DOLAR 32,5403 0.24%
EURO 34,7738 0.07%
GBP 40,6355 0.35%
ALTIN 2.488,131,06
BITCOIN 20598703,64%

Mahalleli geri adım atmamakta kararlı

ABONE OL
11 Mart 2018 10:47
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL

Yenişehir bölgesinde  yıllardan beri  Anadolu Ajansı’nın kullanımında bulunan  bir arazinin Devlet Emlak Malzeme Dairesi tarafından 400 yatak kapasiteli yurt yapımı için Mediterranean Master Education Services Ltd.’ye kiralanmasına bölge sakinlerinin tepkisi sürüyor. 

Denktaş’lara tepki büyüyor

Ticari inşaat bölgesi olan ve 12 kata kadar inşaat izni bulunan arsa, Denktaş ailesine ait “Mediterranean Master Education Services Ltd’e ” 8 katlı 400 odalı yurt yapılması için verildi.  

“Mahallenin altyapısı müsait değil, sosyal yapı bozulacak”

Mahallelerine yapılacak olan yurdun sokağın sosyal yapısının bozacağı ve  bölgenin altyapısının da bu kadar büyük kapasiteli bir yerleşim yerine müsait olmadığı görüşünde olan mahalle sakinleri,  yurdun hem trafik sorununa hem de sosyal sorunlara yol açacağını kaydet-

ti. 

İçinde zeytin ağaçları da olan tek yeşil alan

Bölgede kalan tek yeşil alan konumunda olan ve içerisinde zeytin ağaçlarının da bulunduğu alanda,  Orman Dairesi’nden izin alınmadan faaliyette bulunulamayacağına da dikkat çeken mahalle sakinleri, “Şu an daireden de izin alınmadan, inşaat hazırlıklarına başladılar” dedi. 

“Alan çocuk ve yaşlılar için değerlendirilebilir”

Alanın yaşlılar ve çocukların faydalanabileceği bir yeşil alan olarak kullanılabileceğine de dikkat çeken  mahalleli, Lefkoşa’da kalan nadir yeşil alanlardan birinin  daha, siyasi bir kişinin yakınlarına peşkeş çekilmeye çalışıldığını savundu.   

Yasaya aykırılık teşkil ediyor 

Sokak sakinleri, Çevre Yasası’na göre, bölgede ciddi anlamda etki yaratabilecek büyük projelerde, bölge sakinlerinin de görüşlerinin alınması gerekirken, herhangi bir görüşünün alınmamasına da  ateş püskürdü. 

İnşaat 48 saatliğine durduruldu 

Dün araçlarıyla arazinin girişini kapatan mahalle sakinleri, Maliye Bakanlığı Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi ekiplerine ve inşaatı yapacak şirketin bölgeye girmesine engel olmaya çalışıyor. İçişleri Bakanlığı’na konuyla ilgili dilekçe veren mahalle sakinleri, “İyi İdare Yasası”na aykırı davranıldığını savunurken, 48 saat  içinde inşaatın durdurulması yönünde karar alındı.

Çeler’den mahalleliye: “Ara emri başvurusunda bulunun” 

Çalışma Bakanı Zeki Çeler’in de olay yerini ziyaret ederek mahalle sakinlerinin şikayetlerini dinledi.  Çeler, “Bu işler eylemle olmaz. Bir avukatla ara emri başvurusu yapın” dedi. Mahalle sakinleri de bakan Çeler’e konuyla ilgili duyarlılık göstermesi çağrısı yaptı.

Ünal Akifler: “Yurt yapımına karşıyım”

Ülkenin tanınmış ekonomistlerinden Ünal Akif’in de evinin karşısında yapılacak olan yurt yapımına tepki gösterdi. Yaşının ilerlemesinden dolayı sokağın sakinliğini fırsat bilerek bölgeye taşındıklarını dile getiren Akifler, “Biz artık yaşlandık, bu mahalle huzurlu diye evimizi satıp buradan ev aldık. Ama şimdi karşımıza kocaman bir yurt yapıyorlar. Bu yurda karşıyım” dedi. 

Bağımsızlık Yolu’ndan destek

Bu arada Bağımsızlık Yolu mahalle halkına destek belirtti. Bağımsızlık Yolu’ndan bazı temsilciler dün bölgeye giderek buradaki vatandaşlara destek beyan ettiler. Burada vatandaşlarla bir süre sohbet eden Bağımsızlık Yolu temsilcileri ayrıca konu ile ilgili olarak sosyal medya hesapları üzerinden bir de yazılı açıklama yaptılar.

Desteğimiz sürecek

Bağımsızlık yolundan yapılan yazılı açıklamada mahalle halkına desteklerinin süreceğini ve konunun takipçisi olacakları belirtildi. Yapılan yazılı açıklama şu şekilde idi: “Lefkoşa Yenişehir bölgesindeki mahalle halkının kararlı direnişi sonucunda inşaat için harekete geçme kararı 48 saat askıya alındı. Polis ve şirket yetkilileri mahalleden ayrıldı. Yenişehir mahallesi halkı mahallelerine ve yaşam haklarına sahip çıkıyor. Bağımsızlık Yolu olarak direnen bölge halkına olan desteğimizin süreceğini ve konunun takipçisi olacağımızı duyururuz”.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam