DOLAR 32,3892 0.2%
EURO 35,0708 -0.09%
GBP 41,0764 0.38%
ALTIN 2.325,110,26
BITCOIN 2261791-1,64%

Parasını ödediğimiz bile gelmiyor !

ABONE OL
28 Ekim 2016 10:06
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Özlem ÇİMENDAL-Eniz ORAKÇIOĞLU

Kontraktörler Birliği Başkanı Coşkun İşkey,  hasat zamanı işçi bulma sorunu yaşadıklarını söyledi. Çiftçinin ülkede binbir güçlük içerisinde üretim yapmaya çalıştığını ifade eden İşkey, Türkiye’den mevsimlik işçi bulmakta güçlük çektiklerini  bulduklarının da maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.

Yurt dışından işçi getirilirken çalışma izinleri konusunda da çok büyük sıkıntılar yaşandığına da değinen İşkey, bir başka sorunun da paraları peşin yollanan işçilerin adaya gelmemesi olduğunu ifade etti. 

Kontraktörler Birliği olarak hükümetten isteklerinin 3. ülkelerden işçi getirme konusunda üreticiye kolaylık sağlanması olduğunu vurgulayan İşkey, bu yolun hem Türkiye’den getirilmeye çalışılan işçileri dolayısıyla yaşanan mağduriyetin ortadan kaldırılacağı hem de alternatif bir yol olacağı için bu konuda acil bir düzenlemenin şart olduğunu ifade etti

 

“Çalışma izinleri çok büyük sıkıntı”

Yurt dışından işçi getirilirken çalışma izinleri konusunda da çok büyük sıkıntılar yaşandığına da değinen İşkey, “İşçi olmadığından dolayı Kıbrıs’taki çiftçi Türkiye’ye yüklü paraları peşin yolluyor” dedi.

 

“Parasını peşin yolladığımız işçiler gelmiyor”

Bazı kontraktörlerin parayı işçinin geleceği yere önceden peşin yollamasına rağmen, işçinin gelmemesi nedeniyle mağdur olduğunu da ifade eden İşkey, “Hasat dönemi işçileri toparlayabilmek için paraları peşin yollayan üretici, işçilerin gelmemesiyle hüsrana uğruyor. Gönderilen paralar da mutlaka bir yerlerden borçlanılarak gönderiliyor. Hal böyle olunca da üreticinin mağduriyeti iki kat artarak, mağdur oluyor” şeklinde konuştu.

 

“3. dünya ülkeleri iş gücü açığını kapayabilir”   

Geçmiş dönemlerde Çalışma Bakanlığı ile 3. dünya ülkesi vatandaşlarının açık iş gücünün kapatılması adına KKTC’ye getirilebilmesi için olumlu çalışmalar gerçekleştirdiklerini anımsatan İşkey, “Pakistan’dan Filipin’den gelenlere belli miktar kaparo yatırılması gerekiyor. Çalışma Bakanlığı’nda gerçekleşen değişiklikle birlikte bu umudumuz da yarım kaldı. 3. dünya ülkeleri vatandaşlarının açık işgücü temini için ülkeye getirilmesinde şart koşulan kaporanın kaldırılması çiftçiler açısından çok büyük bir artı olacaktı” dedi.

 

“Her kontraktör en az 50 bin TL harcıyor”

Ortalama her bir kontraktörün Türkiye’den işçi getirebilmek için en aşağı 50 bin TL’yi yollamak zorunda olduğuna dikkat çeken İşkey, parası gönderilen işçilerin gelip gelmeyeceğinin de garanti olmadığını vurguladı.

 

“Para kaptırıyoruz”

Kıbrıs’ta var olan mevcut tüm kontraktörlerin işçi getirebilmek uğruna mutlaka para kaptırarak, mağdur olduğunu vurgulayan İşkey, “Kontraktörler Kıbrıs’tan parayı Türkiye’deki taşeronlara yani çavuş dediğimiz kişilere yolluyor, işçi göndermesi için. Bazen işçi hiç gelmiyor bazen de gelen işçi çalışmıyor” ifadelerini kullandı.

 

“Birliğin acilen yasal zemine ihtiyacı var”

Kontraktörlerin yasal bir zemine oturtulması gerekliliğinin aciliyetine dikkat çeken İşkey, “Para kaptırma sıkıntısını yaşamak istemeyenlerin de mağduriyeti daha büyük oluyor. İşçileri gidip kendi seçmek isteyenler dünya kadar masraf yapmak zorunda kalıyor” dedi.

 

 

“Her bireyin sadece ulaşım maliyeti 2 bin TL”

Yurt dışından adaya çalışmak için gelen her bireyin sadece ulaşım maliyetinin en az kişi başı 2 bin TL olduğunu ifade eden İşkey, “Her kontraktör verilen izin doğrultusunda 25 kişi getiriyor. Her kişi için 2 bin TL yapılan masrafların yanı sıra, işçinin adaya geldikten sonra çalışmak istemeyenleri de oluyor” diye konuştu.

 

“Gelen işçiler de çalışmıyor bir şey yapamıyoruz”

Yurt dışından gelen işçilere masraf yapan kontraktörlerin, işçilerin çalışmaması durumunda hiçbir yaptırımının da olmadığının altını çizen İşkey, bazı kötü niyetli işçilerin de olduğunu söyledi. İşlemleri için alınan pasaport ve nüfus cüzdanları hakkında polise şikayette de bulunanların olduğunu ifade eden İşkey, “Polse gidiyorlar. Polis de bizim bu evrakları alma konusunda hiçbir hakkımız olmadığını söylüyor” dedi.

 

“Bizim mağduriyetlerimiz ne olacak?”

Polisin ya da devlet kademelerinin de kontraktörlerin getirmeye çalıştıkları işçiler konusundaki mağduriyetlerine çare üretmediğini savunan İşkey, “Bizim mağduriyetlerimiz ne olacak? Bu işin yasal bir zemine oturtulması şarttır. En azından bu insanların uyarılmalı ya da ihtar almaları olumlu olur ve kontraktörler de biraz belki rahat eder. Biz çoluğumuz çocuğumuzun boğazından keserek, borçlanarak bu paraları buluyoruz” şeklinde konuştu.

 

“Yıllardır Meclis’te bekliyor”

Kontraktörlerin yasal bir zemine oturması için  dosyaların yıllardır Mecliste beklediğini anımsatan İşkey, “Her gelen iktidar yaptıydık, yapıyorduk diye yıllardır oyalıyor bizi. Herkes yapılacağını söylüyor ama bir şey olduğu yok” ifadelerini kullandı.

 

“3. dünya ülkeleri alternatif yaratacak”

Kontraktörler Birliği olarak hükümetten isteklerinin 3. dünyadan işçi getirme konusunda üreticiye kolaylık sağlanması olduğunu vurgulayan İşkey, hem Türkiye’den getirilmeye çalışılan işçiler dolayısıyla yaşanan mağduriyetin ortadan kaldırılacağı hem de alternatif bir yol olacağı için bu konuda acil bir düzenlemenin şart olduğunu ifade etti. Türkiye’den işçi getirmenin maliyetinin çok arttığını ve sorunlar yaşandığını dile getiren İşkey, 3. dünya ülkelerinde parayı kaptırma gibi bir durumun söz konusu olmadığını çünkü paraların direkt bankalar üzerinden transfer edildiğini söyledi.

 

“Her önüne gelen kontraktörlük yapıyor”

Önüne gelen herkesin kontraktörlük yapmasına da karşı çıktıklarını ancak zaman zaman siyasi bazı erkin desteği ile engel olamadıklarını da dile getiren İşkey, her konuda yasal düzenleme yapılabilmesi için öncelikle Kontraktörler Birliği’nin yasalaşması gerekmektedir. Birlik içerisinde hak ve adaletin sağlanabilmesi için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Her önüne gelenin kontraktörlük yapması bu mesleğe olan güveni de zaman zaman sarsıyor. Kendi içinde belli kuralları olan bu mesleği bazı kötü niyetli kişiler istedikleri gibi şekillendiriyor. Tüm bunlar için bir an evvel yasal bir yapı istiyoruz” dedi. 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam