DOLAR 32,4824 0.04%
EURO 34,8291 0.16%
GBP 40,7965 0.45%
ALTIN 2.477,350,63
BITCOIN 2009085-3,66%

Ocean Investigator yolda

ABONE OL
13 Mart 2018 09:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Amerikan ExxonMobil şirketine ait araştırma gemilerinden birinin,  Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 10’uncu parselde araştırma yapmak amacıyla, Güney Kıbrıs’a gelmek için dün sabah yola çıktığı belirtildi. 

Haravgi gazetesi, geminin, Atina’nın iki limanından küçüğü olan Lavrion’dan ayrılan “Ocean Investigator” araştırma gemisi olduğunu yazdı. 

Gazete ExxonMobil şirketinin, Ekim ayı için sözde “MEB” içerisindeki 10’uncu parselde sondaj yapacağını anımsattı. 

Gazete haberinde ayrıca Türkiye’nin, 10-18 Mart tarihlerini kapsayan, Apostolos Andreas’ın kuzey doğusundan Baf’ın batısına kadar olan deniz bölgesini bağlayan Navtex yayımladığını, bunun, ExxonMobil şirketinin araştırma yapması için Güney Kıbrıs tarafından bağlanan bölgeyle herhangi bir noktasının çakışmadığını da yazdı. 

Öte yandan Alithia gazetesi “Kıbrıs Sorunu ve Enerji Konusunda Kritik Saatler” başlıklı haberinde Nikos Anastasiadis hükümetinin, bugünlerde, Rum Yönetimi’nin enerji planlarının normal seyrinde devam edeceği ve tamamlanacağı mesajını göndermek istediğini belirtti. 

Bu yolun, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisindeki 10’uncu parselde yapılacak olan gelecekteki araştırmaya yönelik hazırlıklara bu hafta içerisinde başlayacak olan Amerikan ExxonMobil’in sondajından geçtiğini savunan gazete, ExxonMobil şirketine ait iki araştırma gemisinin ileriki günlerde Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB’”i içerisinde olacağını, (gemilerden biri olan) Ocean Investigator gemisinin de zaten dün sabah saat 10.30’da,  Lavrion Limanı’ndan demir aldığını, çarşamba gününe kadar ise Güney Kıbrıs’ta olmasının da beklendiğini yazdı. 

Gazete haberinde ayrıca, diplomatik kaynakların (gazeteye yapmış oldukları) açıklamasına dayanarak, Türkiye’nin, “sözlü tehditlere” karşın, durumun özellikle denizdeki faaliyetlerle, kademeli olarak artırılması girişiminde bulunmayacağını belirtti. 

Gazete Ankara’nın, 22-23 Mart’ta yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısı nedeniyle seviyeyi koruması gerektiğini de savundu. 

Fileleftheros gazetesi ise ExxonMobil’e ait Panama bandıralı Ocean Investigator gemisinin, beklenmedik bir şey olmaması durumunda, bu akşam Güney Kıbrıs’ta olmasının beklendiğini yazdı. 

Geminin, son günlerde, Limasol Limanı destinasyonuyla, Lavrion Limanı’nda bulunduğunu yazan gazete, söz konusu geminin denizcilik terminolojisinde “offshore supply ship”, bir diğer deyişle, açık deniz ikmal gemisi olarak nitelendirildiğini belirtti. 

Gazete ExxonMobil tarafından kiralanan ikinci geminin ise oşinografik/araştırma gemisi “R/V Med Surveyor” olduğunu, bunun da hala daha Hayfa Limanı’nda bulunduğunu yazdı.  

Habere göre söz konusu iki gemi için, Güney Kıbrıs’taki tüm hazırlıklar tamamlanırken araştırma çalışmalarının ise 20 Mart’a kadar gerçekleştirilmesi bekleniyor.    

Gelen bilgilerin, ExxonMobil şirketi gemilerinin, söz konusu zaman dilimindeki mevcudiyetlerinin tesadüf olmadığı yönünde olduğunu  yazan gazete şirketin, ABD donanmasının Doğu Akdeniz’deki varlığına ilişkin “momentumdan” faydalanmak istediğini belirtti. 

Politis gazetesi ise “Naxtex ve Anti-Navtex” başlıklı haberinde, Rum Araştırma ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin (KSED), Türkiye’nin, 11-18 Mart ve 22-29 Mart tarihleri için bağladığı bölgeye ilişkin yeni bir Navtex yayımlamasının ardından, “yeni Türk Navtex’inin Rum Yönetimi’nin onayına sahip olmadığı” iddiasıyla “Anti-Navtex” yayımladığını iddia etti.  

Prodromu 

Alithia gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, “Alfa” televizyonuna yaptığı açıklamada enerji planlarının normal şekilde ileriye götürüleceğini, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de ExxonMobil ve diğer ortaklarla iletişim halinde olduğunu ifade etti. 

Prodromu, Rum Yönetimi olarak açıklamaları ve bazen de yalan haberleri soğukkanlılıkla karşıladığını ve soğukkanlı şekilde kalmaya devam edeceklerini belirtti. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam