DOLAR 32,5431 -0.04%
EURO 35,0036 0.44%
GBP 40,9046 0.64%
ALTIN 2.434,470,48
BITCOIN 2072575-3,99%

FED’in kararı sonrası dolarda son durum!

ABONE OL
27 Temmuz 2017 12:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin iki günlük toplantısının ardından dün TSİ 21:00’de açıklanan kararında gösterge faiz beklendiği gibi değiştirilmedi ve Fed’in 4.5 trilyon dolara kadar çıkan bilançonun küçültülmesine “görece yakın zamanda” başlanacağı belirtildi. Bilançonun küçültülmesine ilişkin zamanlamadaki “belirsizliğin” sürmesi, doların küresel piyasalarda gerilemisine neden oldu.

Açıklama öncesi 3.53 lira düzeyinde hareket eden dolar, 3.5270 liraya kadar griledikten sonra erken işlemlerde gelen alımlarla 3.5350 liraya kadar yükseldikten sonra yeniden 3.52 lira düzeyine indi. Dolar karşısında güçlenen euro dün indiği 4.12 liradan 4.15 liranın üzerine döndükten sonra, dolar ile birlikte gerileyin 4.13 lira düzeyine geriledi. Euro, küresel piyasalarda 1.1743 dolar ile bu yılın en yüksek düzeyine tırmandı.

Farklı kurumların yaptıkları anketeler, piyasa ekonomist ve analistleri Merkez Bankası’nın  bugün saat 14:00’te açıklayacağı kararından bir “faiz değişikliği çıkmayacağı”na işaret ediyor.

Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de dün yaptığı açıklamada, Türkiye’de faizlerin yüksek olduğuna dikkat çekti; ancak, faizlerin “Merkez Bankası üzerinden aşağıya çekilemeyeceğini” vurguladı. Şimşek, faizlerin ancak tasarrufları artırarak, katma değeri artırarak, yatırım ortamını iyileştirerek ve uzun vadeli kaynakları ekonomiye çekerek düşürebileceklerinin altını çizdi.

“Güvercin taklası…”

İş Yatırım’ın “Güvercin taklası…” başlıklı günlük piyasa bülteninde, “Fed’in güvercin açıklaması sonrasında dolar değer kaybederken ABD tahvilleri değer kazanıyor” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“Güçlü 2. çeyrek karlarını arkasına alan S&P 500, Fed’in açıklamasından bağımsız bir şekilde, yükselmeye devam ediyor.

“FOMC açıklamasında piyasaların sevdiği iki temel mesaj var: Enflasyonun yüzde 2’nin altında kalmasının geçici olmadığının kabul edilmesi ve Fed’in bilançosunu küçültmeye başlamakta hızlı davranmayacağı.

“Piyasalar faiz artırımının Fed’in tahmininden çok daha yavaş olacağını zaten büyük ölçüde fiyatlamıştı. Ancak bilanço küçültme işlemine başlangıcın Eylül ayından sene sonuna doğru kayması yeni bir gelişme.

“Fed’in faiz artırım döngüsünün yavaş ve sınırlı olması gelişmekte olan ekonomiler için iyi haber.

“Büyümesi yavaşlayan ve enflasyon sorunu olmayan gelişmekte olan merkez bankaları (Rusya, Brezilya Güney Afrika, Meksika) bu sayede para politikasını görece gevşetmeye devam edebilir.

“Türkiye Merkez Bankası Fed’in güvercin taklasını kullanıp 2017 Ocak ayından beri sürdürdüğü sıkı para politikasını gevşetebilir mi? Sanmıyoruz.

“Güçlü büyüme ve yüksek enflasyonu ile Türkiye gelişmekte olan ülkelerden ayrışıyor. Son dönemde Türk lirasının gelişmekte olan ülke paralarına göre zayıf performansı da Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetmesine izin vermiyor.

“Asya borsaları ve ABD vadeli piyasaları Borsa İstanbul’da yukarı yönlü seyrin süreceğine işaret ediyor. Ancak bakır, demir, petrol gibi emtia fiyatlarının yükseldiği bir konjonktürde Türkiye gibi yüksek enflasyon ve yüksek cari açık ile boğuşan piyasalar dünyanın gerisinde kalabilir.

“Türk lirasının değer kazanmasını dolar bazında hisse fiyatlarını artırarak borsadaki yükselişi yavaşlatacak diğer bir gelişme olarak görüyoruz.”

Borsa İstanbul Endeksi 108 bin puanı geçerek yeni rekor kırdı

Borsa İstanbul Endeksi, rekor kırarak başladığı gün içinde 108 bin puanı geçerek yeni tarihi rekor kırdı. Yeni güne 107 bin 808 puan ile tarihi rekor düzeyinden başlayan Endeks daha sonra tırmanışını sürdürerek 108 bin puanı geçti ve 108 bin 572 puan düzeyine kadar yükseldi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam