DOLAR 32,5737 0.1%
EURO 35,0188 0.5%
GBP 40,8520 0.66%
ALTIN 2.430,640,32
BITCOIN 2084184-3,93%

Kanserde önlenemez artış

ABONE OL
25 Şubat 2018 14:24
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Övgü İnce, 0-21 yaş arası yani çocukluk /adolesan kanseri olan tüm çocukları üye alan Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nda şu anda 76 çocuk üyesi bulunduğunu ifade ederek, “Çocuklarımıza maddi manevi destek sağlamaya çalışan bir vakıfız ve çalışmalarımıza 17 yıldır devam ediyoruz” dedi 


İnce, dünyada olduğu gibi KKTC’de de kanser oranlarında bir yükseliş  görüldüğüne dikkat çekti. İnce, “Kanser hastalığı dünyada artışa geçtiği gibi bizim ülkemizde de artışa geçmiştir” diye konuştu 


Günümüzde genç neslin özellikle de çocukların hazır gıdalara daha çok rağbet gösterdiğine dikkat çeken İnce, düzenledikleri seminerlerle kanser ve sağlıklı beslenme konusunda hem çocukları hem de aileleri bilinçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti 

Özlem ÇİMENDAL

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce,  tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken tanının önemine işaret ederek, hastalıklarla mücadelede bilimsel ve sağlıklı verilerin önemine vurgu yaptı.

76 lösemili çocuk var

0-21 yaş arası yani çocukluk/adolesan kanseri olan tüm çocukları üye alan Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nda şu anda 76  üye çocuk bulunduğunu ifade eden İnce, “Çocuklarımıza maddi manevi destek sağlamaya çalışan bir vakıfız ve çalışmalarımıza 17 yıldır devam ediyoruz” dedi.

Kanser artıyor

İnce, dünyada olduğu gibi KKTC’de de kanser oranlarında bir yükseliş olduğunun görüldüğüne dikkat çekti. “Kanser hastalığı dünyada artışa geçtiği gibi bizim ülkemizde de artışa geçmiştir. Kanser hastalığı uzun ve zorlu bir süreç olan bir hastalık maalesef” diyen İnce, 18-45 yaş arası KKTC kimlik kartına sahip, daha önce örnek vermemiş tüm sağlıklı bireyleri de vakıfa giderek Dünya İlik Bankası’na kayıt yaptırmalarının önemini vurguladı. Böylece dünya üzerinde ilik nakline ihtiyaç duyan hastalara ikinci bir yaşam umudu olabileceklerini kaydetti.

Her yıl vakfın faaliyetlerinin yer aldığı Martı dergisi çıkıyor

Vakfın faaliyet ve çalışmalarının yer aldığı “Martı” adında her yıl dergi çıkardıklarını anlatan İnce, “Vakfın faaliyetlerini ve vakıf için yapılan etkinlikleri yaptıklarımızı özetleyen, çocuklarımız için 2017 yılında yaptığımız harcamaları şeffaf bir şekilde yayımladığımız ve bağışçılarımızla da paylaştığımız bir dergi Martı dergisi” ifadelerini kullandı.

Amaç, üye çocuk ve ailelere maddi manevi destek

Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı’nın kanser konusunda toplumu bilinçlendirme ve üye ailelerine maddi manevi destek veren bir vakıf olduğuna vurgu yapan İnce, çocukların ve ailelerin her yönüyle yanlarında olmayı amaçladıklarını belirtti.  

Okullarda kanser farkındalık seminerleri veriliyor

Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ve Vakıf iş birliğinde seminerler düzenlediklerini dile getiren İnce, “Her yıl 10 okulda seminer düzenliyoruz. Ya da o yılki listemiz dışında herhangi bir okuldan eğitim semineri talepleri olursa bu okullara giderek öğrencilere kanser ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Sağlıklı beslenme ve kanser konulu seminerlerimizde hazır gıdalardan uzak durmaları konusunda sık sık uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

 “Aileler çocukları ev yemekleri ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmeli”

Günümüzde genç neslin özellikle de çocukların hazır gıdalara daha çok rağbet gösterdiğine dikkat çeken İnce, “Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı katkılarıyla düzenlediğimiz seminerlerle kanser ve sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz çocuklarımızı verdiğimiz seminerlerle. Bu noktada ailelere oldukça önemli görevler düşüyor. Çocukları hazır ve işlenmiş beslenme yerine ev yemeklerine ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmeleri oldukça önemli” dedi. 

Çevre, sigara, beslenme konularında afiş ve slogan yarışmaları düzenleniyor

Yine her yıl düzenledikleri ve etkili bir farkındalık düzlemi oluşturan afiş ve slogan yarışmasının da 2018 yılının Nisan ayında gerçekleştirileceğinin bilgisini veren İnce, amaçlananın çocukları çevre, sigara, beslenme ve spor konularında bilinçlendirerek slogan bulmak ve resim çizmelerini sağlamak olduğunu dile getirdi. Çok yönlü farkındalık projelerinin hastalığın farkındalığı açısından olumlu olduğuna işaret eden Övgü İnce, “Hem kendileri düşünerek, çizerek yapıyorlar ve kanser konusunda da bilinçleniyorlar” ifadelerini kullandı. 

Çocuk Onkoloji Bölümü’nde de gerekli katkı sağlanıyor

Çocuk Onkoloji Bölümü’ne de desteklerinin kesintisiz devam ettiğinin altını çizen İnce şöyle konuştu: “İhtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın ailelerine yine aynı şekilde desteklerimiz sürmektedir. Tedavisini yurt dışında devam ettiren çocuklarımızın aileleri, kanser uzun ve meşakkatli bir tedavi süreci olduğu için gittikleri yerlerde ev kiralamak durumunda kalabiliyorlar. Minimum 8 ay ile 1,5 yıl boyunca bu tedavilerin sürmesi gerekebiliyor. Vakıf olarak bu durumdaki ailelere de destek olmaya devam ediyoruz. Yine masraflı ve zor bir tedavi olduğu için zaman zaman maddi sıkıntıya giren ailelere de elimizden geldiği kadar yardım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çocuk ve ailelere sadece maddi değil, manevi destek de veriliyor

Övgü İnce, çocuklara ve ailelerine sadece maddi değil manevi destekte de bulunmaya çalıştıklarının altını çizerek, “Çocuklarımızın doğum günlerinde onları mutlu edecek etkinlikler düzenliyoruz. Yine doğum günleri kapsamında belli bir miktara kadar olan hediye çeklerini diledikleri gibi harcamaları için kendilerine takdim ediyoruz” dedi. 

Ücretsiz psikolojik destek

 İnce, zor bir süreç olan hastalığın hem çocukları hem de aileleri yıpratabildiğini ve zaman zaman desteğe ihtiyaç duyabileceklerini göz önünde bulundurarak, isteyen çocuk ve ailelere ücretsiz psikolog desteği de verdiklerini de söyledi. Psikolojik destek amaçlı çocukları ve aileleri tatile götürdüklerinide de anlatan İnce, “Kıbrıs’ta cuma giriş pazar çıkış olmak üzere yurtiçinde bir otele götürüyoruz. Hem çocukların o zorlu süreçte birazcık nefes almalarını hem de ailelerin biraz rahatlayarak mutlu olmalarını amaçlıyoruz. Manevi olarak rahatlayarak, eğlenebilecekleri bir ortamda bulunmaları için bu tatiller oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

Eğitime de destek var 

Çocukların eğitim masraflarını da karşıladıklarını dile getiren İnce, dershaneye giden, üniversiteye hazırlanan ve üniversitede eğitim gören üyelerine katkıda bulunarak yanlarında olmaya çalıştıklarını söyledi. İnce, aileleri de eğitim açısından rahatlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

“Hastalık süresi boyunca çocuklar örgün eğitimden uzak kalabiliyor”

Hastalık süresi boyunca çocukların uzun bir süre hastane ortamında veya evde izole bir şekilde kalmak durumunda olduklarını anlatan İnce, “Bağışıklık sistemlerinde de düşüş olduğu için örgün okul eğitiminden uzaklaşarak daha çok eve bağımlı hale gelebiliyorlar. Hal böyle olunca da okul ortamından uzak kalabiliyorlar. Hem destek olmak hem de çocukların derslerinin daha iyi olması için çalışmalarımızı ve katkılarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Gelişim Atölyesi ile çocuklar sosyalleşiyor 

Çocukların hastalıkla mücadele ederken aynı zamanda sosyal becerilerinin gelişiminin de oldukça önemli olduğuna vurgu yapan İnce, bunu Yaşam Atölyeleri’nde gerçekleştirme fırsatı sunduklarını dile getirdi. İnce, “Çünkü çok uzun süre hastane ve evde oldukları için sosyalleşmeleri çok önemli çocukların. İçe kapanık olmamaları, dışa dönük olmaları için de Yaşam Atölyesi dediğimiz yaklaşık 4 yıldır sürdürdüğümüz atölye çalışmalarımız var. Gönüllü sanatçılarımızla her hafta farklı bir etkinliği içeren sosyal faaliyetler düzenliyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam