DOLAR 32,5940 0.36%
EURO 34,8746 0.38%
GBP 40,6549 0.13%
ALTIN 2.502,030,72
BITCOIN 21012341,38%

“Gaminileri kapatın”

ABONE OL
16 Aralık 2018 09:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Melin DOBRAN

Yayla Sağlık Araştırma ve Geliştirme Derneği Asbaşkanı Mahmut Hamdi, derneğin bölgede kanser vakalarının artmasından dolayı kurulduğunu söyledi. Derneğin 2017 yılının Haziran ayında kurulduğunu ifade eden Asbaşkan Hamdi, yönetim kurulunun 11 kişiden oluştuğunu belirtti. Hamdi, derneğin kurulur kurulmaz, ilk ziyareti kaymakamlığa yaptıklarını söyledi. Hamdi, bölgenin kanayan yarası olan gaminilerin kapatılması gerektiğini dile getirerek, halk sağlığının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu vurguladı.

“600 kişi derneğin kurulmasına onay verdi”

“Derneğimiz 2017 yılının Haziran ayında kuruldu. Bölgede kanser vakalarının artmasından dolayı derneği kurma ihtiyacı duyduk. 800 civarındaki vatandaşın 600 tanesi derneğin kurulması için onay vermişti. Yönetim kurulu 11 kişiden oluşuyor. Üye sayısı ise 300 civarındadır. Dernek kurulduktan sonra köyde toplantı yaptık. Yaklaşık 200 kişi toplantıya katılabildi. Toplantıda çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı köylülerimize anlattık.”

“Gaminilerin sakıncalı olduğu kaymakama bildirildi”

“Dernek olarak ilk ziyaretimiz Güzelyurt Kaymakamlığı’na oldu. Bölgede büyük bir sorun olan gaminilerdeki son durumu söyledik. Bu konuda Çevre Dairesi’nin çevre sorumlusu, kaymakamlıktan 1 kişi ve temel sağlık şubesinden de 1 kişi gaminileri ziyaret etti. Tabipler Birliği’nden destek alarak 3 arkadaşla toplantı yaptılar. Gaminilerin sakıncalı olduğunu Güzelyurt Kaymakamı’na bildirdiler. Bu iş dernek kurulmadan 1 yıl önce yapıldı.”

“Çevre bakanı gerekenin yapılacağını söylemişti”

“Konuyu öğrenen kaymakam, önümde karar yok. Yakarken dönüşümlü yaksınlar dedi. Gamini kurulan yerlerde bu işi yapma ve yakım izni yoktur. Tamamen yasa dışı çalıştırıyorlar. Kaymakam bizden destek isteyerek, belgeler ve ölüm raporları ile çevre bakanına gidin dedi. Bölge vekillerinden de imza aldık. Çevre bakanı gerekenin yapılacağını söylemişti.”

“2017’nin Eylül ayında kapatılacak diye karar çıkmıştı”

Tarım Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık ile görüştük. 38 sayfalık dosyayı, bakanlıklara verdik. Bakanlar kurulundan gaminiler için kapatılma ve yıkım kararı geçti. 

Gamini sahipleri, bir yandan süre istediği için gecikme oldu. 2017’nin Eylül ayında kapatılacak diye karar çıkmıştı.”

“Kapatılması için 1 ay süre verilmişti 1 yılı geçti”

“Gaminilerin kapatılması için 1 ay süre verilmişti. Üzerinden 1 yıl geçti halen kapatılmadılar. Halkımız artık bu konudan ümidini kesti. Bizim uğraşlarımıza, bizim çabalarımıza rağmen yetkililerin bir adım atmıyor. Biz halkın sağlığını düşündüğümüz için derneği kurduk.

Daha fazla insanın kanser hastası olmamasını ve bu hastalıktan ölmesini istemiyoruz.”

“Bakanlar kurulunun tekrardan karar almasını bekliyoruz”

“Gaminilerin kapatılmasıyla ilgili bakanlar kurulu tam yetkiyi kaymakama verdi. 

Gamini sayısının 2’ye düşürüleceği söylenmişti. Bakanlar kurulunun tekrardan karar almasının bekliyoruz. Bu gaminileri özellikle hafta sonu yakıyorlar ve bölgemize oldukça kötü kokular geliyor.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam