DOLAR 32,5940 0.36%
EURO 34,8746 0.38%
GBP 40,6549 0.13%
ALTIN 2.502,030,72
BITCOIN 21012341,38%

KKTC’de her 60 kişiye 1 işletme düşüyor

ABONE OL
11 Aralık 2017 08:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Esnaf ve zanaatkarlık alanlarında yabancı sermaye tanımının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Kanber, KKTC’de ise durumun tam tersi olduğunu söyledi 


Kanber, gelmiş geçmiş hükümetlerin yabancı sermayenin sayısal çokluğunu görmezden gelerek, dengeleri alt üst ettiğini ifade etti 


Ülkede mevcut sayısı 30 bine çıkan işletmelerin varlığına da dikkat çeken Kanber, KKTC’de her 60 kişiye 1 işletme düştüğünü dile getirdi


“Her şeyin kendi içinde bir işleyişi ve kuralı var. Bu yapı beraberinde esnafın kendi içerisinde borç girdabına girerek, sistemin kilitlenmesine neden oldu”

Özlem ÇİMENDAL

Esnaf ve zanaatkarın yıllardır konumunun doğru bir yere oturtulamadığına dikkat çeken  Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Mahmut Kanber, bunun nedeninin de aşırı iş gücü akımı olduğunu kaydetti. Kanber, bu iş gücü akımının adının da yabancı sermaye olarak algılandığını ancak bunun çok doğru olmadığını dile getirdi.  

İşletmelerin sayısal 

çokluğunu dikkate 

almayarak dengeleri 

alt üst ettiler

Esnaf ve zanaatkarlık alanlarında yabancı sermaye tanımının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Kanber, gelmiş geçmiş hükümetlerin yabancı sermayenin sayısal çokluğunu görmezden gelerek, dengeleri alt üst ettiğini ifade etti. Kanber, “Ayakkabıcı, market küçük büfe gibi yerlerin açılması ile de içerideki sürdürülebilir yani yıllardır iş yapan esnafın rekabet etme biçimini bozmuştur. Yani pastayı mikro ölçekte görebilecek seviyede paramparça etmiştir” dedi. 

KKTC’de her 60 kişiye 

1 işletme düşüyor

Ülkede mevcut sayısı 30 bine çıkan işletmelerin varlığına da dikkat çeken Kanber, KKTC’de her 60 kişiye 1 işletme düştüğünü dile getirerek, dünyada bu sayının 250 kişiye 1 işletme şeklinde olduğunu belirtti. Kanber şöyle konuştu: “Biz bunu her hükümet döneminde dillendirdik ve önlem alınmasını istedik ancak aldığımız cevap bunun liberal ekonomi olduğu yönünde oldu. Ama dünyanın hiçbir yerinde liberal ekonomide de olsa her şeyin istediğimiz şekilde hayat bulması söz konusu olmaz. Her şeyin kendi içerisinde bir işleyişi ve kuralı vardır.”

Plansız ve kontrolsüz 

işletiş, işletme 

enflasyonuna 

neden oldu 

Kontrolsüz ve plansız işleyişten dolayı ihtiyaç fazlası birçok işletmenin açılmasının da beraberinde işletme enflasyonunu getirdiğini anlatan Kanber, “Hal böyle olunca da kamu maliyesi zayıfladı. Vergisini ödeyemeyen esnaf çoğaldı. Önceden ne olurdu, önceden pastadan hakkını alırdı, işçisini öderdi, ailesini geçindirirdi ve vergilerini de öderdi. Ancak bugün geldiğimiz noktada devletin suçu olan bu rekabet etme biçimini sayısal çokluk üzerinde hesaplayarak bizi bataklığa sürüklediler. Bugün bu bataklıktan çıkma çok da kolay gözükmüyor” ifadelerini kullandı. 

Esnafın kurtuluşu 

radikal kararlarda 

Ülke esnafının ve ekonomik gelişmelerin çıkmaza girdiği, gelinen noktadan kurtulunmasının ise tek çaresinin radikal kararlarla hayat bulacak önlemlerle mümkün olduğuna dikkat çeken Kanber, ilerleyen dönemlerde Esnaf ve Zanaatkarlar olarak bu yöndeki çalışmalarının aralıksız süreceğini belirtti. Yeni hükümet döneminde bu sorunların acilen ele alınması gerekliliğine de işaret eden Kanber, esnafların bir ülkenin bel kemiğini oluşturduğunu hatırlattı. 

Sıcak para sadece 

kamu çalışanları ve 

esnafta dönüyor

 Ülkede, sıcak paranın döndüğü iki kesimin varlığına dikkat çeken Kanber, bunlardan birinin kamu çalışanları bir diğerinin de esnaf olduğunun altını çizdi. Her iki kesimin de kullandığı paranın TL olduğuna ve TL’nin değer kabı nedeniyle bu kesimlerin batma noktasına geldiğine değinen Kanber, bu iki kesimin kendilerini geçindiremeyen bir seviyeye doğru gerilediğini ifade etti. Kanber, ayrıca bu iki kesimin birbiri içerisinde döndürdüğü para ile piyasaların ayakta durduğunu söyledi. 

“Sistem borç silsilesiyle kendini kilitledi”

Kanber, “Kamu çalışanının parası eridiği için, sektörlere götüremiyor, azami harcayıp, kendini korumaya alıyor, durum böyle de olunca esnaf da buradan alamadığı için kendi içerisindeki döngüyü sağlayamaz oldu. Esnaf, alamadığı için toptancıyı ödeyemiyor, toptancı, üreticiyi ödeyemiyor derken sistem kendi içerisinde kilitlenerek, bir borç girdabı halini aldı” dedi. 

Esnaf hem kendi içinde, hem de devlete olan borcunu ödeyemiyor

Ekonomik dengelerin alt üst olduğu bir ortamda esnafın kendi içerisinde de bir borç batağına girdiğini ve beraberinde devlete olan borçla vergilerini de ödeyemem noktasına geldiğini ifade eden Kanber, ülkede kapananlar dışında ayakta kalan esnafın da mucize beklediğine işaret etti. 

“KKTC ekonomisinde kimler uçuyor?”

KKTC ekonomisinin uçtuğu söylemlerinin hayalicilikten öte ve gerçeği yansıtmayan bir söylem olduğuna da vurgu yapan Kanber, “Ekonomi uçtu derken kimlerin uçtuğunu ya da milli gelirin ne kadar olduğunun nerede hesaplandığı da anlaşılır değil. Asgari ücretin 2 bin TL olduğu ülkede açlık sınırında yaşayan insanların nasıl geçinebileceğini de düşünmek lazım. Öncelikle bunları düşünerek, çözüm üretmek lazım. Bunun için de irade lazım açıkçası. Umarım bu irade de önümüzdeki dönemde vücut bulacak. Yine tekrarlamakta fayda var, bunu çok kısa bir sürede çözmek yine mümkün olmayacak ancak, planlama ve projelerle atılan ilk adımların da arkası hızlı bir şekilde gelecektir” diye konuştu.

Acil planlamaya 

ihtiyaç var

Esnafın ve ülke işletmelerinin içerisine düşürüldüğü çıkmazdan, işletme ve yabancı işgücünün planlanması ile halkın buna olan inancının artırılması ile tekrar ayağa kalkmanın gerektiğine işaret eden Kanber, kurtuluşun bireysel değil, herkesin elini taşın altına koymasıyla toplumsal düzlemde olabileceğine dikkat çekti. 


“Projeler tozlu 

raflara kalkıyor”

Esnaf ve zanaatkarlar odası olarak birçok proje ürettiklerini ancak yaptıkları çalışmaların değer görerek hayata geçirilmesi adına herhangi bir adım atılmadığını vurgulayan Kanber, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda gelinen noktada hem enerjilerinin hem de emeklerinin kullanılmasından öte bir kazanım elde edilemediğini savundu. Kanber, ülke esnafı ve ekonomisi adına hazırladıkları projelerin ve icraatları içeren çalışmaların tozlu raflara kalktığını dile getirdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam