DOLAR 32,5533 0.03%
EURO 34,9410 0.13%
GBP 40,7988 0.21%
ALTIN 2.421,72-0,02
BITCOIN 2086596-3,30%

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

ABONE OL
17 Temmuz 2018 09:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Geç teşhis edilmesi bazen siroza dönüşmesine neden olabilmektedir. Aşırı alkol tüketimi, sigara, aşırı kilo, düzensiz beslenme, şeker, yüksek kolesterol karaciğer yağlanması riskini arttıran önemli unsurlardan sadece birkaçıdır.

Karaciğer yağlanmasının başlangıç aşamasında tespit edilmesi tedavi sürecini kolaylaştırır. 

Bazen hastalığın sağlığı ciddi anlamda tehdit edecek seviyeye gelmesi yıllar sürebilir. Aşırı kilo kaybı, karın kısmında ağrı gibi belirtiler gösterdiğinde hastalık ileri seviyeye ulaşmıştır.

Karaciğer Yağlanması Teşhis ve Tedavisi

Yazının başında birkaç defa değindiğimiz önemli nokta karaciğer yağlanmasının başlangıç aşamasında fiziki belirtilerinin hissedilir düzeyde olmadığı yönündeydi. Fiziki belirtileri ancak hastalığın ilerleyen dönemlerinde hissediliyor.

Bu yüzden karaciğer yağlanmasının önceden belirlenmesi hastalığın tedavisini kolaylaştırmaktadır.

Hastalığın belirlenmesi sürecinde sağlık uzmanları ve doktorlar test ve analiz yöntemlerini kullanırlar. Bu testlerde karaciğerin ebatından fonksiyonlarına kadar geniş yelpazede organ incelenir. Teşhis esnasında doktorunuz sizden CT veya MR isteyebilir. Eğer bütün bunlara rağmen doktorunuz teşhis koyamıyorsa biyopsi isteyebilir.

Kesin teşhis konulduktan sonra tedavi süreci başlar. Eğer teşhis süreci uzun sürerse ve bu arada ağrıdan şikayetçiyseniz doktorunuz ağrı kesiciler önerebilir.

Elma Sirkesi: Elma sirkesi karaciğer yağlanmasına iyi gelen etkili bitkisel ilaçlardan birisidir. Karaciğerin etrafında biriken yağlardan kurtulmaya yardımcı olur ve kilo kaybını teşvik etmektedir. Ayrıca karaciğerin sağlıklı şekilde çalışmasını teşvik eder, iltihabı giderir.

Karahindiba: Karahindiba, karaciğer yağlanmasını tedavi eden güçlü bir tonik olarak bilinir. 

Karaciğerde biriken yağları ortadan kaldırır ve karaciğerin fonksiyonlarını sağlıklı şekilde yürütmesini destekler. 

Bunun yanında yapılan bilimsel araştırmalar alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmalarını iyileştirmeye katkıda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. 

Karaciğere ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en iyi cevaplardan birisi karahindiba olabilir.

Yeşil Çay: Uluslarası Moleküler Tıp Dergisi’nde 2013 yılında yayınlanan bir  araştırmaya göre yüksek yoğunlukta kateşinler içeren yeşil çay alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasına faydalı olduğunu ortaya koymuştur. Yeşil çay karaciğerde depolanan yağ miktarının engellenmesine yardımcı olur ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir.

Papatya: Yapılan bilimsel çalışmalar papatya meyvesi ve tohumunun karaciğer yağlanmasına iyi geldiğini ortaya koymuştur. Karaciğer yağlanmasına neden olan yağları yakar.

Bunların dışında düzenli yürüyüşler yapmak ve evde basit egzersizler karaciğer yağlanmasına iyi gelebilir. Ayrıca bol miktarda su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam