DOLAR 32,5697 0.27%
EURO 34,7643 -0.01%
GBP 40,5098 -0.27%
ALTIN 2.486,100,08
BITCOIN 20515033,30%

İçtiğimiz su ne kadar sağlıklı?

ABONE OL
29 Kasım 2018 08:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Sağlık Bakanlığı’nın Ağustos 2018 Su Analizleri Raporu’nda ambalajlanmış kaynak suyu, içme suyu ve su istasyonları aylık kontrollerinde suyun sağlıklı olup olmadığını gösteren bakteri oranlarının bazı içme suyu markalarında çok yüksek çıkması halk sağlığının nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor


Analiz sonuçlarına göre 0 değerinin temiz kabul edildiği içme sularında, insan sağlığı açısından artı 1’e geçmesi halinde tehlike arz eden temel bakteri değerlerinin yüksekliği vatandaşta da tedirginlik yarattı 


Suyun kirliliğini gösteren Koliform Bakteri türünün yüksek çıktığı iki su markasının son tahlil tarihi ağustos ayından bu yana su analizlerinin hangi seviyede olduğu bugün hala bilinmezken, yine aynı iki su markasının suyun dışkı yolu ile kirlendiğini gösteren E. Coli bakteri değerlerinin de normal seviyenin çok üstünde olduğu görüldü 


Sağlık Bakanlığı tarafından analizi yapılan 40 içme suyu markasından 2’sinde E. Coli ve Koliform Bakteri türleri normal değerlerin çok çok üstünde çıktı. Koliform Bakteri olan bakteri türü bir su markasının 19 litrelik şişelerinde 93/100 ml./ E. Coli ise 9/100 ml olarak kayıtlara geçerken, diğer su markasının 19 litrelik şişelerinde ise 240/100 ml. olarak görülen Koliform Bakteri oranını 23/100 ml. ile de E. Coli bakteri oranının yüksekliği takip etti 

Özlem ÇİMENDAL

Sağlık Bakanlığı’nın en son yayımlanan verileri olan Ağustos 2018 Su Analizleri Raporu’nda ambalajlanmış kaynak suyu, içme suyu ve su istasyonları aylık kontrol oranlarının bazı içme suyu markalarında değerlerin çok yüksek çıktığı görüldü. Analiz sonuçlarına göre 0 değerinin temiz kabul edildiği içme sularında, insan sağlığı açısından artı 1’e geçmesi halinde tehlike arz eden temel bakteri değerlerinin 240 ve 93’lerde çıkması halk sağlığı açısından tehlike çanlarının da çaldığını gösterdi. 

Herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmadığı hala bilinmiyor 

Yıllardır ilgili çevrelerin sürekli dile getirdikleri plastik şişelerin kullanım ömrü süreleri de hala net olarak belli kriterlere bağlanmış olmayan KKTC’de potansiyel tehlike olarak önümüzde duran damacana şişelerinin en fazla kaç kullanımdan sonra imha edilip edilmediği de kafalarda soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor. KKTC’de 50 kullanımdan sonra sağlık açısından risk teşkil edilen ve imha edilmesi gereken damacana suların denetimlerinin yapılamaması bağırsak enfeksiyonları ve daha ileri boyutunda kana karışmasıyla ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. 

Bazı markalarda bakteri oranı çok yüksek 

Uzman Biyologlardan alınan bilgiye göre, “suyun güvenilir olup olmadığı” ile ilgili temel bakteri varsayılan “Toplam Aerobik Mezofillik Koloni Sayısı”nın bazı su markalarında 2018 Ağustos ayında yayınlanan su analizi raporunda, yasal sınırı olan kat sayısını katlanarak aştığı görüldü. 

40 içme suyu örneğinden 2’sinde değer aşımı

Ülkede üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığı tarafından analizi yapılan 40 içme suyu markasından 2’sinin değer aşımlarının oldukça yüksek olması halk sağlığını tehdit ettiği için tedirginlik yarattı. 

Suyun kirliliğini gösteren Koliform Bakteri 240 ve 93 çıktı 

Sıfır değerinin temiz kabul edildiği, artı bire geçmesi durumunda halk sağlığı açısından tehlike yaratan Koliform Bakteri olan bakteri türü bir su markasının 19 litrelik şişelerinde 93/100 ml. olarak kayıtlara geçerken, diğer su markasının 19 litrelik şişlerinde ise 240/100 ml. olarak kayıtlara geçti. 

E.Coli de yüksek çıktı 

Yine sıfırın temiz kabul edildiği E. Koli bakteri türü bir su markasının 19 litrelik şişelerinde 23/100 ml. olarak görüldü. Yine diğer su markasında bu oran 9/100 ml olarak görüldü. 


Koliform bakteri, suyun kirli olup olmadığını gösteriyor 

Koliform bakteri, suların ve gıdaların sağlığa yararlı olup olmadığını ölçen bakterilerdir. Gram negatif olup, spor oluşturmaz, çubuk şeklindedir ve 48 saat içerisinde laktozdan asit ve gaz üretebilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri topluluğu, suların kirlenip kirlenmediğini gösteren büyük bir göstergedir. Koliform bakteri grubunun yaşama alanı sıcak kanlı hayvanların bağırsakları olduğu gibi bitki ya da toprakta da bulunabilirler. Doğada ve gıdalarda sıklıkla bulunan bir bakteri türüdür. Birçok taze sebze ve meyvede bulunabildiği gibi, süt ve süt ürünlerinde, lağım suyu ile beslenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunurlar. Bu gıdalardan ve gıdalar sayesinde bulaştırılmış ortamların temizlenmemesinden dolayı da insanlara bulaşabilmektedirler.

E. Coli suyun dışkı yolu ile kirlendiğini gösteriyor 

Fekal koliform bakterileri de (E.coli gibi) içeren toplam koliform bakteriler, diğer koliformlar gibi toprakta yaşayabilirler. Toplam koliformlar, suyun dışkı yoluyla kirlendiğini göstermezler. Özellikle işlenmiş sularda koliform grubu bakterilerin varlığı veya yokluğu, su dezenfeksiyonunun doğru yapılıp yapılmadığını gösterir.  Fekal koliformlar, sıcak kanlı hayvanların fiziksel atıklarında bulunurlar ve pek çok türü, hayvan vücudu dışındaki ortamlarda, uzun süre boyunca canlılığını koruyamaz. Fekal koliformların varlığı, genelde, kaynak sularının insan veya hayvan dışkısı ile kirlendiğini gösterir, ki bu sular aynı zamanda diğer bakterileri, virüsleri ve hastalık yapıcı farklı mikroorganizmaları içerebilir. Kaynak sularında oluşan bu kirlilik dışarıdan fark edilemez; yani fekal koliformlar suyun tadında veya görünüşünde herhangi bir değişiklik meydana getirmezler. İçme suyunda koliform bakteri tespit edilmesi durumunda, hemen kaynağının araştırılması gerekir.

Ağustos ayından bu yana ne içtiğimizi bilmiyoruz

Sağlık Bakanlığı 2018 Ağustos Su Analizleri Raporu’nda insan sağlığı için tehlike saçan iki önemli bakteri türünün yüksekliğinin bugün hala olup olmadığı halk tarafından bilinmez ve tedirginliğe neden olurken, Sağlık Bakanlığı Su Analiz Raporları verilerinin ise en son Ağustos 2018’de yayımlandığı görülüyor. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam