DOLAR 32,3799 0.16%
EURO 34,9914 -0.28%
GBP 40,9917 0.2%
ALTIN 2.324,190,22
BITCOIN 22912882,11%

Kıb-Tek bilinçli olarak batırılıyor

ABONE OL
15 Temmuz 2018 10:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

n El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç, elektriğe yapılan zamlarla amaçlananın Kıb-Tek’i  batırarak özelleştirmenin zeminini hazırlamak olduğunu belirtti


 El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç, AKSA’nın yüksek kar marjı ile çalıştığını ve bunun yükünün de halkın sırtına bindirildiğini vurguladı


 Özkıraç, 2024’e kadar halk ve Kıb-Tek’i sömüren bir sözleşme ile AKSA ile devam edileceğine dikkat çekerek, bu gidişata dur denilmesi gerektiğini kaydetti


 AKSA’nın devre dışı bırakılarak yeni santraller alınması için imkan olduğuna vurgu yapan Özkıraç, Türkiye’den elektrik getirilmesi fikrinin ise sürekli öne sürülerek, elektrikte maliyetin düşürülmesi için ön görülen yatırımların önünün kesilmesinin amaçlandığını kaydetti 


 KKTC halkının şu anda 41 milyar her ay AKSA’ya vergi verir durumda olduğuna vurgu yapan Özkıraç, “Verimsiz santraller tamamen durdurulmalıdır” dedi


 Otellere verilen teşviklerin de hemen kaldırılması gerektiğinin altını çizen Özkıraç, Kıb-Tek’in bir otelden 9 milyar bir üniversiteden de 12 milyar alacağının hala tahsil edilemediğini belirtti

Özlem ÇİMENDAL

Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Kubilay Özkıraç, yapılan elektrik zammının hemen geri çekilmesi gerektiğini, yüksek kar marjı ile halkın belini büken AKSA’nın sözleşmesinin de yenilenmemesi gerektiğini vurguladı. 

Elektriğe 34 yılda 18 kez zam yapıldı 

Kubilay Özkıraç, KKTC’de elektriğe 34 yılda 18 kez zam yapıldığını belirterek, bugüne kadar yapılan hiçbir zammın sorunlara çare olmadığını kaydetti. Özkıraç, elektriğe sürekli yapılan zamların çare olmadığı gibi bunun kabul edilebilir olmadığını dile getirdi. Özkıraç, amacın kurumun batırılarak özelleştirilmesine zemin hazırlamak olduğunun da altını çizdi. 

Bugüne kadar ne zam ne de santraller konusu çözülmedi

Bugüne kadar elektrikte ne zam konusunun ne de santraller konusunun çözülemediğine işaret eden Özkıraç, elektrik zammına öncelikle toplumsal olarak yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Özkıraç, “Toplumun bugün Kıb-Tek’ten daha büyük sorunları var ve biz sendika olarak bu zamma şiddetle karşı çıkacağız” dedi. 


AKSA yüksek kar marjı ile çalışıyor, halkın belini büküyor 

AKSA’nın yüksek kar marjı ile çalıştığını ve bunun yükünün de halkın sırtına bindirildiğini ifade eden Özkıraç, 2024’e kadar halkı ve kurumu sömüren bir sözleşme ile AKSA ile devam edileceğine dikkat ederek, bu gidişata dur denilmesi gerektiğini savundu. Özkıraç, mevcut sözleşmenin 2024’ten sonra kesinlikle yenilenmemesi gerektiğinin de altını çizerek, sözleşmenin bitiş tarihine kadar ihtiyacın giderilmesi için açık kapatma çalışmalarının yapılarak, bitirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti. 


“Yeni santrallerin kurulmamasındaki amaç kurumu batırarak, özelleştirmek” 

Yeni sözleşme ile mevcut düzenin devam ettirilmesi kapsamında çıkacak maliyeti karşılayacak miktarın, AKSA’nın devre dışı bırakılarak yeni santraller alınması için fazlası ile yeterli olduğuna da vurgu yapan Özkıraç, halkı sömüren ve yüksek kar marjı ile çalışan AKSA yerine halkı rahatlatacak alınacak yeni santrallerin kurulmak istenmemesinin nedeninin ise Kıb-Tek’in batırılarak elektriğin özelleştirilmesi olduğunu savundu.   

AKSA’nın sömürü düzenine son verilmeli 

AKSA ile sözleşmenin iptalinin alım garantisinden dolayı zor bir süreç olduğuna da dikkat çeken Özkıraç, El-Sen olarak sözleşmenin bitiş tarihi olan 2024’ten sonra kesinlikle sözleşmenin yenilenmemesi gerektiğini savunduklarını dile getirdi. Özkıraç, hükümete elektriğe yatırım yapma çağrısında da bulundu. Özkıraç ayrıca, hükümetin ilgili çevrelerce istişare içerisinde herkesin elini taşın altına koyması ile Kıb-Tek’i ayağa kaldırarak, AKSA’nın sömürü düzenine son vermesi gerektiğinin de altını çizdi.


“Enerji sektörü sürekli yatırım ve gelişim ister”

Enerji sektörünün sürekli yatırım ve gelişimi gerektiren bir sektör olduğuna dikkat çeken Özkıraç, “Sözleşme şu an için iptal edilemiyor ise bunu anlayışla karşılayabiliriz ancak alım garantisinin miktarının ilk aşamada azaltılması düşünülmesi gerekir” dedi. 


Vatandaş AKSA’ya her ay 41 milyar vergi veriyor

KKTC halkının şu anda 41 milyar her ay AKSA’ya vergi verir durumda olduğuna vurgu yapan Özkıraç, “Verimsiz santraller tamamen durdurulmalıdır. 

Doğalgaz ile çalışacak yeni santraller devreye sokulmalıdır. Bunun için biz de çeşitli öneriler ve modeller sunmaktayız. Bunların değerlendirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. 

“Otellere ve kumarhanelere verilen teşvikler kaldırılmalı”

Otellere verilen teşviklerin hemen kaldırılması gerektiğinin de altını çizen Özkıraç, otellere teşvik verilirken asgari ücretli vatandaşın elektriğinin kesildiği başka bir ülkenin daha görülmediğine de işaret etti. Özkıraç, oteller içerisinde bir tek Dome Hotel’in elektrik teşviki almadığına dikkat çekerek, onun dışındaki tüm otellerin ve kumarhanelerin elektrikte teşvik aldığını söyledi. Kumarhanelere teşvik verilirken halkın cebinin ise düşünülmediğini ifade eden Özkıraç, bunun da beraberinde müthiş bir adaletsizliği getirdiğine işaret etti. 

Otelden 9 milyar, üniversiteden 12 milyar tahsil edilmedi 

Bir otelden alınmayan 9 milyar alacağın yanı sıra bir üniversiteden de 12 milyar alacağın hala alınmadığının da altını çizen Özkıraç, Kıb-Tek’e en büyük borçlunun da devlet olduğunu kaydetti.

Çiftçi, hayvancı battı 

Sanayi, çiftçi, hayvancı küçük esnafın elektrikte teşvik almasının ne kadar doğru ise kumarhanelerin teşvik almasının da o kadar yanlış olduğuna çiftçi ve hayvancının artık battığına dikkat çeken Özkıraç, geçmiş sendika yönetimini de eleştirerek, yapılan zamlara destek vermekle suçladı. 


“Geçmiş yönetim zamlara destek verdi”

Geçmiş sendika yönetiminin yapılan zamlara karşı durmak yerine destek vermesinin bugünkü gelinen noktada olumsuz katkısının çok büyük olduğuna da işaret eden Özkıraç, zamların asla kabul edilemez olduğuna vurgu yaptı. 

“Zamlardan en çok asgari ücretli etkilendi”

Yapılan zammın derhal geri çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Özkıraç, özellikle zamlardan en çok etkilenen asgari ücretli vatandaşların düşünülmesi gerektiğini dile getirerek, açlık sınırının altında yaşayan asgari ücretlilerin seslerini yükseltmeleri gerektiğini ifade etti.

Kablo ile gelecek elektrikte  fiyatlar ucuzlayacak garantisi yok

 Özkıraç, kablo ile elektrik tartışmalarına da değinerek, borularla Türkiye’den gelen su örneğini verdi ve ekledi: “Bu elektrik geldi diyelim bunu kim, nasıl yönetecek. Önümüzde bir su örneğimiz var. Ne kadar başarısız olunduğu ortadadır. 

Ayrıca gelecek olan elektrikle maliyetin düşeceği ve fiyatların ucuzlayacağı şeklinde bir sonuç elimizde mevcut değildir.” 

Maliyet düşürücü yatırımların önü kesiliyor 

Türkiye’den elektrik getirilmesi fikrinin, elektrikte maliyetin düşürülmesi için ön görülen yatırımların önündeki en büyük engel olduğuna da vurgu yapan Özkıraç, amaçlananın Kıb-Tek’e yatırım yapılmayarak kurumun batırılması ve insanları illallah ettirerek özelleştirilmesi olduğunu kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam