DOLAR 32,5179 -0.09%
EURO 34,9523 0.3%
GBP 40,6536 0.16%
ALTIN 2.433,800,45
BITCOIN 2080704-1,05%
Meclis olağanüstü toplandı

Meclis olağanüstü toplandı

CTP ve bağımsız milletvekillerinin talebi üzerine Meclis Genel Kurulu'nun dünkü olağanüstü toplantısına hükümet bu kez katılım gösterdi. Toplantının gündeminde, “Özel Şirketlerle Yapılan Uzun Vadeli Anlaşmalar ve Alınan İdari Kararlar ile Kamu Kaynaklarının Tüketilmesi, Ülke Ekonomisinin Çıkmaza Sürüklenmesi ve Halkın Karşı Karşıya Bırakıldığı Zorluklar” yer aldı

ABONE OL
25 Ağustos 2023 08:22
Meclis olağanüstü toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, CTP ve 2 bağımsız milletvekilinin talebiyle dün olağanüstü toplandı. “Özel Şirketlerle Yapılan Uzun Vadeli Anlaşmalar ve Alınan İdari Kararlar ile Kamu Kaynaklarının Tüketilmesi, Ülke Ekonomisinin Çıkmaza Sürüklenmesi ve Halkın Karşı Karşıya Bırakıldığı Zorluklar”ın konuşulması amacıyla talep edilen 5. olağanüstü genel kuruluda ilk olarak Bakanlar Kurulu’ndaki değişiklikler bilgiye sunuldu.

Bilgiye sunuşların ardından görüşülmesine geçilen “Özel Şirketlerle Yapılan Uzun Vadeli Anlaşmalar ve Alınan İdari Kararlar ile Kamu Kaynaklarının Tüketilmesi, Ülke Ekonomisinin Çıkmaza Sürüklenmesi ve Halkın Karşı Karşıya Bırakıldığı Zorluklar” konusuyla ilgili ilk sözü CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman aldı.

“Bakan olmayan kaç kişi kaldı?”

Erhürman, kabine değişikliğinin okunmasının bile 20 dakika sürdüğünü belirterek, bu durumun da ilk günden hükümetin dilinden düşürmediği istikrara güzel bir örnek olduğunu kaydetti.

Bu değişikliklerin vatandaşın menfaatine yapıldığına kimsenin inanmadığını savunan Erhürman, “Bakan olmayan kaç kişi kaldı? Bu döngü ne zaman tamamlanacak” dedi. Erhürman, kendilerinin tam da bu nedenlerle olağanüstü toplantı çağrısı yaptığını kaydederek, “Ancak arada geçen sürede evlere şenlik bir Pile olayı yaşandı” şeklinde konuştu.

Tufan Erhürman, Pile’de bu yolun ihtiyaç olduğunu, BM’nin de çözüm arayışlarını geçiştirdiğini ancak haklı olunan bu konuda yapılanlardan dolayı BM Güvenlik Konseyi’nin “saldırı yapıldığı” tespitinde bulunduğu basın açıklaması yapmasına sebep olunduğunu vurguladı.

 

“Kıbrıslı Türkler ilk kez “saldırı” ve “ihlal” gibi ithamlara maruz kaldı”

Hükümetin “yeni politikamızı dünya kabul etmeye, tanımaya başlıyor” söylemleri yaptığını ancak söz konusu ülkelerin bu BM açıklamasının tarafı olduğuna işaret eden Erhürman, Kıbrıslı Türklerin ilk kez “saldırı” ve “ihlal” gibi ithamlara maruz kaldığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Pile’de yaşananlarla ilgili Kıbrıs Türk tarafını suçladığına dikkat çekerek, “Haklı olduğumuz durumda bizi düşürdüğünüz sonuç, BM Güvenlik Konseyi’nin basın açıklamasında yazıyor. Bu saatten sonra yol açılsa da açılmasa da kimseye bunu bir başarı hikayesi olarak yutturamazsınız” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı makamındaki Ersin Tatar başta olmak üzere bazı isimlerin “Rusya bizi tanımak üzere, ofis açıyor, doğrudan uçuş yakındır” gibi söylemlerde bulunduğunu anımsatan Erhürman, “İşte o sözünü ettiğiniz Rusya, bu BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerindendir. Üstelik açıklamalarında Kıbrıs’ta çözümün formülü federasyondur dediler. Bunu size hatırlattılar” dedi.

Kıbrıs Türk halkının, tarihinin en ciddi ekonomik krizinin içerisinde olduğunu belirten Erhürman, “Herhalde hepiniz farkındasınız ki alım gücü, bugüne kadar görülmemiş oranda düştü. Ev alamaz, ev kiralayamaz, araba alamaz duruma geldi bu halk. Ama gerçek şu ki alım gücünün bu denli düşmesine karşın piyasadaki toplam talebi düşürmedi. Bu çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Bu işin rengi çok değişti”

“Bizim ev alamadığımız koşullarda inşaat sektörü daha fazla ev satar duruma geldi, kuaför, berber, eczane daha fazla iş yapmaya başladı. Yabancı nüfus, pandemiden bu yana korkunç şekilde artıyor” diyen Erhürman, “Umarım rakamlara bakıyorsunuzdur. Bu işin rengi çok değişti. Sahadaki emlakçıların açıklamalarını okuyun. İskele, Esentepe, Tatlısu… Bir tane bile Kıbrıslı Türk alıcı yok. Tamamen yabancı pazarı. İskele’de son 1 yılda açılan yeni işletmelerin yüzde 50’si tamamen komisyonculukla ilgili” dedi.

“Kıbrıslı Türkler ne varsa satacak ve bu memleketten kaçacak bunun başka bir açıklaması yok”

Sözünü ettiği verilerin, ekonominin nereye gittiğini gösterdiğini belirten Erhürman, “Gelinen nokta; satalım ve kaçalım. Bunun Türkçesi budur. Kıbrıslı Türkler ne varsa satacak ve bu memleketten kaçacak bunun başka bir açıklaması yok” ifadelerini kullandı.

“Tapudaki kayıtlar, buzdağının görünen yüzüdür” diyen Erhürman, “Sözleşmeyle mülkiyet devri yapılmış ve tapuya kaydedilmemiş çok sayıda devirler var. 5 sene sonra bu memlekette ne olacağını kimse tahmin edemez” şeklinde konuştu.

“Bu gidişat, bizim yok oluşumuzun göstergesidir” diyen Erhürman, “Önümüzde zaman yok. Artık iş apartman dairelerinden çıktı, doğrudan tartlalar satılıyor. Somut önerilerimiz var. Yabancıların mülkiyet hakkı ilçeler bazında sınırlandırılacak. Bu, suç olarak düzenlenecek ve vergiler yoluyla engellenecek. Nüfus sınırlandırılacak. Bunlar kaçınılmazdır. Bunları şimdi düzene kavuşturmamız gerek. Yapmazsak, 5 sene sonra kimse boşuna bu koltuklarda oturmasın” dedi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam