DOLAR 32,2694 0.08%
EURO 34,7280 -0.16%
GBP 40,3810 -0.43%
ALTIN 2.401,45-0,31
BITCOIN 20346050,31%

Pazarın da tadı tuzu kalmadı

ABONE OL
6 Eylül 2018 15:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Girne pazarı esnafı, vatandaşların büyük süpermarketleri tercih ettiklerine dikkat çekerek, pazarcılığın bitme noktasına geldiğini dile getirdi


Açık pazarda denetim olmadığına vurgu yapan esnaf, denetim eksikliği nedeniyle bazı satıcıların fiyatlarla istedikleri gibi oynadıklarını ifade etti. Esnaf, tutarlı bir fiyat olmayan pazarda vatandaşların da değişken fiyat aralığı nedeniyle mağdur olduğuna vurgu yaptı 

 

Süreyya ÖZDEMİR

Girne’deki pazar esnafı her geçen gün kötüye giden ekonomik ortamda ayakta kalarak pazarcılık yapmakta zorlandıklarını söyledi. Ambargolar ve tanınmamışlık nedeni ile iş yapmakta zorlandıklarının altını çizen pazar esnafı, ülkede bir an evvel çözümle birlikte gelecek olan uluslararası arenadaki tanınırlığın avantajlarının hayat bulmasını istiyor. 


Pazar esnafı ne dedi?

Bilal Kelebek: Fırsatçılar huzursuzluk ve gerginlik çıkararak başarıyı sağladı

“Ekonomik kriz, pazar esnafını ciddi anlamda etkiledi. İnsanların alım gücünün düşmesiyle birlikte, esnaf büyük bir zarara uğradı. Pazarcı olarak sezon sonu olduğu için kendi ürünlerimde etiket fiyatlarını değiştirmedim. Fakat daha da dövizin yükselmesiyle birlikte gidişatımız da bir değişiklik olmazsa, bende yeni sezon ürünlerimde fiyatlarımda artış yapacağım, çünkü bir esnaf olarak kazancım olmuyor. Vatandaşta haliyle bu olumsuz şartlardan etkileniyor. 

Eskiden fakirin pazar alışverişi patates, soğandı, şimdilerde ise güçleri yetmediği için onu bile alamaz duruma geldiler.  

Bu durumla beraber, çoğu esnafın pazar yerlerindeki tezgâhlarının boş olduğunu görmekteyiz, daha önce hiç boş tezgâh görmemiştik.  Pazar yerinde gördüğüm kadarıyla herhangi bir denetleme olmamasının yanında fiyatların tutarsızlığıyla müşteriler sıkıntılar çekiyor. Bu duruma bir önlem alınması gerek. Çünkü yaşanan bu durum fırsatçıların işine gelmektedir. Huzursuzluğu ve gerginlik yaratan fırsatçıların yöntemlerinin tutmuş olduğunu görmekteyiz. Bunu yaparken tek amaçları siyasi partileri ve baştaki hükümeti zora sokma amacını taşımaktadırlar. Bu olumsuzlukların karşısında, hükümetimizin farkında olmasına rağmen henüz bir denetleme yoluna gitmemesi, kafamızda soru işareti bırakıyor. Hal böyle olmaya devam ederse, KKTC hükümetinden zam haricinde bir şey görmemiz mümkün olmayacak.”


 Osman Arıtı: Dövizin yükselmesiyle bazı esnaflar fırsatçılık yoluna gitti

“Ülkede ekonomik krizin baş gösterdiğinin farkındayız. Fakat esnaflar döviz yükseldi diyerek bütün ürünlerine neredeyse %100 bir zam uygulaması yoluna gitti. Bunu yaparak da zenginliklerine zenginlik eklediler. 

Hala çıkıp satışımız yok diye bağırmaya devam ediyorlar, evet döviz yükselmiş olabilir, ürünlerinin maliyetinde de değişiklikler yaşamış olabilirler, fakat esnaflar domatesi, patatesi, soğanı da mı dövizle üretiyorlar? 

Dövizin yükselmesiyle bazı esnaflar fırsatçılık yoluna gittiler bunun başka bir açıklaması yoktur. 

Bunu yaparken de döviz yükselince ürünlerine fiyat artışı uyguladılar, vatandaşlarımız bunun beraberinde mağdur duruma düştü. Bizlerin bu gibi durumlarda devletin yanında yer almamız lazım, herhangi bir olumsuzluk karşısında bu şekilde isyan etmemiz başkalarını sevindirir. Belki vatandaş olarak patates, soğansız hayatımızı devam ettirebiliriz fakat, vatan olmadan yaşamamız mümkün değildir.”


Emel Çelik: Vatandaş isyanda haklı

“Bir esnaf olarak vatandaşların sürekli şikâyet etmelerinin nedeni, pazarda bile fiyatların fahiş bir şekilde artması durumudur. Vatandaşların isyan etmesine hak veriyorum. 

İnsanlar marketlerle aynı fiyatlar üzerinden alışveriş yapıyorlar. Bunu yaparken de en azından sıcağın içinde kendimizi mağdur etmeyiz diyorlar, bana göre çok haklı bir isyan. Pazar yerindeki ürün fiyatlarındaki tutarsızlık insanları mağdur ediyor, bu durum karşısında hiçbir denetlemenin olmaması insanları zor durumda bırakıyor.”


Vacit Doğucu: Ekonomik sıkıntılar yüzünden parası olan da olmayan da harcamamaya gayret ediyor

“Dövizin yükselmesiyle birlikte, parası olan da olmayan da harcamamaya gayret ediyor. Bu durumdan tedirgin olan vatandaşlar kendilerini korumak için böyle bir yola başvuruyorlar. 

Marketlerle pazar fiyatının aynı olmasından dolayı insanlar, pazara gelme ihtiyacı duymuyor. Ekonomik alanda bozukluk yaşayan insanlar, yaptıkları alışverişler karşısında çıkan fiyatların tamamını ödeyemedikleri için kredi kartlarına başvuruyorlar. Bu nedenden dolayı pazar esnafı olarak satış yapamıyoruz. Psikolojimiz ekonomik koşullar yüzünden bozulmaya yüz tuttu.”


Hüseyin Uzunali: Öğrencilerin gelmesiyle pazar şenlenecek

“Ekonomik krizle birlikte pazar yerinde insanların alım güçlerinin bozulmaya başladığını görmekteyiz. Daha önce bir kilo mal sterlin üzerinden 6 TL’yken dövizin yükselmesiyle birlikte şu anda bir kilo mala biçilen fiyat 20 TL olarak karşımıza çıkmakta. 

Bu duruma denetlemeyle birlikte orantı getirilmediği için vatandaşlarımız haliyle mağduriyet yaşar hale geldi. Ciddi anlamda vatandaşlarımızın hakları yeniyor. 

Esnaflar haksız kazanç elde ediyorlar. 

Bir esnaf olarak şu anda pazarın halinin perişan olduğunu görürken, öğrencilerin okumak için ülkemize gelmesiyle birlikte durumlarımızın bir nebze daha iyi konuma geleceğini düşünüyorum. Öğrenciler esnaf için velinimettir. Bu yüzden ülke olarak öğrencilerin kıymeti bilinmelidir.”


Meriç Bahidi: “Federal Kıbrıs ve Euro’ya geçmemiz gerek”

“Pazar yerinin hali ciddi anlamda bozuldu. Ekonomik kriz yüzünden, insanların gelir düzeyi düştü. Para bulup da alışveriş yapacak ne halleri ne takatleri kaldı.

Her 10 sene de bir ekonomik kriz yaşıyoruz. 

Bu durumla birlikte bizlere ekmek bile almayın diyorlar. Bu ülkeye egemen olmadığımız takdirde bu kriz ne ilk ne de son olacak. 

Vatandaşlarımız birikimlerini ciddi anlamda idare etmeli, çünkü kötü günler kapıda bizleri bekliyor.

 Daha iyi günler görebilmemiz için bir an önce Federal Kıbrıs ve Euro’ya geçmemizin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu memleketi 74’ten 94’e idare edenlerin de bunun veballerini çekeceklerini düşünüyorum.”


İmam Ergün: Henüz bir denetleme göremedik

“Ekonomik krizle birlikte meydana gelen fırsatlar için denetleme getirilmesi gereklidir. Pazar yerleri marketlerden farksız konuma geldi. Türkiye Cumhuriyetinde dövizin yükselmesiyle birlikte patates 6’ları gördü daha sonrasın da ise 1.50 TL’ye düştü. 

Fakat KKTC’de bu durumda fiyatlarda azalma yerine bir artış söz konusu oldu. Denetlemenin olmamasıyla birlikte esnaflar kendi fiyatlarını kendileri çıkarmakta. Bu sayede halkta mağdur edilmektedir. Günlerdir denetim diye bağıran esnaf ve vatandaşlar olarak henüz bir denetleme görmüş değiliz.”


Nevzat Defteralı: Halk gereksiz yere isyan ediyor

“Her yerde ekonomik kriz var. Fakat bir esnaf olarak ben KKTC’nin ekonomisinin iyi olduğunu düşünüyorum. Herkesin durumu gördüğüm kadarıyla iyi, bunca insan anlamsız bir şekilde isyan ediyor.”


Faiz Kamlı: Anavatana ya tam bağlanacağız ya da bağımsızlığımızı ilan edeceğiz

“Ülkemizde ekonomik kriz had safhada, bu durum karşısında deyim yerindeyse insanların sabun gibi eridiklerine şahit oluyoruz. Türkiye’ye sempatisi olan bir vatandaş  olarak, artık bu ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden yanayım. Çünkü artık bizlerin kendi ayaklarımızın üstünde durma zamanının geldiğini düşünüyorum. Anavatanımıza el açmak yerine kendi paramızı çıkarıp, kendi ürünlerimizi üretme zamanımızın geldiğini düşünüyorum. Ülkede bulunan iki kesim arasındaki çözümün bir an önce sağlanması gerekmektedir.

Çünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak bizlerin de onların haklarından artık yararlanmamız lazım. Bu çözümün olmaması karşısında KKTC olarak anavatana ya tam anlamda bağlanmamız gerek ya da tam anlamda bağımsız şekilde devam etmemiz gerekmekte. 

Şu anda görüyoruz ki vatandaşlar yaşadıkları ekonomik kriz karşısında Türkiye devletine bağlı olduğumuz için sıkıntılar yaşamakta, kendi iç sorunlarımızın çözülememesi durumunda bizlerde biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisi kötüyken bizlerin durumu perişan, iyiyken burada Lale devri yaşattıklarının bilincindeyiz.”


Arif Kızılgök: Ürünlerdeki fiyat artışı dövizin yükselmesinden kaynaklanmıyor

“Ekonomik sıkıntılar çeken vatandaşlar, pazardan alışveriş yaparken fiyatlar dolayısıyla sitem etmekteler.  Hatta pazara alışverişe gelen vatandaşların, “bu hafta çok pahalı olacak haftaya ürün fiyatları belki düşer” gibi ifadelerine tanık olmaktayız. 

Fakat yine insanlar ürünlerin etiketlerine bakmaksızın kaliteli ürünleri tercih etmekteler. 

Pazar yeri esnafı olarak patatesteki ürün fiyatlarına döviz doğrultusunda artış göstermedik, yapılan fiyat artışına neden olan sebep, ürünlerdeki verimin düşmesi ve bunun yanı sıra tüketim çokluğundan meydana gelmesiyle artışlar yaşanmaktadır.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam