DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20369495,86%

Eylem sonuç verdi sözleşme imzalandı

ABONE OL
15 Aralık 2018 09:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Kamu Araçları İşletmeciler Birliği KAR-İş ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı anlaştı. İki taraf arasında 2018-2019 eğitim yılında öğrenci taşımacılığı için sözleşme imzalandı


Sözleşmeye KAR-İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit imza atarken, toplantıda Maliye Bakanı Serdar Denktaş da hazır bulundu

Melin DOBRAN

Topaloğlu: İki taraf için de net ve şeffaf bir sonuç çıkarıldı 

KAR-İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu kaç tane öğrencinin hangi okula gittiğinin çalışmasının yapıldığını, ortaya iki taraf için de net ve şeffaf bir sonuç çıkardıklarını aktardı.  Topaloğlu, “Önemli olan iki tarafın da protokole sadık kalmasıdır” dedi. 

Özyiğit: Uzlaşıya varmanın huzuru içerisindeyiz 

Özyiğit de antlaşmaya imza atmadan önce yaptığı açıklamada, anlaşmaya imza atmakta biraz geç kaldıklarını ancak bir uzlaşıya varmanın huzuru içerisinde olduklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda yapılan bazı uygulamalarda bazı aksaklıkların tespit edildiğini, bu tespitlerin Maliye Teftiş İncelme Kurulunda olduğunu kaydeden Özyiğit, çıkan sonuca bağlı olarak ise gerekiyorsa hukuki işlem başlatılacağını söyledi.

Dün sözleşme öncesi ne olmuştu? 

Öğrenci taşımacılığı ile ilgili sene başından beri anlaşmaya vardıkları halde Kar-İş üyelerine aylardır ödeme yapılmadığı ve protokol imzalanmadığı gerekçesiyle Kamu Araçları İşletmecileri Birliği dün, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, 10 aylık ödemenin yapılmadığını söyledi.

“3 aydır oyalıyorlar”

Bakanlık Müdürü Eraslan, bazı usulsüzlüklerin ve haksız kazanç elde edenlerin olduğunu ifade ederek hak edilen ücretlerin ise ödeneceğini söyledi. Eraslan, protokole imza atmayacağını belirtti. 

Bakan meclis’te dendi ancak Özyiğit meclis’e gitmedi

Eraslan, eylemcilere bakanın meclis’te onları beklediğini söylemesinin ardından eylemciler, meclis’e gitti ancak Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in meclis’te olmaması eylemcileri çileden çıkardı. Bunun üzerine tepkilerini dile getiren eylemciler, “ 3 aydır aynı taktikle bizi oyalayıyorlar” dediler.

Eylemin ardından Yeni Bakış’a konuşan Kar-İş yetkilileri tepkilerini dile getirdi.

Kar-İş üyeleri ne dedi?

Uğur Solyalı: Bakanlık ısrarla taban fiyatını kabul etmiyor

“Başbakanlık, Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanı ile birlikte Kar-İş olarak toplantı yaptık. Sıkıntı diye görünen protokolü 2017-2018 yılında imzaladık. Anlaşılmayan konular komisyon tarafından belirlenecekti, bu protokolde de vardı. Anlaşılmayan konular, şehir içinde ve köyler arasındaki taşımacılık, merkezileştirme ile olan ve şehir içinde başka imkânı olmayan çok az miktardaki okullardır.  Mesela SOS, birkaç araç 5-6 okula gider. Birkaç araç işler, zaman açısından otobüs konması mümkün değil. Birleştirilip bir otobüs yapacaklarsa yapabilirsiniz dedik. 

Anlaşmamızda belirlediğimiz bir taban fiyat ki bu geçen yıl 185 liraydı 1 araç için. Şoför parası, mazot parası ve yıpranması hepsi içindeydi. Çok küçük bir kar vardı. Mazot ve hayat pahalılığı da mevcut. 

Bunun üzerine sözleşmeler yapıldı. Komisyon geçen yıl yani 2017-2018’de hiç toplanmadı. Adnan Eraslan göreve geldikten sonra komisyonda toplanma olmadı. Toplansa da karar alınmadı. Karar alınmadığına göre yapılan sözleşmeler geçerli olsun dedik. 

Taban fiyatında bir hak ediş sorunu varsa bunlarla ilgili hem biz yardımcı olmaya çalışırız hem de protokolde yerine koyabiliriz. Biri haksız kazanç elde etmişse bile arkasında olmadığımızı söyledik. Bakanlık ısrarla taban fiyatını kabul etmiyor. Etmiyorsa taşımacılığı durdur dedik, durdurmadı. Daha sonra biz imzalamıyoruz bilgisi geldi. 

Bakanlık müdürü, gelsin Başbakan ve Maliye Bakanı imzalasın dedi. Anlaşamadığımızı başbakanlığa ilettik. İlgilenmeye çalıştılar ama yol alamadık. Bugünkü eylem kararını aldık. Üyeler çok zor durumdadır. Pazartesi gününden sonra da yeni eylemler ve bölgesel grevler sürecine gireceğiz. İçinde bulunduğumuz durum sürdürülebilir bir yapı değil.”

İsmail Gürsoy: Eğitim Bakanlığı bizi hak etmediğimiz parayı almakla suçladı

“4’lü koalisyon geçen yılki  bütçeyle, bizim bu yılki öğrenci taşımacılığımızı idame ettirmek istiyor. Bizim anladığımız budur. 

Eğitim Bakanlığı bizi hak etmediğimiz parayı almakla suçladı. 

Bazı köylerde öğrenci yetersiz olduğu için bu, şoförü kurtarmadığından 20 yıldır bir taban fiyat uygulaması var. Şoförü kurtaracak şekilde artı bir miktar ücret verilirdi ki bu taşımacılık durmasın, yapılsın diye. Adnan hoca geldi ve bu hırsızlıktır siz bunu hak etmediniz dedi. Bu yanlış bir şeydir. 

Artık bu yalanlara halk ve işletmeciler olarak inanmıyoruz. Üniversitelerin ücretsiz adı altında yaptığı taşımacılık ayrı bir kaostur. Şehir içindeki bedava taşımacılığı yaptıkları zaman bizim otobüsçümüz, işletmecimiz ve taksicimiz mahvoluyor. Şu anki hükümet kapitalist sisteme hizmet veriyor. 

Sermayenin kuklası olmuş durumdadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı müdürüne sorunlarımızı anlattık, bakan meclis’te bekliyor dedi. İkinci bir yalanı da bugün (Dün) söylediler bize.

 Bakan meclis’te değildi. Eğer bir sonuç almazsak Pazartesi gününden itibaren bölgesel veya kısmen bu taşımacılığı durduracağız.”

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu: Toplu taşımacılıkla ilgili kriterleri ortaya koyamadılar

“Geçen yıldan 10-11 aylık bir süredir ödenmeyen, hiç para almayan üyelerimiz var. Eğitim Bakanı toplu taşımacılıkla ilgili hazır ve belli olmayan kriterleri Kar-İş üyelerine bildirmedi. 

Hangi okulların taşınıp taşınmayacağı, kapsam içi kapsam dışı bunların bize bildirilmesi gerekirdi. Halen bu kriterleri ortaya koyamadılar. 

2017-2018 eğitim yılını kapsayan protokolün süresi bitti. Bu yıl bakanlıkla yapılan görüşmelerde dedik ki sizin kriterleriniz nedir söyleyin toplu taşımacılıkla ilgili üyelere bildirelim. 

Bugün oldu daha net bir cevap yok. Maliye Bakanı’nın araya girmesiyle sorun çözüldü fakat imza aşamasında anlaşılan konuları yine ret etmişlerdir. 

Son olarak Başbakan, Maliye Bakanı ve eğitim Bakanı ile yapmış olduğumuz toplantının sonucunda, sorunlarımız giderilmişti. Uzlaşı olduğu konusunda taraflar fikir birliğine varmasına rağmen Eğitim Bakanlığı anlaşmamızı yok sayarak bizimle dalga geçti. 

Sorunlar giderilene kadar eylemlerimizi bölgesel grevlerle devam ettireceğiz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam