DOLAR 32,5713 0.08%
EURO 34,9544 0.25%
GBP 40,6462 0.16%
ALTIN 2.425,540,12
BITCOIN 2085960-3,53%

Kurdaki hareket ekonomik değil, güven krizi var

ABONE OL
16 Mayıs 2018 12:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Dolar/TL, dün 4.4752 seviyesini görerek tarihi zirveyi test ederken, euro/TL de 5.30 ile zirve seviyeye yükselmişti. Kurlardaki yukarı doğru dalgalı seyir bugün de devam ediyor.

Gelişen ülke piyasa para birimlerinin neredeyse tamamı da dün dolar karşısında değer kaybetti. Küresel etkilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın para politikasına ilişkin mesajları da doların Lira karşısında yükselişinde etkili oldu. 

Moody’s, dün Türkiye’deki makro trendlerin ülkenin kredi notu için olumsuz olduğunu açıkladı. Fonlama ve varlık kalitesi ile ilişkili aşağı yönlü risklerden dolayı bankacılık sisteminde görünümün negatif olduğu belirtildi.

Bugün erken saatlerde dolar/TL 4.44-4.47’de dalgalanan kur öğlen saatlerinde 4.48’i aşarak yeni bir rekor kırdı. Türk Lirası bugün en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Euro 5.28’de, sterlin 6.03’te, dolar endeksi ise yatay seyirle 93 seviyelerinde seyrediyor. 

QNB Finans Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı, TL varlıklardaki negatif ayrışmanın ekonomik altyapısı olmadığını, yabancı algısıyla açıklanacağını söyledi. Pazı, içeriden ne kadar çabuk aksiyon gelirse o kadar çabuk normalleşmeye doğru adım atılacağını belirterek, “Ancak bundan bir iki hafta öncesinde bazı adımlar atılsaydı daha etkili olurdu” diye konuştu. 

TÜRK LİRASI’NA YÖNELİK GÜVEN KRİZİ VAR

WHIreland Piyasa Baş Analisti Michael Ingram, Bloomberg HT’ye yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin cari açığına ve yüksek enflasyona dikkat çekerek, TL ile ilgili zor bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Ingram, “Cari açık, nispeten sıcak para ve carry trade ile fonlanıyor. Bunun yanı sıra TL’ye yönelik güven krizi de var. Ekonomik politikalar ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla bu durumun üstesinden gelinebilir” ifadesini kullandı.

SENARYO ALEYHİMİZE ÇALIŞIYOR

Info Yatırım FX Araştırma Uzmanı Cem Gönen, Bloomberg HT’ye, “4.20 seviyesi kırıldıktan sonra artık hareketlerin de çok hızlı olduğunu görüyoruz. Enflasyondaki tahmini yukarı yönlü hareket fiyatlanıyor. 4.47’ler tepe olarak görülüyor ama düzeltme sonrası tekrar bu bant yukarı yönlü kırılabilir. Merkez Bankası’ndan hamle beklentisi var ama gerçekleşen hiçbir şey yok. Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları da piyasalar üstünde baskı yarattı. İki yıllık tahvil faizi yüzde 16.80’leri geçti. Bunlar TL varlıklar için sıkıntı. ABD 10 yıllıkları yüzde 3.07’ye dayandı. Senaryo biraz aleyhimize çalışıyor. Ama kısa vadede belki düzeltme gelebilir. Sonraki süreçte Merke Bankası’nın ve hükümetin adımları etkili olacaktır” değerlendirmesini yaptı. 

DOLAR ENDEKSİNDE YÜKSELİŞ SÜREBİLİR 

Saxo Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Uraz Çay da, dolar endeksinde yükselişin sürebileceğini söyledi. Çay, “Dün ABD’de açıklanan perakende satışlar ikinci çeyrek büyümesine dair beklentileri güçlendirdi. ABD’nin büyümesinde problem yok, enflasyon tarafında da ciddi problem yok hatta hedefe oldukça yaklaşıldı. Fed’in de rahat hareket alanı var. Dolayısıyla dolarda genel trendin yukarı devam edeceğini söylemek makul” ifadesini kullandı. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam