DOLAR 32,5704 0.26%
EURO 34,7608 -0.04%
GBP 40,5310 -0.23%
ALTIN 2.495,380,45
BITCOIN 20275871,48%

Öğrenciler de mutlu değil!

ABONE OL
24 Haziran 2018 10:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Yeni Bakış, yükseköğrenim görmek amacıyla KKTC’yi tercih eden Türkiyeli öğrencilerin ülkede yaşadığı sorunları masaya yatırdı


Ailelerinden çok çok uzaklarda geleceklerini şekillendirmeye çalışan gençlerin yaşadığı en büyük sorunların başında yüksek ev kiraları, ülkedeki hayat pahalılığı, toplu taşımacılık eksikliği nedeniyle yaşanan ulaşım sorunu ve vatandaşın kendilerine ön yargıyla yaklaşımı öne çıkan başlıklar


Öğrencilerin bir başka can alıcı sorunu da öğrenim gördükleri üniversitelerin kendilerini bir öğrenciden öte müşteri olarak görmesi

Yeni BAKIŞ

Yeni Bakış, yükseköğrenim görmek amacıyla KKTC’yi tercih eden Türkiyeli öğrencilerin ülkede yaşadığı sorunları masaya yatırdı. Ailelerinden çok çok uzaklarda geleceklerini şekillendirmeye çalışan gençlerin yaşadığı en büyük sorunların başlıcası, yüksek ev kiraları, ülkedeki hayat pahalılığı, toplu taşımacılık olmaması nedeniyle yaşanan ulaşım sorunu ve vatandaşın kendilerine ön yargıyla yaklaşımı öne çıktı.

Öğrenciler ne dedi?

Sevilay ÇİÇEK / Uluslararası ilişkiler öğrencisi

KKTC’de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir? 

S.Ç: Özellikle Kıbrıslıların Türk öğrencilere yaptığı hareketler, davranışlar hoşuma gitmiyor.

Y.B: Bunlar ne gibi davranışlar?

S.Ç: Ticaret gibi, ev sorunu gibi bir sürü sorunla karşılaşabiliyoruz.

Y.B: Ticarette ne gibi sorunlarla karşılaştın?

S.Ç: Kendi insanını daha fazla tutuyor, mesela bir Kıbrıslı herhangi bir dükkana gittiğinde ona iki liraya sattığı eşyayı bana 5 liraya satabiliyorlar. Yani karşı karşıya muhabbet ettiğinde bile Kıbrıslı bir öğrenci ile Türkiye’li bir öğrenciye aynı muamele gösterilmiyor. 


Y.B:  Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

S.Ç: Bu konuyu bir örnekle şöyle açıklayayım, Lefkoşa da bir yerde bir Türk öğrenci olarak ev tutmak istedim, benden 12 aylık depozito talep ettiler. Fakat şöyle bir durumla karşılaştım, bir Kıbrıslı öğrenci o evi tutmaya çalıştığında ondan böyle bir talepte bulunulmuyor. ” İşte benim sana kanım kaynadı, emlakçı ile falan uğraşma iyi insana benziyorsun”  gibi ifadelerle bu türlü yanlı davranışlar sergileyebiliyorlar. Yani bu durum gerçekten çok kötü bir durumdur. 

Y.B: Ulaşım problemini nasıl çözüyorsunuz?

S.Ç: Okul servislerini kullanmak zorundayım, bu da belirli saatlerde olan bir durum. Bunların olmadığı zamanlarda AKVA  ve ÇİMEN gibi  ulaşım araçlarını kullanmak zorunda kalıyorum. Bu da belirli saatlerde zaten bitiyor. Yani saat en son ”6 ” da son buluyor.

Y.B: Akşamları dışarıya çıkmak istediğinde ne yapıyorsun ? Bu durumu neyle çöze biliyorsun?

S.Ç: Şöyle ki bu durumu genellikle arkadaşlar arasında taksi tutarak çözebiliyoruz, bu da bize pahalıya mal oluyor. Yani buradaki taksilerin taksimetresi bile açık değil. Burada da insanlar yanlı bir şekilde davranıyorlar. Bu da çok büyük bir sıkıntı bana göre. Burada  kişiye göre muamele yapıyorlar,yine biz Lefkoşa’ya gideceğimizde 80 TL gibi bir ücret öderken taksiciler bunu yabancı uyruklulara  yani ” Afrika, Nijerya ”lı  öğrencilerden daha fazla para aldıklarına da şahit oldum . Bu çok üzücü bir durum gerçekten!

Y.B: Bu duruma nasıl bir çözüm getirilebilir ?

S.Ç: Yani artık bu duruma şöyle bir şey yapabilirler, belki öğrencilerin imza toplamaları ya da ek sefer koymaları, saatleri uzatmaları ya da Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü burası farklı bir ülke, farklı bir bayrağı,farklı bir dili var bu yönden gelişmesinin gerektiğini düşünmekteyim.

Y.B:Yerli halkın öğrencilere karşı tutumu nedir?

S.Ç: Şimdi genelleme yapmak istemiyorum ama şöyle bir durum var. Kıbrıslıların  genel olarak Türkiyelilere karşı bir önyargısının olduğunu bilerek geldim buraya ki keza öyle olduğuna da şahit oldum. Bu her yerde, Kıbrıs’ın her bölgesinde bu şekilde bu sıkıntılı bir durum.

Y.B:bunu biraz örnekleyebilirmisin ?

S.Ç: Şöyle örnekleyim 50 ile gidilmesi giden bir yoldayım, fakat sınırı aştık, polis çevirme yapıyor. Polis bizi durdururken, ayni hızda giden bir Kıbrıslı durdurulmuyor, ona farklı muamele yapılıyor.  Ben bu durumdan rahatsızım, herkese eşit davranılması gerektiğini düşünüyorum öyle olması da gerekiyor.

Servan BOZHAN / Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi

Y.B: KKTC’de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir? 

S.B: KKTC’de bizi en fazla etkileyen sorunların başında hayat standartlarının yeterli olmaması, yaşamın oldukça pahalı olması; ulaşımın yeterli olmaması, okuduğumuz okulların yönetiminin, öğrencileri müşteri olarak görmeleri gibi sorunlar olumsuz yönde bizi etkilemiş durumdadır.


Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerin nelerdir?

S.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları oldukça pahalıdır. Ev sahipleri öğrencileri sömürmektedir. Örneğin; 3+1 daire bir aile tarafından kiralandığında, ailenin bu daireye ödeyeceği fiyat 1000 TL ile 1400 TL arasındadır. Ancak aynı daire öğrenciler tarafından kiralanmak istendiğinde öğrencilerden istenen fiyat  300 ila 350 sterlin arasındadır. Bu fiyatta Türk parası olarak 1900/2200 TL arasında bir miktara denk gelmektedir. 

Tabii bu fiyatı Lefkoşa sınırları içerisinde ortalama bir fiyat olarak söylemekteyim. Bundan dolayı ev sahipleri de dairelerini aileye değil de öğrenciye vermeyi tercih ediyorlar.

Y.B: Ulaşım yönünden ne gibi problemlerle karşılaşıyorsun?

S.B: Ada genelinde ulaşım sıkıntısı vardır. Geç saatlere kadar şehir içi servisleri olmadığı için genellikle ulaşım ticari taksilerle sağlanıyor. Ancak taksiciler de bunu fırsat bilip çok yüksek fiyatlar talep ediyorlar. Ticari taksilere binemeyen öğrenciler çareyi korsan taksilerde buluyorlar. Korsan taksiciler aynı mesafeyi yarı fiyatına götürüyor. Bu durum biz öğrenci kesimine daha cazip geliyor.

Y.B: Ücrette ne kadar bir fark oluyor?

S.B: Örneğin; ticari taksi Gönyeliden-Dereboyuna 40TL’ye götürürken, korsan taksiler aynı mesafeyi 15-25 TL arasında götürüyor. 

Y.B: Yerli halkın öğrencilere karşı tutumu nedir?

S.B: Adada yaşayan yerli halkın geneli öğrencilere ılımlı bir tavır sergiliyor. Bu durum bir öğrenci olarak beni mutlu ediyor. Ancak öğrencileri sevmeyen ve adaya gelmelerini istemeyen  kimseler de vardır. Bunun nedenini ise söyle açıklamaktadırlar : ”Öğrenciler adanın huzurunu bozuyorlar, öğrenciler gelmeden önce daha mutluyduk” diyorlar.Bu  konudaki şahsi fikrim şu yönde ; evet belki kendini bilmez bir kaç kişi yaptığı hareketlerle huzuru bozabilir. Ancak bunu adaya gelen bütün öğrencilere mâl etmek yanlıştır.Öğrenciler adanın en büyük gelir kaynaklarından birisidir. Yaz aylarında öğrenciler memleketlerine dönüyorlar. Bu dönemde tabiri caizse esnaf tabiri ”sinek avladığı” söylüyor.  Özellikle lokanta, bakkal, market ve Dereboyundaki eğlence mekanları.Öğrencilerin olmadığı dönemlerde adanın yerlilerinin potansiyeli karşılayamadıklarını dile getiriyorlar.Bence öğrencilere kötü davranmaktan ve öğrencileri sömürmekten vazgeçmelidirler.Zira öğrenciler ada ekonomisinin en önemli faktörüdür ve bu faktör kaybedilmemelidir. Aksine kazanılmaya çalışılmalıdır. 

Seda Yurdusev /hemşire 

Y.B: KKTC’de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir? 

S.Y: Ada’da biz öğrencileri etkileyen en büyük sorun aslında yapabilecek aktivitelerin olmamasıdır. Bu da öğrenci kesiminin aslında buraya olan beklentilerini düşürüyor.


Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

S.Y: Türkiye’den geliyoruz elimizde sadece valizimiz, yemek yapan anne yok. Başında duran baba yok her istediğini artık yapamayacak haldesin. Kendini buna göre ayarlıyorsun ve kendini geçindirmek zorundasın. Şöyle ki 4 kişilik bir ailede 1 kişi çalışıyorsa o maaş ne o 4 insanın karnını doyurur ne KKTC’de olan evladını okutmaya yetebilecek bir maaştır.  KKTC de okuyan öğrencilerin %70’i okuldan sonra gece veya gündüz dersten erken çıktıktan sonra (ek iş bulup çalışıyorlar)  yada derse girmeden 3,5 saatlik uykuyla okumaya çalışmaya ve boğazını geçindirmeye çalışıyorlar.

Bazılarının evet durumu çok iyi, zaten onlar için bir sıkıntı yok. Fakat maddi durumu iyi olmayan kesim için bu söylenemez. Ada genelinde kiralanacak birçok ev var ama değeri olmayan evlere bir aylık maaş isteniyor, kira olarak birde yıllık peşinatlar tabi insan insanin halinden anlamıyor ve evlerin değerinden çok fazla isteniyor en büyük problem bana göre budur. 

Y.B: Ulaşım yönünden ne gibi problemlerle karşılaşıyorsun ?

S.Y: Ulaşım sorunları kendine ait arabası olmayan bir birey için zor, otobüsler az  olmakla birlikte 3 dakikalık mesafeye bile 3,50 TL isteniyor.  Daha saymadığım birçok örnekte var tabii ki, otobüsü beklerken kaybedilen zaman da bunun cabası. Bir öğrenci ile normal bir bireyin ücretininde ayni olmaması gerekirken öğrencinin, yani bizlerin ödediği ücret normal yolcudan sadece  ”1”  TL gibi bir fark oynuyor. Bu durum gerçekten içler acısı. 

Y.B:  Halkın öğrencilere karşı tutumu nedir?

S.Y: Halk kötü değil, ama iyi de değil açıkçası.Bunun da nedeni aslında öğrenciye duyulan ön yargıdan kaynaklıdır. Umarım ki artık bu ön yargılar kırılır ve uzaktan gelip burada okumaya çalışan öğrencilere yerli halk daha iyimse bir tavırla yaklaşır.

Zeynep Gülşen Çiçek / Fizyoterapi Bölümü Öğrencisi

Y.B: KKTC’de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir? 

Z.Ç: KKTC’de beni etkileyen sorunların başında ulaşım sıkıntısı geliyor. Öğrenciler için buna bir çözüm getirilmesi gerektiğini düşüyorum .  Aynı zamanda ada genelinde yapabilecek belirli şeyler var. Buranın gelişebilmesi için gençlerin burayı sevebilmeleri için olan hükümetin bence buna bir el atması gerekmektedir.

Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

Z.Ç: Bir öğrenci olarak burada en büyük sıkıntı ev kiralarıdır diye düşünüyorum. Açıkçası ev sahiplerinin ücreti aylık değil de yıllık olarak istemeleri gerçekten bizleri sıkıntıya sokuyor. Yiyecek içecek fiyatlarına gelince  bu duruma  biz öğrenciler olarak kendi aramızda şöyle bi çözüm getirdik ”askeri kantinden ” alışverişimizi yapıyoruz  böylece daha uyguna bir şeyler alıyoruz. 

Y.B: Ulaşım yönünden ne gibi problemlerle karşılaşıyorsun?

Z.Ç: Her öğrenci gibi durumdan şikayetçiyim ulaşımı yetersiz buluyorum ve buna bir çare getirilmesini istiyorum. Bu durum ada genelinde büyük bir sıkıntı.

Y.B: Peki zor durumda  kalınca ne yapıyorsun ? 

Z.Ç: Çok zor da kalınca taksi çağırmak zorunda kalıyorum fakat taksi fiyatları da oldukça yüksek bir düzeyde, umarım buna bir hal çare getirilir.

Y.B:  Halkın öğrencilere karşı tutumu nedir?

Z.Ç: Aslında genel olarak samimi buluyorum tabi ki bu durum karşınızda ki insana vereceğiniz saygıdan da kaynaklıdır. Şu ana kadar bir problemle karşılaşmadım.  Yinede bizlere çıkardıkları tek problem ev kiralarını çok fazla istemeleridir. Bunun dışında bir olumsuzluk kendi adıma yoktur.

Seda Ufaktaş / İlk ve Acil Yardım Y.B: KKTC’ de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir?

S.U: Bizi en fazla etkileyen sorunların başında ekonomik sorunlar gelmektedir. İmkanların kısıtlı olması, ulaşım sorunun olması, yiyecek, giyecek, barınma gibi şeylerin maddi açıdan zorlaması, okuduğumuz okulun eğitim seviyesinin yeterli olmaması…

Y.B:Ev kiraları ve yiyecek giyecek ile ilgili düşünceleriniz nedir? 

S.U: Ev kiralarının öğrencilere göre çok fazla olması Türkiye standartlarına göre yaşamı zorlaştırdığını düşünüyorum . 

Y.B: Toplu taşımacılığın yeterince hizmet veremediği ülkede ulaşım sorunlarını nasıl  halledebiliyorsunuz? 

S.U: Kıbrıs’taki gibi birçok şehirde, köylerde de ulaşım sorunu yaşanıyor. Sorunları çözmek için toplu taşıma araçlarının en az iki katına çıkartılıp halka daha iyi hizmet verilmesi, halkın mağdur olmaması gerekir. Bu yüzden gerekli olan yerlere dilekçe yazılmalıdır..

Y.B: Halkın öğrencilere yaklaşımı nasıl buluyorsunuz?

S.U: Kıbrıs’ın öğrenciyle kalkınan bir ada olduğunu düşünüyorum . Fakat halk kesimi buna farklı bir boyut aşaması getirmiş durumda. Bizleri buranın kalkınması için bir araç halinde görüyorlar.Evet bu duruma böylede bakılabilir, fakat bizlere bu anlamda burada değer verilmediği kanaatindeyim. Sivil insanların ise yaklaşımı insandan insana değiştiğini düşünüyorum…

Damla Ateş / İlk ve Acil Yardım 

Y.B: KKTC’ de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir?

D.A: Bizi en fazla etkileyen sorunların basında öncelikle ulaşım gelmektedir.  Fiyatlar, özellikle ev fiyatları, okul harçları ve kurların sabitlenmemesi öğrencilerin birer ticaret malzemesiymiş gibi algılanması.

Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

D.A: Fiyatlar çok çok fazla yüksek bu durum hem bizi hem de ailemizi etkilemektedir.  Bir domatesten tutun da ev kiralarına kadar her alanda sıkılmak zorunda kalıyoruz.Özellikle Türk lirasıyla maaş alan ailemiz ev kiralarını sterlin ile öderken aşırı zorluk çekiyoruz ve mantığını çözemiyoruz. Açıkçası bizlere hiç bir anlamda yardımcı olmuyorlar.Bu sorunun KYK’ların çoğaltılması ile uygun fiyatlı yurtların yapılmasıyla bu durum aşılabilir diye düşünüyorum .

Y.B: Toplu taşımacılığın yeterince hizmet verilemediği ülkede ulaşım sorunlarını nasıl  halledebiliyorsunuz?

D.A: Toplu taşımacılık ciddi anlamda Kıbrıs  genelinde ses getiren önemli bir sorundur. Bu durum gerekli merciler tarafından umarım en kısa zamanda çözülür.

Y.B: Vatandaşın öğrencilere yaklaşımı nasıl buluyorsunuz?

D.A: Halkı genel olarak değerlendirirsek Kıbrıs halkı nazik sevecen cana yakın insanlardır. Benim halk insanı ile aramın iyi olduğunu düşünüyorum. Ama tabi aynı zamanda halk insanı ile arası iyi olmayan arkadaşlarımda vardır. Bu durum aslında yine öğrencilere gelir kaynağı olarak bakıldığı için böyledir.Ayni zamanda bu durum bazen kötü anlaşılmalara neden olabiliyor.

Oğuz Öztürk / Pilotaj

Y.B: KKTC’ de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir?

O.Ö: Ev bulma ve ev kiralama sorunu bir öğrenciyi en fazla etkileyecek sorunların başında gelmektedir.

Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

O.Ö: Ev kiraları haddinden fazla bir şekilde pahalıdır. Öğrenciyi çok çok zorlayacak şekildedir. Fakat yiyecek içecek fiyatlarına geldiğimiz zaman ise bu durum Türkiye’nin de çeşitli bölgelerinde de değişiklik gösterdiği için ben pek de olağan üstü bir fark görmüyorum .

Y.B: Toplu taşımacılığın yeterince hizmet veremediği ülkede ulaşım sorunlarını nasıl halledebiliyorsunuz?

O.Ö: Toplu taşımanın yeterince hizmet veremediğini düşünmekteyim. Sırf bu yüzden kendime ait bir araç aldım. Çünkü burada tek başına bir öğrencisiniz aileden uzak bir şekilde yaşamak zorundasınız ve bir şekilde başınızın çaresine bakmak zorundasınız. Akşam saat 6/7 ‘den sonra hastaneye bile gidebilecek bir araç bulamamaktasınız. 

Y.B: Halkın öğrencilere yaklaşımı nasıl buluyorsunuz?

O.Ö: Buradaki halktan bir öğrenci olarak herhangi bir şikayetim olamaz. Karşındaki insana saygılı davrandığın müddetçe seninle sorunları olabileceğini düşünmüyorum.

Sultan Dilek / Hemşire


Y.B: KKTC’ de sizi en fazla etkileyen sorunların başında ne gelmektedir?

S.D: KKTC’de bizi etkileyen sorunların başında aslında pahalılık, ev sıkıntısı gibi etkenler gelmektedir.


Y.B: Ev kiraları ve yiyecek içecek fiyatları ile ilgili düşüncelerini öğrenebilir miyiz?

S.D: Buradaki ev kiraları ciddi anlamda pahalı ve bunun yanı sıra,  her geçen sene de bir artış göstermektedir.  Aynı zamanda ev kiraları bizlerden TL olarak değil de Sterlin /döviz gibi para birimleriyle alınmaktadır. Buradaki hayat ciddi anlamda pahalı olduğu için geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaktayız.

Y.B: Ulaşım sorunlarını nasıl  halledebiliyorsunuz?

S.D: Ulaşım sıkıntılı olduğu için genellikle servis saatlerine göre hareket etmek zorunda kalıyoruz . Bu durum her öğrencinin ciddi anlamda yaşamış olduğu en büyük problemlerden birisidir.

Y.B: Halkın öğrencilere yaklaşımı nasıl buluyorsunuz?

S.D: Halkın öğrenciye yaklaşımlarını kendimce olumlu buluyorum. Çevremde karşılaştığım ve karşıma çıkan insanlar yardımsever ve iyi insanlardı. Her türlü yardımı yapabileceklerini bile söylediler.  Olumsuz bir yanlarına rastlamadım umarım bu böyle de devam eder. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam