DOLAR 32,3471 0.29%
EURO 35,0186 -0.33%
GBP 40,8469 -0.42%
ALTIN 2.309,791,44
BITCOIN 22946583,71%

Konferans yolunun açılmasını istediler

ABONE OL
14 Temmuz 2018 08:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

İki Toplumlu Barış İnisiyatifi-Birleşik Kıbrıs temsilcileri, çarşamba günü Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu heyeti başkanı İerotheos Papadopoulou ile görüşerek Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerden duydukları derin kaygıyı dile getirdiler ve çıkmazın aşılması için acil adımlar atılması gerektiğine vurgu yaptılar.

İki Toplumlu Girişim tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşme sırasında, heyet, pozisyonları ve müzakerelerle ilgili kaygılarını paylaşarak Avrupa Komisyonundan, Kıbrıs’ın iki toplumlu federal bir çatı altında yeniden birleşmesi amacıyla, BM’in yeni bir girişimiyle iki tarafın da müzakere masasına geri dönmesi için elinden geleni yapmasını rica ettiler.

Crans-Montana’da müzakerelerin çökmesi ve devamla oluşan çıkmazın, bir öncekilerine kıyasla daha tehlikeli koşullar yarattığı, öngörülemez çatışmalara neden olabileceğini destekleyen iki toplumlu Girişim hidrokarbon konusunun “barış için bir katalizör olacak yerde çatışma nedeni olarak geliştiğini” vurguladı.

İki Toplumlu Barış-Birleşik Kıbrıs Girişimi gelişmelerden dolayı duyduğu derin kaygıyı ve çıkmaza son verilmesi için acil adımlar atılmasını dile getirmek istediğini belirtti.

 Hiçbir koşul olmadan Guterres çerçevesini kabul ettiği ve bu çerçevede stratejik bir anlaşma yönünde Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı tarafından yapılan açıklama ve Rum Lider Nikos Anastasiades’in karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşma amacıyla Genel Sekreter Çerçevesi temelinde çalışmaya hazır olduğunu açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Girişim, buna rağmen Türkiye’nin bazı temel konularda sergilediği tutumundan dolayı duyduğu endişeye de vurgu yaptı.

 Açıklamada, bu gelişmelere rağmen, “Genel Sekreter Çerçevesinin içeriği üzerinde belirgin farklılıklar konusunda sürekli olumsuz söylemleri ile atmosfer zehirlenmektedir. Yapılan açıklamalar, müzakerelerin başlamasını kolaylaştıracağına müzakerelerin başlamasını zorlaştırmaktadır” denilmektedir.

 İki taraftan sivil toplum örgütleri Kıbrıs sorununun bulunduğu kritik durumu ve içerdiği tehlikeleri dikkate alarak BM Genel Sekreterine yeni bir girişim başlatarak Crans-Montana’da önerdiği çerçeveyi ve iki liderin yanıt vermesini beklediği konuları açıklaması çağrısında bulunuyorlar.

 Girişim ayrıca, Avrupa Komisyonu – Avrupa Birliğine her iki taraf ve BM ile müzakerelere aktif olarak katılmaları ve Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinde yeni bir sondaj çalışması yapılmadan önce üretici bir diyalogla BM Genel Sekreteri tarafından masaya yatırılan temel konuları tartışmayla açılan fırsat penceresinden yararlanmalarını teşvik etmeleri ve bu şekilde gelecekte Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferans yolunun açılması çağrısında bulundu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam