, yetkililerin denetim yapmasını istiyor.

Balıkçılar ne dedi?

Kemal Çolak: İşimizi engelleyip ekmeğimizi çalıyorlar

“Ben 1980 yılından beri adıma kayıtlı sandalımla balıkçılık yapıyorum. Genelde Güzelyurt körfezinde avlanıyoruz. Bana göre en büyük sorun, amatör balıkçılardır. Bunlar balık avını hobi olarak yapıyorlar. Biz ise para kazanmak için yapıyoruz. Benim tek geçim kaynağım bu iştir. Ailemi geçindiremiyorum. Örneğin biz ağ atmaya gideriz, bize engel teşkil ediyorlar. Işıklı sandallarla dolanıp ağ atarlar. Amatörlerin gece denize çıkmaması ve ağ atmaması lazım. Oltayla da avlıyorlar. Yani her türlü yasaları çiğniyorlar. Yakaladıkları balıkları restoranlara da satıyorlar. Bizim işimizi tamamen engelliyorlar ve ekmeğimizi çalıyorlar. Denetim yok, amatörün belli bir yasası olmalıdır. Diğer bir sorunumuz, limanda çekme yerimizin ve vincin olmamasıdır. Teknelere bakım yapacak yer yok. Sigortamızı kendimiz yatırıyoruz. Yeni balıkçı olanlara ve sigortasını kendi yatıranlara teşvik verileceği söylenmişti. Henüz verilmedi. Deniz zararlılarından da arındırılması lazım. Bilinçsiz avcılıktan dolayı denizlerimiz fakirleşti. Hükümet sadece vergi alıyor. Yeterli kazanç sağlayamayınca malzeme de alamıyoruz.”

Türkay Karabetça: Amatör balıkçılar hakkımızı çalıyor

“Profesyonel balıkçı, devletten maaş almayan ve sadece bu işi yapmaya çalışandır. Birçoğu tekneyi, eşinin veya çocuğunun adına yapar. Balıkçılık kazancından önce devletten de maaş alıyorlar. Tekneyi başkasının adına yapıp, kendi balık avlamaya çıkıyorsa, buna dur demeliyiz. Bizim hakkımızı yiyorlar. Bu konuda denetim yapılmasını istiyoruz. Baksınlar bakalım eşiyle veya çocuğuyla balığa gidiyor mu? Bizim teşvik hakkımızı çalıyorlar. Benim yakalayacağım balığı yakalıyorlar. Amatör balıkçılar resmen hakkımızı çalıyorlar. Balon balığı ve aslan balığı, su altındaki en zararlı hayvanlardır. İstilacıdırlar ve yavruları yiyorlar. Bir de bunlarla mücadele ediyoruz. Bu balığın avlanılması ve teşvik verilmesini istiyoruz. Bu balıkların restoranlara da verilmesini istiyoruz.”

Gürtaç Akkılınç: En büyük ihtiyacımız barınaktır

“Ben Yedidalga Balıkçılar Birliği Derneği Asbaşkanıyım. Kayıtlı olarak 60 civarında profesyonel balıkçımız var. Deniz kıyısında bir şehir olmamıza rağmen, balıkçımız sığınaksız ve barınaksızdır. En büyük ihtiyacımız barınaktır. Mevcut barınak GKK’na aittir. Bize kullanım hakkı verildi. Teknelerimiz şu an oradadır. Devletin bize acilen ve mazeret sunmadan diğer bölgelere yaptığı gibi barınak yapmasını istiyoruz. Bunun mücadelesini her zaman vereceğiz. Denizlerde denetim sıfırdır. Balıkçılar birçok konuda oldukça mağdurdur. Amatör balıkçılar işimizi yapmamızı engelliyor. Yasalar iyileştirilmelidir. Yedidalga Balıkçılar Birliği Derneği üyeleri, balıkçıları maddi manevi zordadır. Bölgenin taze ve lezzetli balık yemesi için, tüm olumsuzluklara rağmen mücadele ediyoruz. Daha çok teşvik istiyoruz. Deniz zararlılarıyla da mücadele ediyoruz. Balon balığına teşvik verirler, aslan balığına da verilmelidir.”

Erdoğan Şah: Sivile bağlı bir liman istiyoruz

“Ben derneğin yönetim kurulu üyesiyim ve 1975 yılından beri balıkçılıkla uğraşıyorum. Birliğimiz 2012 yılında kuruldu. Derneğin esas kurulma amacı, şu an birliğin kullandığı askeri limandan çıkmaktır. Sivile verilen bir barınak istiyoruz. 1981 yılında bölge balıkçısı, asker ve hükümetten oluşan protokol imzalandı ve bakanlar kurulu kararıyla bize kullanım hakkı verdiler. Ancak ayrı bir barınağa ihtiyaç duyuluyor. Dile getirmemize rağmen bu barınak için halen hükümetten bir cevap alamadık. Sivile bağlı bir liman istiyoruz. Yasamıza göre profesyonel izni alan balıkçı, geçimini sağlamak için bu işi yapar. Amatör balıkçılığa izin kendi yiyecek ihtiyacını karşılamak için verilmiştir. Hayvancılık dairesinin denetimsizliği sonucu, amatörler balık avlayıp satıyor. Bunlar profesyonel balıkçılığı baltaladı. 

1981 yılından beri barınağın içine devlet katkısı, düzenleme, tamir ve onarım yapılmadı. Halen balıkçı teknelerini kendi imkânımızla ve eski usulle karaya çıkartıyoruz. İskelemiz yoktur. Tekneye binip inmek için suyun içinde yürüyoruz. Son zamanlarda bilinçsiz avlanma, balon balığının yumurtaları yemesi ve mevsimsel nedenlerden dolayı balıklar azaldı. Gerekenin yapılmasını istiyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam