DOLAR 32,5871 0.33%
EURO 34,8258 0.2%
GBP 40,4531 -0.4%
ALTIN 2.508,280,97
BITCOIN 20995682,98%

Hisseleri iki günde yüzde 12.5 değer kaybetti

ABONE OL
21 Mart 2018 12:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Küresel sosyal paylaşım sitesi Facebook’un hisseleri, ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) şirket verilerinin kötü amaçlı kullanıldığına yönelik soruşturma başlattığı iddiasının ardından, bugün de yaklaşık yüzde 6 değer kaybetti.

Merkezi Londra’da bulunan Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin yaklaşık 50 milyon Facebook hesabından veri topladığı ve bu verileri ABD seçimleri ve Brexit referandumunu etkilemek için kullandığı iddiasının ardından, bugün Amerikalı regülatör FTC’nin bu konuda soruşturma başlattığı iddia edildi. 

Firmanın hisseleri dünü yüzde 6,8 düşüşle tamamlarken, son iki gündeki kaybı söz yüzde 12,5 oldu. 

Cuma günü 537 milyar dolar olan şirketin piyasa değeri söz konusu saatte 471 dolara kadar gerilerken, şirketin piyasa değerindeki kayıp 66 milyar dolara kadar ulaştı. Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in cuma günü 74,5 milyar dolar olan kişisel serveti de bugün 65,5 milyar dolara kadar geriledi. 

Dün Forbes’un “Gerçek Zamanlı Dünyanın Milyarderleri Listesinde” 5’inci sıradan 7’nci sıraya gerileyen Zuckerberg, dün ve bugün servetinde 9 milyar dolar kayıp yaşadı. 

TEPKİLER BÜYÜYOR

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi olarak bilinen Facebook’un, Kasım 2016’da gerçekleşen ABD seçimlerinde Donald Trump’ın başkanlığını destekleyen veri analiz şirketi Cambridge Analytica’ya 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine izinsiz erişim sağladığına yönelik tartışmalar giderek yoğunlaşıyor.

Başta ABD olmak üzere İngiltere ve pek çok Avrupalı ülkede yetkililer Facebook’un elinde bulundurduğu kullanıcı bilgilerini gerektiği hassasiyette koruyup korumadığını sorgulamaya başladı. Yetkililer, sosyal medya şirketlerinden kullanıcı bilgilerinin korunduğuna yönelik denetlenebilir mekanizmalar geliştirmelerini istiyor.

ABD KONGRESİ’NE DE BEKLİYORUZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı, AB parlamenterlerinin verilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştıracağını ve iddiaların vatandaşların gizlilik haklarının kabul edilemez bir ihlali olduğunu söyledi. ABD cephesinde ise yetkiler konuyla ilgili olarak şirket avukatlarının değil artık şirketin kurucusu Mark Zuckerberg’in ABD Kongresi’ne hesap vermesini istiyor.

Gerek Facebook ve gerekse İngiliz şirket Cambridge Analytica ise kendilerine yönlendirilen suçlamaları geri çeviriyor. Ancak Cambridge Analytica’nın eski çalışanı Christopher Wylie’nin, şirketin 50 milyon Facebook hesabından gizli bilgiye erişim sağladığını ve bu bilgilerin ABD başkanlık seçimleri ve Brexit referandumunda kamuoyunu etkilemek için kullanıldığı yönündeki açıklamaları son yıllarda yapılmış ve gelecekte de yapılacak seçimleri de şüpheli hale soktu.

DAHA ŞEFFAF OLUN

Yaşanan gelişmeler sosyal medya kuruluşlarının tartışmalı reklam politikaları ve veri toplama uygulamalarını da yeniden gündeme taşıdı. Buna göre sosyal medya kuruluşları gerek mesajlaşma ve gerekse fotoğraf veya video kayıtları sayesinde kullanıcıları hakkında büyük miktarda veri topluyor. Ancak bu verilerin daha sonra hangi amaç için kullanıldığı ise denetlenemiyor. Dünya çapında siyasi çevreler bireysel hakların yasa çerçevesinde korunup korunmadığını anlamak için sosyal medya şirketlerini aynı kullanıcılarından talep ettikleri gibi daha şeffaf hale getirmeyi planlıyor.

‘FACEBOOK’U SİL’ KAMPANYASI HIZLA YAYILIYOR

50 milyon kullanıcının hesap bilgilerini usulsüz şekilde sattığı ortaya çıkan Facebook’u protesto eden kullanıcılar “Facebook’u sil” kampanyası başlattı. Twitter ve diğer sosyal medya mecraları üzerinden yürütülen kampanyada sosyal medya kullanıcıları, Mark Zuckerberg’e tepki göstererek diğer kullanıcıları da Facebook’u kapatma konusunda teşvik ediyor.

WHATSAPP, FACEBOOK’A CEPHE ALDI

Cambridge Analytica skandalının ortaya çıkmasının ardından, WhatsApp’ın eş kurucularından Brian Acton Twitter hesabından takipçilerine Facebook’u silme çağrısında bulundu. 21 bin civarı takipçisi olan Acton, tweet’inde “Facebook’u silme zamanı geldi” dedi.

Facebook, 2014 yılında 19 milyar dolar karşılığında WhatsApp’ı satın almıştı. Acton geçtiğimiz yılın sonuna kadar görevini sürdürdü ve ardından kâr amacı gütmeyen bir güvenli iletişim vakfı olan Signal Foundation’ı başlattı. WhatsApp’ın CEO’su ise hâlâ şirketin diğer kurucusu olan Jan Koum.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam