DOLAR 32,5895 0.34%
EURO 34,8495 0.32%
GBP 40,6795 0.19%
ALTIN 2.497,530,54
BITCOIN 21127854,31%

İlk toplantıda tansiyon düşmedi

ABONE OL
23 Ocak 2018 08:33
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün milletvekillerinin ant içmesi gündemiyle toplandı.

7 Ocak erken genel seçimini kazanan, mazbatalarını 15 Ocak’ta alan Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) 12, Halkın Partisi’nden (HP) 9, Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) 3, Demokrat Parti’den (DP) 3 ve Yeniden Doğuş Partisi’nden (YDP) 2 milletvekili, dün Meclis’te yemin ederek görevlerine resmen başladı. 

Meclis’in 9’uncu dönem ilk toplantısı dün saat 10.30’da, en yaşlı üye sıfatını taşıyan milletvekili TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli başkanlığında başladı.

En genç iki milletvekili HP İskele Milletvekili Mesut Genç ile YDP Lefkoşa Milletvekili Bertan Zaroğlu da katiplik görevini üstlendi. Yeni Meclis Başkanı belirlenene kadar Angolemli Meclis Başkanı, Genç ve Zaroğlu geçici başkanlık divanını oluşturacak.  

Akıncı, Şefik, 2. ve 3. Cumhurbaşkanları da salonda

Meclis’teki ant içme töreninde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başsavcı Aşkan İlgen, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı da katıldı.

İzleyici locası tıklım tıklım

Ayrıca, eski meclis başkan ve yardımcıları, eski başbakan Özkan Yorgancıoğlu, eski parlamenterlerle, bürokratlar, milletvekillerinin aileleri de Genel Kurulu izledi. Davetli olduğu öğrenilen TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ise ant içme törenine katılmadı. Büyükelçilik 1. Müsteşarı Ayşe Zeybek ve büyükelçilik yetkilileri töreni izledi. 

İzleyici locasındaysa boş yer yoktu. Tıklım tıklım dolu locada misafirlerin birçoğu yemin törenini ayakta izledi. Kalabalık nedeniyle Genel Kurulu izleyen basın mensupları da zaman zaman sıkıntı yaşadı. 

Ant içme töreni sırasında gerginlik yaşandı

Cumhuriyet Meclisi’ndeki ant içme töreni sırasında gerginlik yaşandı.

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, yemin etmek üzere kürsüye çıktığında UBP ve YDP milletvekilleri salonu terk etti. İzleyici locasından Derya’ya tepki verildi.

Bu sırada seyirci locasındaki iki grup arasında da tartışma çıkınca, Meclis’te sesler yükseldi. Oturumu Geçici Meclis Başkanı sıfatıyla yöneten TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli sürekli uyarılar yaptı.

Doğuş Derya, milletvekili andını okuduktan sonra “Faşizme karşı omuz omuza” diyerek Meclis kürsüsünden barış işareti yaptı.

Katip koltuğunda görev yapan YDP Milletvekili Bertan Zaroğlu ile Derya arasında gerginlik yaşandı. Zaroğlu’nun Derya’ya kağıt fırlattığı gözlemlendi.

Öte yandan UBP milletvekili Başbakan Hüseyin Özgürgün yemin ederken de CTP’li ve TDP’li vekiller salonu terk etti. 

Geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli, izleyici locasındakilerin dışarıya çıkarılması ve gerginliğin önlenmesi için defalarca uyarıda bulundu ve talimat verdi.

Tansiyon düşmedi

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 9’uncu dönem ilk toplantısına olaylı başladı. 

Afrika Gazetesi’nin ardından Meclis önüne taşınan eylemcilerin sesleri arasında yemin eden milletvekilleri zaman zaman gerildi, sıra Lefkoşa milletvekillerine geldiğinde Genel Kurul’daki tansiyon da yükseldi. 

UBP milletvekilleri ile YDP milletvekili Erhan Arıklı, CTP milletvekili Doğuş Derya yemin ederken salondan çıktı. 

Seyirci locasından Derya’ya tepki verildi. Derya’ya alkışla ve sözle tepki veren grupla seyirci locasındaki diğer grup arasında tartışma çıktı. 

Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli’nin uyarılarına rağmen Genel Kurul’daki tansiyon düşmedi. 

Derya’ya sözlü şekilde sataşan seyirci locasındaki kişilere bazı CTP milletvekilleri de yanıt verdi. Eski başbakanlardan Özkan Yorgancıoğlu da seyirci locasındakileri uyardı, saygı istedi. Yorgancıoğlu’na da tepki verilmesiyle sinirler gerildi. Angolemli, söz konusu kişilerin dışarı çıkarılmasını istedi.

Derya, yeminin başında ve sonunda “Faşizme karşı omuz omuza” dedi ve Meclis kürsüsünden barış işareti yaparak indi.

Zaroğlu, Derya’nın yüzüne kağıt attı

Katiplik koltuğunda oturan YDP milletvekili Bertan Zaroğlu, yemini edip kürsüden inen Derya’nın yüzüne kağıt attı. Derya ve CTP’li vekillerle Zaroğlu arasına tartışma çıktı. Meclis Başkanı Angolemli, katiplerin bu şekilde sözlü ve fiziksel müdahalede bulunamayacağını söyleyip konunun değerlendirileceğini, gereğinin yapılacağını belirtti. 

Tartışmaların yoğunlaştığı sırada UBP grubu da salona girerek ortamı sakinleştirmeye çalıştı.

Özgürgün’ün yemininde CTP ve TDP salonu terk etti

Öte yandan UBP Lefkoşa milletvekili, Başbakan Hüseyin Özgürgün yemin ederken de CTP’li ve TDP’li vekiller salonu terk etti. 

İlk andı Angolemli içti

Meclis’teki yemin töreni, Lefkoşa ilçesine gelene kadar olağan şekilde sürdü. İlk andı en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı Hüseyin Angolemli içti. 

Angolemli’yi tüm milletvekilleri ayakta dinledi. Ardından geçici katipler HP İskele millevekili Mesut Genç ve YDP Lefkoşa milletvekili Bertan Zaroğlu ant içti. 

Ant içme, ilçelerin ve milletvekillerinin soyadlarının alfabetik sırasına göre yapıldı. Buna göre Gazimağusa, Girne, Güzelyurt, İskele, Lefke ve Lefkoşa sırası izlendi.

Milletvekilleri Anayasa’da yer alan milletvekili andını kürsüde okuyarak yemin etti.  

Milletvekili andı Milletvekillerinin okuduğu ant şöyle:

“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Bilgiye sunuşlar

Yeminden sonra bilgiye sunuşlara yer verildi. UBP-DP hükümetinin istifası ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın UBP-DP hükümetinin yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalmasını isteyen yazısı okundu. 

Meclis Başkanı Angolemli, başkanlık divanı seçiminin bir sonraki birleşimde, 29 Ocak’ta yapılması için oylama yaptı. Karar oy birliğiyle kabul edildi. 

Resepsiyon verildi, bir sonraki birleşim 29 Ocak’ta 

Meclis’in yeni dönemdeki ilk toplantısının ardından resepsiyon verildi. 

Meclisin bir sonraki toplantısı 29 Ocak Pazartesi günü olacak. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam