DOLAR 32,4963 0.25%
EURO 34,5907 0.25%
GBP 40,4630 0.22%
ALTIN 2.471,05-0,47
BITCOIN 2023816-4,57%

Konsorsiyum araştırıyor

ABONE OL
23 Mart 2018 08:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

ENI/TOTAL konsorsiyumunun, 6’ncı ve 11’inci parsellerde daha ileri perspektif varlığını ve 6’ncı parseldeki “Kalypso” yatağını ticari açıdan değerlendirme perspektiflerini araştırmakta olduğu haber verildi. 

ENI Araştırma Bölümü Başkanı Bertelli, Türkiye’yi, doğal gaz satışı için bölgedeki dikkate alınması gereken büyük pazarlardan biri diye niteledi; bölgenin jeopolitik açıdan karmaşık olduğuna dikkat çekerek, basit ve çok daha gerçekçi çözümler bulunması gerekğine vurgu yaptı.

Fileleftheros’un haberine göre Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilmekte olan Doğu Akdeniz Gaz Konferansı’nda (Eastern Mediterranean Gas) konuşan ENI Araştırma Bölümü Başkanı Luca Bertelli, konsorsiyumun “Onisiforos” ve “Kalypso” hedeflerinde yaptığı iki araştırma sondajının, Mısır’a ait “Zohr” yatağı modelinin, tek yanlı ilan edilen Rum MEB’ine genişlediğini gösterdiğini söyledi.

“Kalypso”da bulunan doğal gazın çok kaliteli (yüzde 99 Metan), kayaçların çok iyi olduğunu söyleyen Bertelli, bu iki unsurun, yatağın sonraki aşamada ticari açıdan değerlendirilmesi açısından çok önemli unsurlar olduğunu belirtti.

Luca Bertelli Exxon Mobil tarafından 10’uncu parselde yapılması beklenen sondajın, “Zohr modeli” açısından yeni bir sınama olacağını da söyledi.

ENI/TOTAL’in olası sondaj için 6 ve 11 numaralı parsellerde daha ileri perspektif olup olmadığını araştırdığını belirten Bertelli, “Kalypso keşfi olumlu değerlendirilirse şirketin, ticari hale getirilmesi seçeneğini geliştirmesi gerekecek” dedi, şöyle devam etti:

“ Şirketin önceliği, sıvılaştırılmış doğal gazın Avrupa’ya  ve Doğu Akdeniz’deki başka yerlere iletimini sağlayabilecek Mısır’daki mevcut sıvılaştırma terminali seçeneğidir.  Doğu Akdeniz’in doğal gazın ihracından gelir edinmenin en hızlı ve mantıklı yolu da budur. Özellikle Avrupa’ya doğru yeni boru hatları inşa edilmesi büyük yatırım, çeşitli ülkelerin siyasi kabulünü ve uzun vadeli ihtiyaçların karşılanması için daha çok miktarda doğal gaz gerektirir. Bölgede dikkate alınması gereken büyük pazarlar Yunanistan ve Türkiye’dir.” 


“Basit ve çok daha gerçekçi çözümler bulmamız gerekir”

Doğu Akdeniz’in Avrupa için potansiyel doğal gaz kavşağı olması için perspektifler bulunduğunu ancak gerçekçi çözümler olması gerektiğini söyleyen Bertelli “Adım adım ilerlememiz, gerçekçi olmamız gerektiğine inanıyorum. Bölge jeopolitik açıdan karmaşıktır, bu zenginliği değerlendirmek için basit çözümler ve çok daha gerçekçi çözümler bulmamız gerekir” dedi, geçen ay ENI hesabına 3’üncü parselde sondaj yapacak geminin Türkiye’nin engellemesi üzerine Doğu Akdeniz’den gitmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Alithia haberi “ENI Bulgulardan Cesaretli” başlığıyla aktardı ve ENI’nin, 6’ncı ve 11’inci parsellerde Zohr’dakine benzer jeolojik model olmasının büyük perspektifler yarattığına inandığına dikkat çekti. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam