DOLAR 32,4833 0.11%
EURO 34,9091 0.41%
GBP 40,7967 0.5%
ALTIN 2.433,77-0,18
BITCOIN 2020375-2,56%

“Karamsarlığa gerek yok”

ABONE OL
14 Ağustos 2018 09:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Maliye Eski Bakanı Ersin Tatar, dövizin çalkantılı durumu karşısında karamsarlığa ve umutsuzluğa gerek olmadığını belirterek, akıllı bir yönetimle ekonominin büyümesinin yolunun açılabileceğini söyledi


Tatar, KKTC devletinin çok borcu olan bir ülke olmadığına dikkat çekerek, Türkiye’ye olan 3 milyar dolar borcun dışında 6 milyar lira iç borç olduğunu belirtti. Tatar, devletin mükelleflerinin, yani halkın borcunun düştüğüne vurgu yaptı


Hükümetin Türkiye ile olan reformları süratle hayata geçirmesi ve Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile bir görüşme talebinde bulunmaları gerektiğini belirten Tatar,  “Hükümetin derhal yeni bir bütçe yapması gerekir. Belki de buna bir ek bütçe de gerekecektir” diye konuştu


Tatar, Türkiye’nin bir devalüasyon yaşadığını belirterek, bir dengede mali yapının yeniden oluşacağını düşündüğünü söyledi. Tatar, Türkiye’ye bu paraları veren büyük finans kuruluşları ve bankların da bir süre sonra uzlaşıyı seçip parasını geri almak isteyeceğini kaydetti


Deniz ABİDİN

Maliye Eski Bakanı Ersin Tatar, Türkiye’nin bir devalüasyon yaşadığını belirterek, bir dengede mali yapının yeniden oluşacağını düşündüğünü söyledi. Tatar, büyük kriz, borçların ödenememesi gibi bir takım dalgalanmalar ve iş dünyasının sıkıntıya girmesi ile birlikte Türkiye’ye kredi veren dünya bankalarının da paralarını almak için uzlaşı yoluna gireceğini kaydetti. Tatar, Türkiye’ye bu paraları veren büyük finans kuruluşları ve bankların da bir süre sonra uzlaşıyı seçip parasını geri almak isteyeceğini belirtti. Tatar, parayı bir günde ödemenin mümkün olmadığını, bu paraların yatırıma dönüştüğünü belirterek,”Bu paralarla köprüler yapıldı, bir takım enerji santralleri gibi büyük projeler hayata geçirildi” dedi.

“Mali disiplinden tasarruf etmeliyiz”

Ersin Tatar, piyasa şartlarında bir takım detaylı çalışmaların olacağını ifade ederek, “belki faizler artabilir, belki koşullar teminata bağlanabilir, ancak günün sonunda bir uzlaşma ile yeniden bir denge içinde devam edilecektir” diye konuştu. Tatar, vatandaşın bu durumdan mutlaka etkilendiğini, harcamalar ve yatırımlar yaptığını, bütçe dengelerinin biraz dikkatsizce kullanıldığını belirterek, bunun sonucu Türkiye Maliye Bakanı Albayrak’ın mali disiplinden bahsettiğini söyledi. Tatar, mali disiplinin tasarruf demek olduğunu belirterek, gelirlerin artırılması için ek verginin de gelmesinin söz konusu olabileceğini kaydetti.

“İç borçların faizi bile ödenemedi”

Ersin Tatar, KKTC’ye bakıldığında mali disiplinin uygulanmasının şart olduğunu söyleyerek, bütçenin açık verdiğini belirtti. Ersin Tatar, iç borçların faizlerinin dahi bugün itibariyle ödenemediğine dikkat çekerek, bu tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdi. Tatar, gelinen aşamada vatandaşın alım gücünün düştüğünü, ilerleyen zamanlarda ithalatta da bir azalmanın yaşanacağını kaydetti. Tatar, ekonominin mutlaka büyümesi taraftarı olduğunu ifade ederek, sektörlere daha iyi bakılması gerektiğinin altını çizdi. Tatar, yükseköğrenim olsun, ticaret olsun, inşaat ve sanayi sektörü olsun, bu sektörlerin büyüyüp gelişmesi gerektiğini belirtti. Tatar, ekonominin büyüyebilmesi için rekabetin çok önemli olduğunu söyledi. 

“Rekabet gücünün artırılması gerekir”

Tatar, Türk Lirasının bu kadar devalüasyon olduğu ülkede rekabet gücünün artırılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti, “Turizmde daha fazla turist çekmeliyiz, yükseköğrenimde fiyatlar gözden geçirilmeli ve daha fazla öğrencinin gelmesinin yolu açılmalıdır. Bu şok karşısında herkes yatırımını durdurmuştur. Ancak her şeye rağmen hayat devam ediyor. Bir yerde yeniden bir çıkış mutlaka olacaktır. Önemli olan uzun vadede potansiyeli yakalamaktır” 

“Devletimiz çok borcu olan bir devlet değil”

Tatar, para denilen şeyin ölçü ve tasarruf aracı olduğunu belirterek, tasarruf aracının değerinde bir etkilenme olduğunu, ancak ekonominin sermaye ve iş piyasalarının biraz zarar görmekle birlikte büyük ölçüde durumunun iyi olduğunu söyledi. Tatar, KKTC devletinin çok borcu olan bir ülke olmadığına dikkat çekerek, Türkiye’ye olan 3 milyar dolar borcun dışında içte ise 6 milyar lira borç olduğunu belirtti. 

Tatar, devletin iç borcunun 1 milyar sterlinden 750 milyon sterline düştüğünü ifade ederek, devletin mükelleflerinin yani halkın borcunun 750 milyon sterline düştüğünü kaydetti.  

“Devletin aleyhine kötü bir durum yok”

Ersin Tatar, bunun esasında devletin yükünün bir hafifleme anlamında olduğunu ifade ederek,  bu aşamada devletin aleyhine kötü bir durumun olmadığını belirtti. Tatar, bundan sonrasının iyi yönetebilmek gerektiğini kaydederek, reform meselesinde ciddi adımların atılmasının önemli olduğunu söyledi. Tatar, bu anlamda yatırımların artırılması gerektiğine vurgu yaparak, reform anlaşmalarında olduğu gibi Türkiye’nin de desteğiyle sektörlerin büyümesini sağlamak olduğunu kaydetti.

“Ekonomiyi büyütmeliyiz”

“Karamsarlığa ve umutsuzluğa gerek yoktur” diyen Tatar, akıllı bir yönetimle bütün bunların sonucunda ekonomiyi büyüme sürecine sokmaktan başka çarenin olmadığını söyledi.

Tatar, hükümetin Türkiye ile olan reformları süratle hayata geçirmesi gerektiğini belirterek, Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ile bir görüşme talebinde bulunmaları gerektiğinin altını çizdi. 

Tatar, “Hükümetin derhal yeni bir bütçe yapması gerekir” diyerek, “belki de buna bir ek bütçe de gerekecektir” diye konuştu. Tatar, “Gelirlerin seyri nedir ve yılsonuna kadar nasıl seyredeceği konusunda hükümet Türkiye hükümeti ile istişare içinde olup bu konuları görüşmelidir” dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam