DOLAR 32,2678 -0.23%
EURO 34,8437 -0.12%
GBP 40,6744 -0.09%
ALTIN 2.394,950,08
BITCOIN 20715051,60%

Ekonomik deprem 2019’da!

ABONE OL
19 Aralık 2018 08:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, 2019’da da KKTC’nin yüksek enflasyon ve faizlerle boğuşmaya devam edeceğini kaydetti. Şafaklı, enflasyon ve yüksek faizin beraberinde iş yaşamını ve yatırımcıları da zorlayacağını vurguladı


Ekonomik işleyiş bakımından Türkiye ile paralel ilerleyen KKTC ekonomisinde 2019 yılının ciddi açmazları da beraberinde getireceği yorumunda bulunan Şafaklı, Türkiye’de 2019 yılının işsizliğin de artacağı bir durgunluk yılı olacağını söyledi. Şafaklı, KKTC için durumun daha da vahim olacağını vurguladı


Şafaklı, KKTC’de var olan siyasi istikrasızlığın da gerekli vizyonun ortaya konmasında en büyük engel olduğunun altını çizerek, istikrarsızlığın hem siyasi hem de ekonomik anlamda ciddi olumsuz etkisi olduğunu kaydetti


Ekonomist ve Risk Yöneticisi Ertuğrul Buğrahan da KKTC’nin 2019’da da yüksek enflasyon kıskacından kurtulamayacağını kaydetti. Buğrahan, yüksek enflasyonun bir yandan hayat pahalılığını artırarak ekonomik daralmaya neden olurken, diğer bir yandan faizler üzerinde yukarı yönlü baskı uygulamaya devam edeceğini söyledi

Özlem ÇİMENDAL

Ekonomist Okan Veli Şafaklı ve Ekonomist-Risk Yöneticisi Ertuğrul Buğrahan, ekonomik krizin derinden sarstığı KKTC’yi 2019 yılında daha büyük ekonomik depremlerin beklediğini vurguladılar. 

Ekonomist Okan Veli Şafaklı: Enflasyon ve yüksek faiz ekonomiyi olumsuz etkileyecek

Ekonomist Okan Veli Şafaklı, 2019’da da KKTC’nin yüksek enflasyon ve faizlerle boğuşmaya devam edeceğini kaydetti. Şafaklı, enflasyon ve yüksek faizin beraberinde iş yaşamını ve yatırımcıları da zorlayacağını vurguladı. 

Türkiye’de “daralma” demek KKTC’de “daha da” daralma demek

Türkiye ekonomisi ile paralel ilerleyen KKTC’yi Türkiye ekonomisindeki gelişmeler çerçevesinde değerlendiren Şafaklı, Türkiye ekonomisinde 2019 yılı için daralma öngörüldüğünü ifade ederek, 2019 yılının KKTC için de sağlıklı bir ekonomi anlamında olumlu bir yansıyışının olmayacağını kaydetti.

“KKTC’nin enflasyon oranları daha yüksek”

 Şafaklı, “Türkiye için 2019 yılı ekonomik anlamda küçülme yılı olarak görülmektedir. KKTC’nin Türkiye enflasyonuna bağlı olarak hareketlenmesinin yanı sıra, enflasyon oranlarımız da Türkiye oranlarından daha yüksektir” ifadelerini kullandı. 

Zamların geri çekilmesi çok zor

Enflasyon ve yüksek faizlerle birlikte ürünlere yansıyan zamların, ekonominin normalleşmeye başladıktan sonrasında dahi geriye döndürülmesinin oldukça zor oluğuna vurgu yapan Şafaklı, girdi maliyetleri ve enflasyon düşüşlerinin fiyatlardaki pahalılık noktasında tansiyonu düşürücü bir etki gösteremeyeceğini dile getirdi. Şafaklı, “Döviz düştü ancak akaryakıt ve bağlı kalemlerde beklenen düşüş gerçekleşmedi. Yine dövizdeki düşüşe rağmen elektrik fiyatları da düşmedi” dedi. 

“Enflasyon ortamları belirsizlik ortamlarıdır” 

Yüksek faiz ve yüksek finansman maliyetlerinin zorladığı bir ekonomik faaliyetin varlığının ciddi bir risk oluşturduğundan da bahseden Şafaklı, “Yüksek finans maliyeti ile iş yapmak durumunda kalacak iş insanları” şeklinde konuştu. Enflasyon ortamlarının belirsizlik ortamları olduğunun altını çizen Şafaklı, “Belirsizlik ortamlarında bankacılık sektörü tedbirli davranır bu da reel sektörü etkiler” ifadelerini kullandı. 

“Fiyat istikrasızlığı ekonomiyi olumsuz etkiliyor”

AB Merkez Bankası’nın temel önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğuna dikkat çeken Şafaklı, fiyat istikrasızlığının ekonomideki tüm hareketleri doğrudan etkilediğine ve belirsizlik yarattığına işaret etti. 

2019 ekonomik anlamda ağır bir yıl olacak 

2019 yılının Türkiye için de ekonomik düzlemde ağır bir seyir izleyeceği yorumunda bulunan Şafaklı şöyle konuştu: “Türkiye’de de bütçe açığı ve kamu borçları ortaya çıktı ve tasarruf yoluna gidildi. 

Tasarruf yoluna gidildiği için ekonomiye gerektiği şekilde kaynak da aktarılamayacak.”

KKTC’de durum daha vahim olacak 

Türkiye’de 2019 yılının işsizliğin de artacağı bir durgunluk yılı olacağını söyleyen Şafaklı, KKTC için durumun daha da vahim olacağını vurguladı. Şafaklı, KKTC’de var olan siyasi istikrasızlığın da gerekli vizyonun ortaya konmasında en büyük engel olduğunun altını çizerek, istikrarsızlığın hem siyasi hem de ekonomik anlamda ciddi olumsuz etkisi olduğunu kaydetti. 

KKTC’yi 2019’da ekonomik deprem bekliyor 

KKTC’yi 2019’da büyük ekonomik depremlerin beklediğinin altını çizen Şafaklı, siyasi istikrarsızlığın olduğu bir ortamda ekonomiyi yeniden ayağa kaldırmanın da sağlanamayacağını dile getirdi. Şafaklı, güçlü bir ekonominin güçlü ve istikrarlı bir siyasi irade ile sağlanacağını kaydetti. 


“Sistem kazancın üzerinde harcama yapmaya zorluyor”

 KKTC’deki küçük toplum ve etkileşim yapısının insanları kazancının üzerinde harcama yapmaya zorladığından da bahseden Şafaklı, büyük ekonomiler ve şehirlerdeki zengin-fakir basamaklarının KKTC için geçerli olmadığını ifade etti. Şafaklı, “Türkiye’de pazardan da alışveriş yapabilirsiniz en lüks mağazadan da ama KKTC’de zengin de aynı yerden almak zorunda fakir de. Bu nedenle KKTC’de yaşam çok zordur” dedi. 

 

Ekonomist Eruğrul Buğrahan: Enflasyon ve faizlerin baskısı devam edecek

Ekonomist ve Risk Yöneticisi Ertuğrul Buğrahan da KKTC’nin 2019’da da yüksek enflasyon kıskacından kurtulamayacağını kaydetti. Buğrahan “Bu da haliyle siyasal baskılarla henüz üreticinin tüketiciye yansıtamadığı ancak kapıda bekleyen kaçınılmaz artışın tüketici fiyatlarının düşürülmesini kısa vadede çok zor bir hale getirmektedir” diye konuştu.  

Enflasyon hayat pahalılığını da artırmaya devam edecek 

2019 yılında da yüksek enflasyon sorununun devam edeceği ve politika faizlerinde arzu edilen seviyelere inilmesinde zorluk yaşanacağının düşünüldüğüne dikkat çeken Buğrahan, yüksek enflasyonun bir yandan hayat pahalılığını artırarak ekonomik daralmaya neden olurken, diğer bir yandan faizler üzerinde yukarı yönlü baskı uygulamaya devam edeceğini söyledi. 

Enflasyon ve faizlerin baskısı artacak 

Buğrahan, “Uluslararası üç büyük kredi derecelendirme kuruluşlarının da vurguladığı üzere kredi riskinin azalması ve kredi notlarının yükselmesi için enflasyon, cari açık ve ekonomik programlarda iyileşme beklenmektedir. 

Ekonomik program ekonomik daralmayı göze alarak, ithalat rakamlarını azaltarak ithalat-ihracat dengesini iyileştirmiş ve azalan ticaret açığına müteakip verilen cari fazlalarla yıllık cari açık, yıl sonunun gerisine gelmiştir. 

Üretim hacminin ve kalitesinin artırılması sağlıklı büyümeyi, cari açığı ve enflasyonu destekleyecek ana etkenlerden biridir” dedi.  

Buğrahan, üretimin azalması, 2018 yılında TL’nin yüksek değer kayıpları ve üretici fiyatlarında oluşan yüksek maliyetler nedeniyle enflasyonun ve faizlerin üzerindeki baskının daha uzun bir süre devam edeceğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam