DOLAR 32,5068 0.29%
EURO 34,6413 0.41%
GBP 40,5760 0.51%
ALTIN 2.480,81-0,08
BITCOIN 2052284-4,43%

MECLİS GENEL KURULU DEVAM EDİYOR (4)

ABONE OL
5 Ekim 2015 16:08
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

TÜK BÜTÇESİNE OY ÇOKLUĞU

DENKTAŞ:  “TARIM BAKANLIĞI SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİNE OLANAK VERMİYOR”

OĞUZ: “TÜK İSTENEREK ÇIKMAZA SÜRÜKLENDİ”

TAÇOY: “BEN BÖYLE BİR ORTAMDA TÜK BÜTÇESİNE ‘EVET’ DEMEM”

DİNÇYÜREK: “TÜK’TEN KAMUYA GEÇİRİLEN PERSONEL ÖZLÜK HAKLARINI ALAMIYOR. ARAFTA KALMA OLMAZ, BU SORUN ÇÖZÜLMELİ”

ANGOLEMLİ: “BİZE UYGUN OLAN TÜK’ÜN ÖZERK BİR YAPIYA KAVUŞMASI…DEVLET KIB-TEK’TEN VE TÜK’TEN ELİNİ ÇEKMELİ…”

SENNAROĞLU: “TÜK ZORDADIR AMA BU ŞU ANKİ VE GEÇMİŞ HÜKÜMETİN İCRAATLARINDAN KAYNAKLANMIYOR. TÜK’TE USULSÜZLÜK OLDUĞUNU DA KABUL ETMİYORUM

Lefkoşa,  5 Ekim  15 (T.A.K):  Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2015 Mali Yılı Bütçe Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.

Tasarıyla ilgili görüşmeye geçilmeden önce Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Birikim Özgür, tasarıya ilişkin raporu okudu.

DENKTAŞ

Tasarıyla ilgili ilk sözü DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş aldı.

Hükümetin tarıma 135 milyon TL katkıda bulunduğunu ancak bu sektörde yine sıkıntılar olduğunu kaydeden Serdar Denktaş, “Tarım Bakanlığı ne yazık bu sistemin değiştirilmesine olanak vermiyor” dedi.

Ülkede tarım mali politikası oluşturulması gerektiğini, bunu yapacak uzmanlar olduğunu da söyleyen Denktaş, hükümette bulundukları dönemde bunu gündeme getirdiğini söyledi.

Çiftçi ve hayvancıların geçmişteki eylemlerini anımsatan, yeni eylemler olacağına işaret eden Denktaş,TÜK bütçesiyle ilgili tasarıya oylarının ret olacağını ifade etti.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, ülkeye “sertifikalı tohumluk” yerine “toplama tohumluk” getirildiğini savunarak, “Buna göz yumanlar taraf oluyor. Sayın bakandan beklentim, geriye dönük araştırma başlatılması, ‘ben de suçluyum’ derse bunu da açıklamasıdır” dedi.

Tarımdaki sorunların ilk günkü gibi devam ettiğini dile getiren Oğuz, TÜK’ün istenerek çıkmaza sürüklendiğini savundu.

Oğuz, TÜK ile ilgili uyarılarda bulunduğunu ve bunların Meclis tutanaklarında yer aldığını da belirterek,  arpa parası, Doğrudan Gelir Desteği ve mazot desteklerinin ne zaman ödeneceğini sordu.

TAÇOY

DPUG Milletvekili Hasan Taçoy,  TÜK’ün arpa için verdiği maliyetin 58 kuruş, Tarım Dairesi’nin verdiği maliyetin 67 kuruş olduğunu dile getirerek, “Maliyetlerin farklı olmasını Hacivat-Karagöz oyundur” dedi.

Taçoy, buğday yerine arpa alımı yapılmasının “trajikomik” olduğunu da ifade ederek, Sayıştay’ı göreve davet etti.

Bu konuda kendilerinden gizlenen gerçekler olduğunu iddia eden Hasan Taçoy, “Ya siz bizi yanlış yönlendirdiniz, ya da sizi yanlış yönlendirdiler. Ben böyle bir ortamda bu bütçeye ‘evet’ demem” diye konuştu.

Taçoy, Tarım Bakanı’nın bu konularda kamuoyunu aydınlatmasını istedi, “Kimse parmağının arkasına saklanmasın” dedi.

DİNÇYÜREK

DPUG Milletvekili Hakan Dinçyürek, TÜK’ten kamuya geçirilen personel olduğunu, söz konusu personelin özlük haklarını alamadığını söyledi.

Dinçyürek, “Arafta kalmak olmaz, bu konu bir an önce çözülmeli” şeklinde konuştu.

Su temin projesi kapsamında içme suyunun konuşulduğunu ifade eden Dinçyürek, “Suyun tarıma ve ekonomiye etkisi göz ardı ediliyor” dedi.

Tarımda, rekabet edilebilecek ürünlerin belirlenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dinçyürek, “Bu su için ekonomik akıl nerededir? O belirlenmeli. Bu su narenciyede mi, bahçecilikte mi seracılıkta mı kullanılacak?” diye sordu.

Tarım sektöründeki uygulamaları eleştiren Dinçyürek, “Bu alanda yanlış organizasyon var. Tarım Bakanlığı süt, büyükbaş hayvancı, çiftçi ne olacak konularında taahhüt verdi. Bu boş çıktı. En azından bugünden itibaren vaatleri ve bahsedilen reformu yapmak zorundayız. Bu yapı sürdürülebilir değilse, ısrar etmeliyiz” dedi. Hakan Dinçyürek, Tarım Sigorta Fonu konusuna soru işaretleri olduğunu söyledi.

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’na Tarım Sigorta Fonu mali yapısının sürdürülebilir olup olmadığını soran Dinçyürek, tarım politikası gözden geçirilirken bunun da dikkate alınmasını istedi.

Dinçyürek, ciddi bir tazminatı ödemeye kaynak olmadığını ifade ederek, “Kuraklık oldu, ne yapacağız” denmemeli” ifadesine yer verdi.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, “Her alanda olduğu gibi, işçi, memur ve çiftçi arasında büyük farklar var” dedi.

Çiftçi ve hayvancının zor durumda olduğunu kaydeden Angolemli, gününde ödenmeyen üreticinin borçla, günlük yaşamdaki giderlerle baş edemediğini söyledi.

Angolemli, hükümetin bütçeyi yaparken bunları göz önünde bulundurması gerektiğini vurgulayarak, ürün bedeli zamanında ödenmeyen üreticinin sigorta primlerini yatıramadığını, devlet hastanelerine gidemediğini söyledi.

“Hayvanlarını, ürünlerini sigortalı yapan üreticinin kendisi sigortasızdır” diyen Angolemli, yapılacak düzenlemeyle çiftçi ve hayvancının sigortalı hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜK konusuna da değinen Hüseyin Angolemli, “Bize uygun olan TÜK’ün özerk bir yapıya kavuşmasıdır.  Arpalar, ürünler döküm saçım yollarda kaldı” dedi.
Elektrik Kurumu’nun da özerk bir yapıya ihtiyacı olduğunu dile getiren Angolemli, “Hepsini birer birer çökertiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Angolemli,  konuşmasında Fiyat İstikrar Fonu’na değinerek “Bugün Maliye Bakanlığı bütün fonları kendi istediği gibi kullanıyor” iddiasında bulundu.

Angolemli, sıcak süt ile soğuk süt arasında fiyat farkı yaratıldığını kaydederek, bunun hayvancıyı böleceğini, bu zammın tüketiciyi de etkileyeceğini söyledi.

Mazottan vergi alındığını dile getiren Hüseyin Angolemli, “Bu paralarla ne yapıyorsunuz, trafik geliri ile ne yapıyorsunuz? Yolları, ışıksız kavşakları yapmadığınız kesin…” dedi.

SENNAROĞLU

Daha sonra söz alan Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Önder Sennaroğlu, Denktaş, Oğuz, Taçoy, Dinçyürek ve Angolemli’nin eleştirilerini yanıtladı.

Dinçyürek ve Taçoy ile Bakanlar Kurulu’nda beraber çalıştıklarını anımsatan Sennaroğlu, “Sayın Dinçyürek ve Taçoy, Bakanlar Kurulu’nda tarım konusunda ağızlarını açmazdı” dedi.

Sennaroğlu, TÜK’ün yem çıkana kadar üreticiye ayda 12 bin 500 ton ürün sattığını ifade ederek, kurumun 59 bin ton ürün satın aldığını, 25- 30 bin ton da özel sektörün alım yaptığını aktardı.

Hasadın mayıs ayında başladığını anımsatan Sennaroğlu, “Bu yılki rekolte 150 bin tonu buldu. Ben tarımda ne konuştuğumu biliyorum” dedi. 

Bakan Sennaroğlu, “TÜK zordadır ama bu, şu anki ve geçmiş hükümetin icraatlarından kaynaklanmıyor. TÜK usulsüzlük olduğunu da kabul etmiyorum” dedi.

Sennaroğlu, Sayıştay’ın bu kurumda araştırmasını yaptığını kaydetti, raporun sunulacağını dile getirdi.

“BU ÇARŞAMBA BAKANLAR KURULU’NDA TARIM BRİFİNGİ”

“Tarımda mevcut sistem sürdürülemez” diyen Önder Sennaroğlu şunları da ekledi:

“Mevcut bütçe kaynaklarıyla tarım sıkıntıya girer, ‘65 milyon ek kaynak yaratılması gerek’ diye bu yılın başında söyledim. Bunun suçlusu ne Yorgancıoğlu, ne de Kalyoncu hükümetidir. Her Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlıklar brifing veriyor. Bu çarşamba bizim bakanlığımızın brifingi olacak.

Yeni düzenlemeler Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilecek ve yeni yılda hayat bulacak.”

Sennaroğlu, çiftçiye renkli akaryakıt verme hedeflerine de işaret ederek ilgili yasanın ivedilik aldığını söyledi.

Bakan Önder Sennaroğlu, tarım reformunda öngörülenlerle ilgili bilgi vererek, “Sıcak süte düşük bir artış getirdik ama bu ülkede artık sıcak sütü konuşmamak ayıptır” dedi.

Sennaroğlu, bu çarşamba günkü Bakanlar Kurulu’nun gündemine küçük üreticilerin küçük çaplı, depo şeklindeki soğuk zincire katılması için hibe programının da yer alacağını dile getirdi.

ANGOLEMLİ

Bakandan sonra yeniden söz alan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, hayvancıların yaşadığı sıkıntılara da işaret ederek, Gönendere’de ağılların hâlâ köyün içinde olduğunu söyledi.

Angolemli, “İnsanlar köyde burnunu kapatarak yürüyor. Benzer bir durum Tuzla’da da, Gazimağusa Devlet Hastanesi yakınında da var. Kokudan durulmuyor” dedi.

Angolemli’nin konuşmasından sonra tasarının madde madde görüşülmesine ve oylamasına geçildi.

Tasarı, 27 kabul, 6 ret ve 17 katılmayan ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam