DOLAR 32,5686 0.25%
EURO 35,0044 0.07%
GBP 40,7831 -0.04%
ALTIN 2.448,250,51
BITCOIN 20991230,34%

Konfederasyonun bedeli ağır olur

ABONE OL
17 Aralık 2018 09:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Akansoy: Lute, BM Genel Sekreteri Sayın Guterres’in yüksek desteği ile ve doğrudan kendisine bağlı olarak çalışıyor. Bunun anlamı şudur, içinde bulunduğumuz aralık ayında yapacağı görüşmelerde eğer taraflar arasında bir yakınlaşma saptarsa yeni bir süreç başlayacak. Bu yönde bir üst irade mevcuttur. Eğer yakınlaşma yoksa görev kabul etmeyeceğini BM Genel Sekreterine bildirecek 


“Kim ne derse desin, ortada yeni bir reel politika var: O da Kıbrıs sorununun çözülmeden, bu bağlamdaki bölgedeki kriz giderilmeden doğal gaz yataklarının ticari akılla değerlendirilmesi mümkün değildir. Bunun yarattığı yeni durumda, farklı ittifaklar ve arayışlar söz konusudur”


“Anastasiadis’in 4’e 1 gibi bir paylaşım önerisi anlamlı değil. Ancak bu konu güney’de konuşulmaktadır. Güncel bir konudur. Anastasiadis’ten önce Hristodulidis’in de bu yönde açıklamaları olmuştur. Bu konunun bu şekilde pazarlığa açılması bana ahlaki gelmiyor. Şu anda bir numaralı konumuz bu değil”


“Konfederasyon yeni bir tez değil. Merak edip biraz tarih okumuş olanlar Birinci Cumhurbaşkanı rahmetli Denktaş’ın temel tezi olduğunu bilir. Hayatı boyunca “federasyon diyerek konfederasyon” görüştüğünü de. Biraz Mümtaz Soysal okusunlar. Bunu yazan da bizzat kendisi”


“İşin özü federasyondur. Federasyon dışında bir formülün zorla Kıbrıslı Rumlara kabul ettirilmesi mümkün mü? Mümkün olabilir, ancak bir bedeli vardır ve inanın bu bedeli Kıbrıslı Türkler ödeyecek” 


Yeni BAKIŞ

CTP Milletvekili Asım Akansoy, müzakere süreci, doğal gaz ve son dönemlerde gündemi bayağı meşgul eden “federasyon mu, konfederasyon mu?” tartışmalarıyla ilgili Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu.   

“Eli boş gelmedi, boş dönmeyecek”

CTP Milletvekili Asım akansoy, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi  Lute’nin bir kez daha Ada’da temaslarda bulunduğunu belirterek, Lute’nin dün Rum Lider Anastasiadis ile görüşerek çalışmalarına başladığını, bugün ise Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından kabul edileceğini belirtti. Akansoy, “Bu Sayın Lute’un sonuç almak üzere yaptığı bir ziyaret. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ve yeniden Anastasiadis ile görüşecek diye biliyoruz. Elinin boş geldiğini ve boş döneceğini düşünmüyorum” dedi.

“Taraflar arasında bir yakınlaşma sağlarsa süreç yeniden başlayacak

Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kendisi BM Genel Sekreteri Sayın Guterres’in yüksek desteği ile ve doğrudan kendisine bağlı olarak çalışıyor. Bunun anlamı şudur, içinde bulunduğumuz aralık ayında yapacağı görüşmelerde eğer taraflar arasında bir yakınlaşma saptarsa yeni bir süreç başlayacak. Bu yönde bir üst irade mevcuttur. Eğer yakınlaşma yoksa görev kabul etmeyeceğini BM Genel Sekreterine bildirecek. 

Bu çerçevede Sayın Lute’un temel olarak beklentisi; 

1. Son üç yılda varılan mutabakatlara bağlılığın her iki lider tarafından teyit edilmesi 

2. Çözüm odaklı, yoğun bir sürece başlama konusunda her iki liderin kararlılık göstermesi 

3. BM Genel Sekreterinin 30 Haziran 2017’de taraflara sunduğu altı maddelik paket üzerinden stratejik bir anlaşmaya varılmasının kabul edilmesi

Bu noktada özellike bu sürecin yönetilebilmesi adına, BM’nin yetkilendirilmesi de önemli bir unsur olabilecektir. Ayrı bir takvim vurgusu yapılmayacak olsa bile bu olgunun Lute’un görev süresi ile bağlantılandırılacağını söyleyebiliriz.

Dolayısıyla, Crans Montana’da kalınan yerden bir denemeye girişilecektir. 

Sürecin başarı ile tamamlanabilmesi için ise, sadece iki liderin değil, aynı zamanda garantör ülkelerin de onay vermesi şart ki, Lute adaya gelmeden önce her üç ülkenin ilgili Bakanı ile görüştü.”


Kafa karışıklıkları ve doğal gaz

Açıklamalarında kamuoyunda kafa karıştırıcı çok farklı açıklamaların varlığına da dikkat çeken Asım Akansoy, bu tür gerçeklerden uzak ve dayanıksız açıklamalara tarih boyunca rastlandığını anımsattı.

Akansoy açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Kim ne derse desin, ortada yeni bir reel politika var: O da Kıbrıs sorununun çözülmeden, bu bağlamdaki bölgedeki kriz giderilmeden doğal gaz yataklarının ticari akılla değerlendirilmesi mümkün değildir. Bunun yarattığı yeni durumda, farklı ittifaklar ve arayışlar söz konusudur. Kıbrıslı Rumlar, İsrail, Yunanistan ve Mısır ile yakın ilişki içerisinde. Yeni bir bölge gücü oluşturmaya çalışıyor. Exxon Mobil’in 10. parseldeki çalışmaları bağlamında ABD’nin de bu ittifaka dahil olması için çalışıyorlar. Dolayısıyla çözümsüzlük şartlarında, kanımca geçerliliği çok gerçekçi olmayan yeni bir ekonomik ve bu bağlamda siyasi bölge gücü oluşturma girişidir yapılan. Bu yöndeki görüşme ve anlaşmalar henüz sonuç alıcı değil. Gazın Girit üzerinden Yunanistan ve İtalya’ya uzanacağı East med boru hattı projesinin gerçekleşme ihtimali neredeyse yok. Avrupa Birliği tamamen bir siyasi şov yapıyor. Ekonomik olmayan bir iş. 

Tek ekonomik yol, Kıbrıs üzerinden Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’dır. Bu yönde projeler hazırdır. Ancak Türkiye İsrail ilişkilerinin gerginliği bu projeyi askıya almış görünüyor. Dolayısıyla bir açmaz, bir kriz mevcuttur. 

Aldığımız bilgiler, Exxon mobil’in 10. parselde ileri bir hamle yapmasının koşulu olarak siyasi istikrar arayışını zorlayacağıdır. Çünkü doğal gazı bulmak ve çıkarmak kadar, bunun pazarını yaratmak ve gerekli taşınma hatlarını oluşturmak da bir o kadar önemlidir; ekonomik anlamda.”


“Gazın adada nasıl paylaşılacağına yönelik bir görüşme olmadı”

Asım Akansoy, gaz gelirinin adada nasıl paylaşılacağı ile ilgili bir görüşme olmadığına işaret ederek, “Dolayısıyla Sayın Anastasiadis’in 

4’e 1 gibi bir paylaşım önerisi anlamlı değil. Ancak bu konu güney’de konuşulmaktadır. Güncel bir konudur. Anastasiadis’ten önce Hristodulidis’in de bu yönde açıklamaları olmuştur. Bu konunun bu şekilde pazarlığa açılması bana ahlaki gelmiyor. Şu anda bir numaralı konumuz bu değil” dedi. 

Akansoy, “Sen önce Lute’un inisiyatifini kabul et ve masaya otur. Ardından günü gelince hersey konuşulur. Biz ilk günden, adil bir çözümden bahsediyoruz. Kıbrıs sorunu bir şirket birleşmesi değil ki olayı maddi konularda boğalım. Bu yaklaşım bizdeki bazı siyasilerde de var. Sanki şirketler birleşiyor ya da bölünüyormuşçasına tavır alınıyor. Halkı yanıltıyorlar. Mesele adada ortak ve haysiyetli bir yaşamdır ve bunun temeli de adil bir düzenle sağlanabilir. 

Almanya birleşeli otuz yıl oldu. Eski doğu Almanya bölgesi, batı’ya göre hala ekonomik ve sosyal olarak az gelişmiş, Avrupa Birliği üyesi ve büyük ekonomik güç olmalarına rağmen. Anastasiadis bizi Almanya’nın doğusu olarak görüyorsa yanılır. Adil olunacaksa, tarihsel sorumluluklardan kaynaklanan hatalar da göz önüne alınarak, denk bir düzen inşa edilmeli. Barışa ancak “eş-denklik” ile ulaşabiliriz” şeklinde konuştu. 

Konfederasyon Denktaş’ın tezi, yeni bir şey değil”

CTP Milletvekili Akansoy, son günlerin tartışmalı konularından biri olan konfedarasyon tezinin yeni olmadığını belirterek, bunun 1. Cumhurbaşkanı Denktaş’ın temel tezi olduğunu belirtti.

Akansoy açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

“Konfederasyon yeni bir tez değil. Merak edip biraz tarih okumuş olanlar Birinci Cumhurbaşkanı rahmetli Denktaş’ın temel tezi olduğunu bilir. Hayatı boyunca “federasyon diyerek konfederasyon” görüştüğünü de. Biraz Mümtaz Soysal okusunlar. Bunu yazan da bizzat kendisi. 1994’te “Kıbrıs Meselesinde Vizyon” kitapçığı ile iki ayrı devleti nasıl dayattığını, 1997’de Türkiye’ye istifa tehditleri ile konfederasyonu nasıl kabul ettirdiğini, 1998’de TC ve KKTC makamlarına gönderdiği faks ile yeni bir terminolojiyi nasıl dayattığını… ancak tüm bu girişimlerin AB Helsinki zirvesine kadar sürdüğünü, Türkiye’nin AB süreci ile yıkıldığını…

Şimdi kimse kalkıp da elli yıldır federasyon görüşüyoruz demesin. Her iki toplumun tarihsel tercihlerine bakıldığında federasyon görüşmelerinin aslında 2000’li yıllar itibarıyla başladığını görürüz. Dolayısıyla elli yıldır federasyon gibi bir propagandaya yenilecek değiliz. Rahmetli Denktaş için federasyon görüşüyordu demek, kendisine saygıda kusur etmek demektir. 

Bugün oluşmuş BM parametreleri, federasyonu öngörüyor. Bırakınız dünyayı, her iki toplum farklı düşünmedikçe bundan çıkmak mümkün değil. Anastasiadis’in Sayın Çavuşoğlu’na ne dediğini bilmiyoruz. Ancak biraz Kıbrıs Rum toplumunu tanıyanlar, konfederasyon istemesinin asla mümkün olamayacağını bilir. Bilmesi gerekir. Anastasiadis’in merkezi zayıf federasyon, gevşek federasyon, ademi merkeziyetçi federasyon açıklamaları tamamen birer halkla ilişkiler oyunudur. Hatta özel görüşmelerinde konfederasyon demişse, bunun da bir siyasi oyun olduğunu not edelim. Ve işin özüne dönelim.

“İşin özü federasyondur”

Federasyon dışında bir formülün zorla Kıbrıslı Rumlara kabul ettirilmesi mümkün mü? Mümkün olabilir, ancak bir bedeli vardır ve inanın bu bedeli Kıbrıslı Türkler ödeyecek. 

Dünyada, güç ve zorla bölünmüş ülkeler oldu. Yakın tarihte de oldu. Ancak ardından yaşananlar istikrar değil, büyük felaket getirdi. En son Sudan örneği var ona bir bakmak lazım. Gelinen noktada federasyon ve BM parametreleri, Kıbrıslı Türklerin haklarını ve  siyasi eşitliğini açık bir şekilde vurgulayan insan odaklı yegane modeldir. Bundan asla şaşmamak gerekir. Bu duruş bizim haklılığımızı er ya da geç açığa çıkaracaktır.”

Akansoy, adada belirsizlik kalksın da nasıl olursa olsun görüşü ile stratejik bir hamle yapılamayacağını aksi taktirde savrulunacağını belirterek, “Duruşunuzun, tercihlerinizin ve ne istediğinizin net olması lazım. Biz küçük bir toplumuz, güç oyunları içerisinde olası arayışlarla hak ve çıkarlarımızı geliştirecek hamleler yapamayız. Türkiye üzerinden buna girişmek ise hem Türkiye’nin hem de bizim başımızı derde sokmak demektir ki buna hakkımız yok” diye konuştu. 

Kıbrıslı Türkler ve Türkiye’nin hak ve çıkarları federasyondan geçiyor”

Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Biz gerek Kıbrıslı Türklerin gerekse Türkiye’nin hak ve çıkarlarının Federasyon’dan geçtiğini düşünüyoruz. AB içerisinde bir Kıbrıs Türk devletinin rolü, Türkiye Avrupa ilişkilerinden tahminden öte yüksek olur. Bunu anlamak gerekir. Bir ikinci konu, Türkiye’nin enerji merkezi olabilmesi, Doğu Akdenizde doğal gaz transfer merkezi olması önemlidir. Bu yönde görüş bildiriyoruz, destekliyoruz. Yaptığımız görüşmede Sayın Anastasiadis’e de bunu ifade ettik. AKEL Genel Sekreteri Sayın Andros Kiprianu’ya da, yabancı diplomatlara da Dimitris Hristofiyas’a da.”

Anastasiadis ne diyor?

Asım Akansoy sözlerini şöyle tamamladı:

“Sayın Kiprianu açıkça Doğu Akdeniz gazının Türkiye üzerinden geçmesi, dağıtılması gerektiğini savunuyor. Anastasiadis de bize bu konuda karar çözümden sonra ticari akıl ile verilmelidir, ticari akıl da kuzey’den geçmesidir dedi. Bu kadar açık. Gelinen aşamada, federasyon ve BM parametrelerine tamamen bağlı kalarak yol almamız ve ortak kazanımı göz etmemiz gerekir. Bunun ötesi savrulmadır. Unutmayalım.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam