DOLAR 32,3906 0.2%
EURO 35,0610 -0.05%
GBP 41,0799 0.42%
ALTIN 2.325,370,27
BITCOIN 2280357-0,35%

Noble, “Afrodit” için indirim istiyor

ABONE OL
15 Mart 2018 08:40
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

ExxonMobil şirketinin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki 10’uncu parselde, “Med Surveyor” isimli ikinci gemiyle iş birliği içerisinde arkeolojik ve çevresel araştırmalar yapacak “Ocean Investigator”’ün, bugünden itibaren Limasol Limanı’nda olmasının beklendiği belirtildi.

Alithia gazetesi, denizcilik gözlemi Marine Traffic’in resmi internet sayfasına dayanarak Panama bandıralı “Ocean Investigator” gemisinin geceleyin Kıbrıs’ın batısında, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’”nde bulunduğunu yazdı.

Geminin, bugün gerekli teçhizatı teslim alacağını, 2-3 günlük ikmalin ardından, ExxonMobil şirketinin Ekim ayındaki sondaj öncesinde gerekli araştırmaları yapmak üzere 10’uncu parsele hareket edeceğini yazan gazete, ikinci gemi olan ve dün akşamdan beridir Hayfa Limanı’nda bulunan Med Surveyor’ün ise ileriki günlerde Güney Kıbrıs’a gelmek için hareket edeceğini belirtti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi Ocean Investigator gemisinin, Limasol Limanı’ndan teçhizat ve personel alarak 10’uncu parselin doğu yarısına yöneleceğini yazdı.

Gazete araştırma yapılacak bütün bölgenin bin 500 kilometrekare olduğunu, dikkatlerin ise hedef içerisinde yer alan “Delfinos”, “Anthias” ve “Glafkos” bölgelerine çevrildiğini de anımsattı.

Gazete haberinde ayrıca ExxonMobil’in, ileriki safhada, 10’uncu parselde iki ayrı sondajı gerçekleştirecek gemiyle anlaşma imzalayacağını belirtti.

Bunun modern ve güçlü gemilerden biri olduğunu belirten gazete, tüm olguların, bunun, İngiliz bayrağı taşıyacağını da ortaya koyduğunu yazdı.  

Lakkotripis

Habere göre Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Devlet Radyo ve Televizyonu RIK’e yaptığı açıklamada, konsorsiyuma, sondaj için çevre izinlerini talep etmesinde yardım edecek olan bilimsel araştırmalar yapacak iki geminin gelmesini beklediklerini ifade etti.

Bunun, geçmişte de birçok kez yapılan rutin bir süreç olduğuna dikkati çeken Lakkotripis, ilk araştırmanın, derin kısımlarda antik eserlerin olmadığını teyit etmek için arkeolojik araştırmalarla alakalı olduğunu, ikincisinin is çevre incelemesiyle ilgili olduğunu söyledi.

ExxonMobil şirketinin yapacağı iki sondaj zamanına ilişkin olarak ise Lakkotripis, planın, Ekim ayına odaklanmasıyla, yılın ikinci yarısı olduğunu, ancak bunun daha önce veya daha sonraya da aktarılabileceğini ifade etti.

     

Prodromu Exxonmobil çalışmaları

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, ExxonMobil şirketinin çalışmalarına başladığı bir zamanda, ABD’nin Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı A. Wess Mitchell’in ziyaret için Ada’da bulunacak (Cuma günü) olmasının Güney Kıbrıs için oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki çalışmaların başlamasıyla alakalı olarak bu ziyaretin sorulması üzerine Prodromu, Güney Kıbrıs’ın enerji programının kesintisiz devam etmesine ilişkin mesajın gönderilmesi için önemli bir faktörü teşkil ettiğini belirtti.  

Noble indirim istiyor

Fileleftheros gazetesi “Noble Şirketinin Sözleşmede Değişiklik İstediği Bilgileri” başlıklı haberinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in, Noble şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisindeki 12’nci parselin değerlendirilmesini ileriye götürmesine yönelik anlaşmada, devletin oranının azaltılması talebiyle, değişiklik istediği şeklindeki bilgileri teyit etmeye çağrıldığını yazdı.

Habere göre Lakkotripis, hassas olarak nitelendirdiği bu bilgileri ne teyit etmek ne de yalanlamak istediğini söyledi.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Rum Hidrokarbon Şirketi ile Noble şirketi arasında ileriki günlerde önemli temasların planlandığını ayrıca Noble şirketinin taleplerinin ekonomik etkilerinin yanı sıra hukuki boyutları üzerinde çalışmalar yapıldığını da yazdı.

“İsrailliler dönüyor”

Politis gazetesi “İsrailliler Dönüyor” başlığıyla verdiği haberinde, “Israel Opportunity” şirketinin, Nisan 2013’te, (12’nci parseldeki Rum yatağına hafif dokunduğu için Afrodit 2 diye çağrılan) “İsie” hedefinde “ihmal edilebilir doğal gaz miktarları” tespit ettiği yönünde Tel Aviv borsasına bilgi verdiğini, şimdi ise Afrodit yatağının rezervinin önemli bir bölümünün “İsie” hedefinde bulunduğunu savunarak Afrodit yatağı bölümünü talep ettiğini yazdı.

Gazete, İsrail internet sitesi “Globes’”un haberine dayanarak Israel Opportunity şirketinin, İsrail Enerji Komiserliği’ne bir mektup göndererek, Afrodit ve İsie yataklarından birlikte faydalanılması konusunda önceden anlaşamaya varılmaması durumunda Mısır’a, Afrodit’ten doğal gaz satılmasının ileriye götürülmemesi için İsrail Hükümeti’nin müdahalede bulunmasını istediğini belirtti.

Güney Kıbrıs ile İsrail’in, son beş yıldır söz konusu yataklardan birlikte faydalanılması konusunda müzakerelerde bulunduğunu ancak bir sonuca varamadığını da anımsatan gazete Rum tarafının, İsraillilerin Afrodit yatağından faydalanılmasında veto hakkına sahip olmak istediğinden de söz ettiğini yazdı.

Habere göre Globes, “İsie” yatağının rezervinin, 4.2 tcf olan Afrodit yatağı karşısında, 7-10 bcm bir diğer deyişle 0.3 tcf olduğunu da yazdı.

Shell anlaşmaya yakın

Öte yandan Haravgi gazetesi, Bloomberg haber ajansının haberine dayanarak, Shell şirketinin, Mısır’ı, East Med’in yardımıyla doğal gaz ihracat merkezi haline dönüştürebilecek 25 milyar dolarlık anlaşmaya yakın olduğunu belirtti.

Gazete, Shell şirketinin, beş yıl süreli 25 milyar dolarlık anlaşma için, “Afrodit” ve İsrail’in “Leviathan” doğal gaz alanlarından, doğal gaz satın almak için istişarelerde bulunduğunu yazdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam