DOLAR 32,5446 0.01%
EURO 34,9749 0.33%
GBP 40,7635 0.43%
ALTIN 2.425,880,13
BITCOIN 2078224-3,21%

Herkes vergisi neyse ödemeli

ABONE OL
15 Nisan 2018 08:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Tatar: Ülkede kayıt dışılık hakim. E-devlet projesinin tam anlamıyla yerleşememesinden dolayı kontrol edilmesi mümkün değildir. Devletin gelir vergisini artırması için her geliri vergilendirmesi gerekir. Bakanlık dönemimde birçok firmanın üzerine gittim. Çoğu bana küstü, ancak küsen küssün, devlet adamıysan gereğini yapacaksın. Şimdi de bu makama gelenlerin görevi budur. Kimsenin gözünün yaşına bakmamak gerekir


Mungan: Ödemelerin ve işlemlerin elektronik ortamda yapılması kamu hizmetlerinin gelişmesini, kamu gelirlerinin artmasını sağlayacak.  2013 yılında kayıt dışı ile mücadele eylem planı oluşturuldu, kamu gelirlerinde bir açılım sağlandı. Ancak piyasanın gümrükten girişten itibaren takip edilmesini sağlayacak e-devlet ve e-verginin hayata geçirilmesi gereklidir

Deniz ABİDİN

Türkiye’de temaslarda bulunan Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile TC Maliye Bakanı Ağbal görüşmesinde gündeme gelen vergi politikalarının evrilmesi ile birlikte, devletin gelir vergisini artırmasına yönelik yapılanlar ve bundan sonra yapılması gerekenler konusunda maliye eski bakanları Yeni Bakış’a konuştu. 

Maliye Eski Bakanı Mungan:“Kayıt dışı mücadele şart”

Maliye Eski Bakanlarından Zeren Mungan, sadece gelir vergisi olarak tüm kamu gelirlerinin artırılması yönünden bakıldığında kayıt dışı ile mücadelenin şart olduğunu söyledi. 

Mungan, bununla ilgili bir takım uygulamaların hayata geçtiğini belirterek, geçmiş yıllara göre kamu gelirlerinde gelişme olduğunu söyledi. Mungan, daha önce sabit giderleri karşılamada bütçede bazı sıkıntıların olduğunu, bilhassa ödemelerdeki sıkıntıların da aşıldığını kaydetti. 

Mungan, kayda alınması ve gelirlerin gelişmesiyle bunların mümkün olduğunu söyleyerek, bunun daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti. 

“Kayıt dışı ile mücadele eylem planı oluşturuldu”

Mungan, kayıt dışı mücadeleyle ilgili daha önce yapılmış olan bir takım mücadelelerin olduğuna atıfta bulunarak,  “Kıbrıs Türk Ticaret Odası bünyesi altında kayıt dışı ile mücadele konusunda esaslı bir çalışma yapıldı. O dönem ben, Göksel Saydam, Prof. Mustafa Veysel ve akademisyenlerle birlikte Azizi Gökpınar’ın liderliğini yaptığı kapsamlı bir çalışma yapıldı. Ticaret Odası yayını olarak da yayınlandı. Bu çalışmanın sonucu kayıt dışı ile mücadele eylem planı oluşturuldu. 2013 yılında Bakanlar Kurulundan bu eylem planı geçti. 

Bu eylem planının bazı maddeleri hayata geçerken bazıları ise geçmedi. Bunlardan bir tanesi olan ve hayata geçen vergi usul yasasındaki düzenlemeydi. Diğer gelir vergisi yasasında, KDV’de düzenlemeler yapıldı. İnsanların gelirlerini geçmiş yıllarda beyan etmemeleri nedeniyle vergi gelirlerindeki sıkıntıyı gidermek için girişim yapıldı. Böylece insanların gerçek gelirleri ortaya çıktı. 

Eleştirilen ve kayıt dışı mücadelede sıkıntı yaratan vergi ödemesi yapmayanlara sürekli yapılan açılımların yarattığı sıkıntı da dikkate alınarak, vergisini düzenli ödeyenlere açılım yapmak için Gelir Vergisi Yasasında, Fonlar Vergisi Yasasında, KDV Yasasında, Motorlu araçlarda düzenli ödeme yapanlara bir sonraki yılda yüzde 5 indirim getirildi”

“Kamu gelirlerinde bir açılım sağlandı”

Zeren Mungan, bu uygulamaların insanların vergilerini düzenli olarak yatırmalarını sağladığını belirterek, düzenli yatırım yapanlara devletin bir açılım getirebileceğinin gösterildiğini söyledi.

 Mungan, bu sayede kamu gelirlerinde bir açılımın sağlandığına dikkat çekerek, bir diğer önemli noktanın piyasanın gümrükten girişten itibaren takip edilmesini sağlayacak e-devlet ve e-verginin hayata geçirilmesi unsurları olduğunu kaydetti. 

“Vergiler elektronik ortamda ödenmeli”

Mungan, Vergi Dairesi’nde bu teknolojinin kullanılmasıyla kişilerin doğrudan elektronik ortamda vergilerini ödeyebilme imkanının sağlanacağını söyledi.  Mungan, bu sistemin, gümrükte elektronik ortamda işlemlerin takibinin sağlanması imkanının getirileceğini kaydetti.  

Mungan, ödemelerin ve işlemlerin elektronik ortamda yapılmasının kamu hizmetlerinin gelişmesini sağlayacağını belirtti. Mungan, sistemin aynı zamanda kamu gelirlerinin artmasının da sağlanacağını kaydetti.

“Bazı firmalara ayrım yapıldığını düşünmüyorum”

Zeren Mungan, bazı firmalara ayrım yapılıyor, vergilerini ödemiyorlar şeklindeki iddialara katılmadığını ifade ederek, Gelir ve Vergi Dairesi, Maliye Bakanlığı bünyesinde çalışanların özverili bir şekilde hizmet verdiğini, kişilere özel bir muamele yapıldığını düşünmediğini söyledi.Zeren Mungan, kendi görevi sırasında da böyle bir durumla hiç karşılaşmadığını belirterek, piyasanın takibi açısından elektronik ortamda bu işlemlerin yürütülmesi gerektiğini söyledi. Mungan, “Elektronik ortamda olmadığında ve memur sayısı da sınırlı olduğundan, yapılmayan beyanların takibinde takip müessesi yeterince geliştirilemiyor” dedi. Her işletmenin başına bir vergi memuru koymanın mümkün olmadığına dikkat çeken Mungan, şirketlerin bütün mal ve hizmet hareketinin elektronik ortamda takip edilmesi gerektiğini kaydetti. Mungan, gelen beyanların karşılaştırılarak açıkların ortaya çıkabileceğini ve takibin bu şekilde daha kolay yapılabileceğinin altını çizdi. Mungan, “Elektronik ortam geliştirildiği zaman bu sorunlar büyük ölçüde azalacaktır” diye konuştu. 

Maliye Eski Bakanı Tatar: “Memura fazla vergilendirme var”

UBP Milletvekili, Maliye Eski Bakanlarından Ersin Tatar ise, reel maaşın düştüğünü ve yüzde 37 biriminin aşağıya çekilmesi gerektiğini belirterek, memura yönelik fazla bir vergilendirme yapıldığını söyledi.

 Tatar, burada bir mağduriyet olduğunu düşündüğünü ifade ederek, bun karşın meklilerin vergiden muaf olduğunu anımsattı. 

Hayat pahalılığı oranı yükseldikçe emekli maaşlarının da yükseldiğini belirten Tatar, vergiden muaf olmalarının sistemin anomalilerinden biri olduğunu kaydetti. 

“Kayıt dışılık var”

Ersin Tatar, ülkede gerçek anlamda bir kayıt dışılığın olduğunu da belirterek, oranını kimsenin bilemediğini, e-devlet projesinin tam anlamıyla yerleşememesinden dolayı kontrol edilmesinin mümkün görünmediğini söyledi. 

Tatar, bazılarının vergisini de vermeyerek haksız kazanç elde ettiğini belirterek, her türlü gelirin vergilendirilmesi taraftarı olduğunu kaydetti.

Ersin Tatar, Bakanlık yaptığı dönemden örnek göstererek, Türkiye’den gelen sanatçıların peşine düştüğünü, şimdi geçenlerde çıkan habere göre bu sanatçılardan toplanan paranın 10 milyon lirayı bulduğunu söyledi. 

Sanatçıların stopaj vergisine dahil olduklarını belirten Tatar, bu miktarın artacağını kaydetti. 

“Her gelir vergilendirilmeli”

Ersin Tatar, her gelirin vergilendirilmesi yanında kira gelirlerine de bakmak gerektiğini dile getirerek, kiralanan dairelerin kayıt altında olup olmadıklarının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kimsenin gözünün yaşına bakmamak gerekir”

Tatar, şöyle devam etti, “Memuru vergilendirmek en kolayıdır. Çünkü devlet öder bir taraftan da alır. İkincisi doktorlar, avukatlar gibi meslek vergisidir. Bu meslek grubundakiler gerçekten kazandıklarını beyan edebiliyorlar mı? E-devlete geçilmiş olsa, banka hesaplarından yatırıp yatırmadıkları belli olacak. Doğru beyan etmezse yılsonu evine maliye adam gönderecek. Ve bir de kaçak bir takım kayıt dışı gelirin mutlaka tespit edilmesi gerekir”

Tatar, e- devlet projesinin çok gecikmesinden dolayı gümrükten satışa kadar takibin zor olduğunu söyledi. Tatar, bakanlık yaptığı dönemde birçok firmanın üzerine gittiğini ifade ederek, “çoğu bana küstü, ancak küsen küssün, devlet adamıysan gereğini yapacaksın. Ben onu tanırım bana düşman olacak ve oy vermeyecek düşüncesinde olmamak gerekir. Şimdi de bu makama gelenlerin görevi budur. Kimsenin gözünün yaşına bakmamak gerekir” diye konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam