DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
GBP 40,6534 0.01%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20676040,21%

Hayvancılık cazibesini yitirdi

ABONE OL
14 Ağustos 2018 09:26
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Süreyya ÖZDEMİR

Yeni Bakış’a konuşan üreticiler, eskiye nazaran hayvancılık ve çiftçiliğin yapılmadığını dile getirdi. Ulukışla ve Serdarlılı üreticilerin büyük bir kısmı hayvancılığı ve çiftçiliği bıraktığını söyledi. Üreticiler, hayvancılık ve çiftçilikte gelirlerin artık giderleri karşılamaya yetmediği için üretimin de bitme noktasına geldiğini dile getirdi. Üretici, devletten iki yıl önce sağılan hayvanlar için aldıkları, 250 TL civarındaki yardımın yeniden verilmesini talep etti. Yaz aylarında sütte yağlanmanın az olması sebebiyle ödenen yağlanma ücretlerinde de düşüş yaşandığını ifade eden üretici, ekonomik koşulların her geçen gün ağırlaştığı KKTC’de üretim yapamaz hale geldiklerine dikkat çekti.


Üretici ne dedi ?

Yusuf Tuna: “İnsanlar artık emekli maaşıyla yetiniyor”

“Ulukışla bölgesi genel olarak hayvancılık ve tarımla ilgileniyor. Fakat bu durum eskiye oranla büyük bir düşüş yaşadı.  Günümüzde her şeyin pahalı olduğundan dolayı insanların büyük kısmı bu işi artık haklı olarak yapmıyorlar. Artık hayvancılık yapmayan halk emekli maaşıyla yetinmeye çalışıyor.”


İbrahim Şener: “Hayvanlar için besi yemi alamaz duruma geldik”

“Hayvancılıktan artık vazgeçtik, şu an  kırk, elli civarında koyunum kaldı. 2006 yılında bu işi bıraktım. Bütün hayvanları sattım.  Emekli maaşımla geçiniyoruz. Her şeyin zamlanmasıyla birlikte besi yemini alacak para bulamaz hale geldik. Bir hayvancı olarak hayvanlarımız aç kalıyor. Benim için en iyi şey bu işten vazgeçmek oldu.”


Murat Küçükşener: “Hayvanlarımıza sadece yem değil veteriner de gerek”

“Bu bölgede hayvancılıkla uğraşan insan sayısı önceden fazlaydı. Bölgemizde yaklaşık otuz sekiz mandıra varken, şu an bu durum 4-5 mandıra sayısına düştü bu büyük bir düşüştür. Daha önceden alınan hayvan yemi 64 TL iken şu an ki yemlerin fiyatı 74 TL olarak değişti. Bu yemler bize her on beş günde bir farklı fiyatlarla geliyor. Bu durum 2 sene önce 34 TL iken yemlerin bu denli artışı bize zarar verdi. İnsanların bu durumla başa çıkamaması sebebiyle çoğu hayvancı bu işi bıraktı, bir hayvancı bir balayı 150 TL olarak alıyor. Devletin hayvancılara verdiği desteğin %60’ı bitmiş durumda. Aynı zamanda hayvancılardan alınan süt ürünlerine bir zam yoktur. Süte zam olmadığı halde hayvanlarımızı beslemek için aldığımız yemlere zam konulması biz hayvancıları olumsuz etkiliyor. Bu durum sadece de yem ile bitmiyor hayvanların veterinere ihtiyacı var, hayvanların sütüne olumsuz yönde etki etmeyecek ilaç alamız lazım, ilaçlara biçilen fiyatlarda çok pahalı. Hayvanın sütüne etki etmeyen bir ilaç 250 TL ile satılıyor. Hayvancılık sürekli ilgi isteyen bir meslek, bu yüzden sadece 4-5 mandıramız kaldı.”


Ramazan Arık: “Sağılan her hayvan için devletten yardım bekliyoruz”

“Hükümetin süte zam uygulamaması ya da uygulanan zammın gecikmesi bizi zor duruma sokuyor. Hükümet bugün süt ürünlerine zam yapsa bu bize 45 gün sonra yansıyor. Yani 45 günü biz cebimizden verdikten sonra alıyoruz. Hükümet şu an bizlere soğuk zincirler kurdurdu, bu soğuk zincirlerle birlikte elektrik ödemek zorunda kalıyoruz. Şu an elektriğe zammın gelmesi de bizleri bitir. Hayvanlara kuraklık nedeniyle yem vermekte zorlanıyoruz. Yem girdilerinin fiyatları da çok yüksek. Bu yüzden hayvancılık kalmadı. Artık herkes emeklisine talim eder duruma geldi. Genlerimiz hayvancılığa teşvik edilmiyor. Hayvancılığın artık geliri kalmamış durumda. Bizler artık sütteki yağ oranına göre ödeniyoruz. En azından yaz aylarındaki sütteki yağ oranlarını dengelemeleri lazım, havanın sıcak oluşundan dolayı hayvan çok fazla su tüketiyor bu durumda hayvanın vücudundaki yağ oranını düşürüyor. Bu durumda aldığımız fiyatları etkiliyor. Çiftçilerimize verilen desteğimizin de %60’ı   zamlar nedeniyle kayıp durumda, insanımız kuraklıkla mücadele etmek zorunda. Çiftçilikle birlikte hayvanlarımıza yem sağlıyoruz. Arpa buğday gibi ürünler yetiştirmek zorundayız. Yine hayvanımıza mısır ekmek istiyoruz. Protein açısından çok iyi olan mısırı hayvanımıza veremiyoruz. Suyun olmayışı bizi olumsuz etkiliyor. Bizler bu süreçte hayvancılara devletten destek bekliyoruz. 2 sene önce uygulanan uygulamanın tekrardan yürürlüğe sokulmasını istiyoruz. Sağılan her hayvan için  devletten 250 TL yardım yapılmıştı. Şimdi de  tüm hayvancılar olarak aynı yardımı talep ediyoruz.”

Evrim Habeş: “Hayvancılık sorumluluk ister”

“Hayvancılık artık eskisi gibi değil, ne üretimi aynı ne de bakımı, şu anda insanlar hayvancılıktan vazgeçmiş durumda bölgemizde en fazla 10 kişi hayvancılıkla ilgilenmekte. Hayvancılık sorumluluk isteyen bir iş insanlar da bu sorumluluğu kaldıramıyor. Fakat yapmamalarının en büyük nedeni ise hayvancığın gelirinin giderlerini karşılamama sorunudur. Bu işe devam edenler artık zoraki olarak devam etmektedirler. Hayvancılık yapan kesimin bir diğer alanı çiftçiliktir. Kuraklık nedeniyle insanlar, hayvanlarına artık bir şeyler yetiştiremez hale geldiler. Yem girdilerinin fiyatlarının yüksek olması insanların durumunu zorlar hale geldi. İnsanlar da artık dolayısıyla hayvancılıktan vazgeçtiler.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam