DOLAR 32,4407 -0.15%
EURO 34,7874 -0.54%
GBP 40,5945 -0.51%
ALTIN 2.445,930,41
BITCOIN 20697180,92%

Gaza iyi gelen yiyecekler

ABONE OL
7 Temmuz 2018 13:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yemeklerden sonra gaz oluşmaması için dikkat edilmesi gereken nokta, her insanın sindirim sisteminin farklı gıdalara farklı tepkiler verdiğini unutmadan, sizde gaza yol açan yiyecekleri belirleyip bunlardan uzak durmaktır.

Beslenmenizde yapacağınız bir kaç değişiklikle gaz oluşumunu engelleyebilir, en azından makul düzeylere indirebilirsiniz.

Bazılarına hiç gaz yapmayan gıdalar size gaz yapabilir ancak tüketildikten sonra genel olarak gaz yaptığı bilinen gıdalar arasında süt ürünlerini, fasulye, bezelye, karnabahar ve yağlı gıdaları sayabiliriz.

Gaz Nedenleri

Yemek yerken fazla 

hava yutma, sindirilmemiş veya zor sindirilen gıdalar gaz oluşumunun ana 

nedenidir. Şeker içeren 

besinler sindirim sistemi 

hassas kişilerde gaza neden olabilir.

Çölyak hastalığı, irritabl bağırsak sendromu ya 

da Crohn hastalığı gibi 

sindirim bozuklukları bulunan kişilerde aşırı gaz gibi semptomlar görülebileceğinden doğru diyet programına sadık kalmak daha da önemlidir.

Ayrıca Laktoz veya gluten intoleransı olanlar, yüksek lifli meyve, sebze, tam tahıllı gıdalar ve baklagillerle beslenenlerde gaz oluşma ihtimali daha yüksektir.


Gaza Karşı Ne Yapılabilir?

Gaz oluşumunu azaltmak ve vücuttan atılmasını hızlandırmak için bazı doğal yöntemlerden ve besinlerden yardım alabilirsiniz.

Zencefil, nane ve rezenenin gazı azalttığı bilinmektedir. Yemeklerden sonra bu bitkilerden biriyle hazırlayacağınız çay gaz sorununuzu hafifletebilir. Ancak reflüsü olanlara nane çayı önerilmemektedir.

Ana yemeklerden sonra yenen, özellikle fazla miktarda şeker içeren meyveler gaz oluşumunu arttırabilir. Bu nedenle meyve yiyecekseniz yemekten en az 2 saat sonra yemeye çalışın.

Sindirim sistemine yardımcı olmak için, gündelik olarak yediğiniz yoğurdu sindirimi destekleyen bakteriler bakımından zengin olan probiyotik yoğurtla ya da organik yoğurtla değiştirin.

Stres ve kaygı gaz oluşumunu tetikleyebilir. Öğünlerinizi aceleye getirmeden yavaş yavaş yiyin.

Yemek yerken stresliyseniz bu sindirim sisteminizi olumsuz yönde etkiler ve sindirim sırasında oluşan gaz miktarını arttırabilir.

Gaz, bazen sindirim sisteminden bağımsız olarak, yutulan hava nedeniyle oluşabilir. Hava yutmayı en aza indirebilmek için sakız çiğnemekten, sert şekerlemeler yemekten kaçının. Sigara içerken yutulan havada gaza neden olabilir.

Gün boyunca 3 büyük öğün yemek yerine sindirim sistemini rahatlatmak için 5-6 küçük öğün yiyin. Az ve sık yemek aynı zamanda tokluk hissini uzatacağından kilo vermenize yardımcı olabilir.

Sindirim sistemine binen yükü azaltmak için lokmalarınızı iyi çiğneyin. Bunun için kendinize bir çiğneme miktarı belirleyebilirsiniz. Bir süre sonra bu bir alışkanlık haline gelecektir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam