DOLAR 32,5495 0%
EURO 34,8388 -0.09%
GBP 40,5191 -0.01%
ALTIN 2.430,550,04
BITCOIN 21675230,50%

KKTC’de 17 yıllık şarap serüveni

ABONE OL
5 Mart 2017 11:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış’a konuşan Fabrika Direktörü Mustafa Seyfi, yıllar önce İngiltere’de şarap üzerine kurslara katıldığını, şarabı anlamaya başladıktan sonra heyecanının arttığını ve şarap üretimine geçtiğini belirtti.

 

Güzel ve kaliteli şarap için ne gerekiyorsa ilk günden beri onu yaptığını ifade eden Seyfi, çok yakında üretim ağını genişleteceğini söyledi.

 

 

Deniz ABİDİN/Özlem ÇİMENDAL

Alkollü içecekler içerisinde şarabın yeri hep ayrı olmuştur. Uzmanlar arada bir içilen şarabın, kalp-damar sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu belirtirken, kimi zaman sevgiliye duyulan aşkı anlatmak için kullanılan şarabın tarihi, çok eski zamanlardan Yunan mitolojisi ve Roma dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip…

Üzümün mayalanması ile yapılan şarabın tadını kullanılan alkolün oranı, yapıldığı üzümün çeşidi ve kalitesi belirliyor. Wine Masters North Cyprus LTD. Direktörü Mustafa Seyfi’ye ait olan ve Geçitköy’de faaliyet gösteren fabrika üretime ilk Chateau St. Hilarion şarabı ile başladı. Fabrikanın hemen yanında ekili bulunan bağlar Ağustos ayı geldiğinde toplanarak çeşitli işlemlerden geçerek şarap haline geliyor ve özel depoda muhafaza edilerek yıllandırılıyor.

 

Şaraplar yıllandırıldıktan sonra piyasaya sürülüyor

Yeni Bakış’ın ziyaret ettiği fabrikada depolanan şaraplar yaklaşık 8-10 yıl sonra piyasaya sürülüyor. Kaliteli şarap üretimiyle faaliyete geçen fabrikada daha sonraları bira üretimine geçildi. Bira üretiminde de oldukça iddialı olan Direktör Mustafa Seyfi, dört çeşit İngiliz birası yanında, şampanya ve şarap çeşitleri üretiyor. Kıbrıs içinde dağıtıma çıkan şarap ve biralar, özellikle sipariş veren restaurantlara ulaştırılıyor.

 

“İlk bağı 17 yıl önce ektim”

Yeni Bakış’a konuşan Direktör Mustafa Seyfi, ilk üzüm bağlarının 17 yıl önce ekildiğini belirterek, 2003 yılında ilk üzümün toplandığını söyledi. Seyfi, fabrikayı Geçitköy’e 2002 yılında kurduğunu ifade ederek, bağlara yakın olmasından dolayı ilk aşamada geçici olarak bu yeri tercih ettiğini, ancak ileride daha geniş alana geçmeyi düşündüğünü kaydetti.

 

“Şarabı anlamaya başladıktan sonra heyecanım arttı”

Seyfi, şarap üretmeye nasıl esinlendiğini şöyle anlattı, “İngiltere’de bir şarap uzmanı ile tanıştım. Şarap üzerine yazardı ve aynı zamanda öğretmendi. Kurslara katıldım. Şarabı anlamaya başladıktan sonra heyecanım arttı. Kıbrıs’ta nasıl şarap üretebilirim diye düşündüm. Kıbrıs Adası’nda şarap üretiminin zor olduğu ortaya çıktı. Ancak, sorunların aşılabileceğine karar verdim ve üretime başladım. En yüksek kalitede nasıl üretebilirim diye düşündüm, araştırdım. Ben üretimimde asmaları Fransa’dan getiriyorum. Güzel ve kaliteli şarap için ne gerekiyorsa ilk günden beri onu yapıyoruz. Asmalar sıcak iklim şartlarından etkilenmesin diye yerden yüksek tutarak ekiyoruz”

Seyfi, daha sonra İngiliz Birası üretimine başladığını, bir ay içerisinde ise yeni projesinin hayat bulacağını belirtti. Seyfi, Almanya’dan gelecek olan damıtma sistemi ile çok yakında zivania, rakı, konyak ve viski üretimine başlayacağını söyledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam