DOLAR 32,3728 0.16%
EURO 34,9765 -0.3%
GBP 40,9672 0.2%
ALTIN 2.324,270,22
BITCOIN 22727680,00%

Rastgele yaşıyoruz!

ABONE OL
21 Eylül 2016 09:48
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Sevay, KKTC  trafiğinin insan hayatı odaklı değil, günü kurtarma adına bilimsellikten, etik değerlerden uzak ve para tuzağına yönelik uygulamaları kapsadığını belirtti

KKTC’de trafik güvenliği planlama programının olmadığını ve hükümet edenlerin bu konuya duyarsız kaldığını dile getiren Sevay, “Giden canlara artık yazık. KKTC’de gerçekleşen olaylara biz kaza demiyoruz artık, bunlar olacağını ön gördüğümüz olaylardır” dedi

Sevay, “Ulaştırma Bakanımız öğretmen, müsteşarı öğretmen, Trafik Dairesi Müdürü yine öğretmen, Kara Yolları Dairesi Müdürü ise daha düne kadar hastanede elektrik teknisyeniydi. Şimdi biri bana lütfen söylesin, bu kadro yollar için  ihaleleri imzalamanın dışında ne yapılabilir” diye konuştu

 

Özlem ÇİMENDAL

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, KKTC’de trafik konusunda şimdiye kadar bilimsel hiçbir adım atılmadığını savundu. Sevay, insan hayatı odaklı değil, günü kurtarma adına bilimsellikten, etik değerlerden uzak ve para tuzağı olan uygulamalardan ve hız tespit kameralarından toplanan 45,5 milyon TL’nin bir kuruşunun dahi yol güvenliği için kullanılmadığına vurgu yaptı.  Sevay, “KKTC’de birinci öncelik, hiçbir zaman insan hayatını kurtarmak olmadı. Toplumun cebinden alınan paralar, toplum hayatı için kullanılmıyor ” dedi.

 

“Olması ön görülen olaylara duyarsız kalıp, sonra da kaza diyemezsiniz”

KKTC’de trafik güvenliği planlama programı olmadığını hükümet edenlerin bu konuya duyarsız kaldığını dile getiren Sevay, “Giden canlara artık yazık. KKTC’de gerçekleşen olaylara biz kaza demiyoruz artık, bunlar olacağını ön gördüğümüz olaylardır. Kazanın da kişinin kontrolü dışında, önlenemeyecek olaylara denmesi lazım. Maalesef bizim ülkemizdekiler kaza değil” şeklinde konuştu.

 

“KKTC’de ‘hayat kurtarma” gibi bir amaç yok”

KKTC’de trafikte “hayat kurtarma” gibi bir amaç olmadığını savunan Sevay, bunun da yetkili ancak bilim ve bilgiden uzak yetkililer tarafından ortaya konulamadığını söyledi. Sevay, “Hiçbir inanç belirtilmeyen ve hiçbir amacı olmayan bir sistemden bizim ne bekleyebiliriz? Hiçbir şey” dedi.

 

“Uygulamalar, bilimsellikten uzak ve yanlış”

Trafikte önlem adı altında yapılan uygulamaların yanlışlığına ve bilimsellikten uzaklığına da dikkat çeken Hüseyin Sevay, “Önlem adı altında yapılan birçok uygulamamanın birçoğu yanlış şekilde yapılıyor. Ya uygulama şekli ya da uygulama seçenekleri çok lükstür. Örneğin anayollarda kavşak olmayan yerlere ışık koymak, çift çift beton bariyer çekmek gibi. Düzeltilmesi gerekirken kavşakların düzeltilmeyerek, kamera konularak 10 küsur yıl tuzak olarak kullanılması gerçeği önümüzde durmaktadır” dedi.

 

“Toplumun parası boş yere harcanıyor”

KKTC’de trafikte önlem adı altında alınan tedbirler ve uygulamaların bilim ve etik dışı olduğunu da savunan Sevay, “Vatandaşın parası boş yere harcanıyor ve geriye dönüş alamıyoruz, yani insan hayatı için kullanamıyoruz. KKTC’de birinci öncelik, hiçbir zaman insan hayatını kurtarmak olmadı” ifadelerini kullandı.

 

“Gelişigüzel uygulamalarla, trafikte denetim yapıldığı iddia ediliyor”

Toplum geneline bakıldığında dışa kapalı ve yeniliklere direnç gösteren bir yapının söz konusu olduğunu dile getiren Sevay, “Çocuklarımızı emniyet kemersiz taşımayı kahramanlık olarak görüyoruz. KKTC’de birçok aile çocuğunu veya torununu bu şekilde taşıyor ve polis buna hiçbir şey yapmıyor. Böyle bir vizyonsuzluk, amaçsızlık ve öngörüsüzlük var. İnsanlarda aktif olarak doğru yaptıklarında tehlikelerden korunacakları algısı yaratılmıyor. İnsanlar polislerin ceza yazmasından başka bir şey görmüyor. Gelişigüzel uygulamalarla denetim yapılıyor iddialarıyla gidiyoruz biz yıllardır” şeklinde konuştu.

 

“Yeterince eleman verilse de siz ne yaptığınızı biliyor musunuz?”

Trafikte etkin kontrol ve uygulamalar konusunda çalışan personel sayısının eksikliğinin her fırsatta dile getirildiğine de değinen Sevay, “Yeterince eleman yok cevabı veriliyor. Biz de soruyoruz, size yeterince eleman verilse de siz ne yaptığınızı biliyor musunuz? Ya da bu konuda bilgilenmek için hangi adımlar atıldı? Bu var olan zihniyet artık bizim işimize yaramıyor, nereden tutsak elimizde kalıyor. Polisin başındakiler, bakanlığın ve eğitimin başındakiler bize bunu söylemiyor” ifadelerini kullandı.

 

“Hükümet edenler duyarsız”

Hükümet edenlerin trafikteki önlemler konusunda ve kendilerinin dernek olarak yıllardır ifade ettikleri noktasında duyarsız kaldığı eleştirinde bulunan Sevay, “Trafik Dairesi kurulurken verdiğimiz görüşlere bile bakılmadı hatta yok sayıldı. Bizim dediğimiz hiçbir şey dinlenmedi. Uğraşmak istemiyorlar çünkü işlerine gelmiyor” dedi.

“Hız tespit kameraları, hangi bilimsel çalışma ve rapora göre yerleştirildi?”

Trafik hız tespit kameralarının hangi bilimsel çalışmaya göre yerleştirildiğinin yetkililer tarafından açıklanması gerektiğini vurgulayan ve “Hangi bilimsel çalışma ve hangi bilimsel rapora göre bu hız tespit kameraları yerleştirildi. Hangi fayda analizine ve hangi sorunları çözmesi için getirildi?” diye sormanın gerektiğini söyleyen Sevay, “Verebilecekleri hiçbir makul cevapları da yoktur” dedi. Hız tespit kameralarının bilim dışı, etik ve sorumsuzlukla getirilerek yerleştirildiğini de vurgulayan Sevay, “Kameraların kendisi iyi sağlam olabilir bu ayrı bir mesele ama yerleştirildiği yerlerin de önlem amaçlı algılanmasının sağlanmasının hiçbir bilimsel temeli yoktur” diye konuştu.   

 

“Para havaya saçılıyor, Mağusa-Lefkoşa kavşaklarında ölüm kol geziyor”

Trafikte alınan önlemlerin caydırıcı ve hayat kurtarıcı olması gerektiğini, aksi halde havaya harcanan para ve fuzuli uygulamalar olduğunu dile getiren Sevay, Lefkoşa-Mağusa yolundaki kavşakların ölüm tuzağı olduğunu söyledi ve paranın havaya saçılarak, ölüm kavşaklarının kol gezdiğine işaret etti.  

 

“Kameralardan toplanan 45,5 milyon TL’den yol güvenliğine bir kuruş harcanmadı”

10 yıldır hız tespit kameralarından toplanan 45,5 milyon TL’yle ölüm tuzağı olan kavşaklar için ne yapıldığını da soran Sevay, “Bu kavşakların en başından çok basit bir düzenlemeyle ölüm kavşağı olmasından kurtarılması mümkünken, 10 yıldır para tuzağı olarak kullanılan hız tespit kameraları ile bilimsellikten uzak bir uygulama içerisinde sürüp gitmektedir bu sorun. Bu paraların nereye gittiği ya da önlem amaçlı yollara kullanılıp, kullanılmadığı açıklansın ancak açıklama da yapamazlar maalesef. Bu paraların hiçbir kuruşu bu yerleri düzenlemek ve güvenli hale getirmek için de harcanmadı” şeklinde konuştu.

 

“Yaptıkları işin yanlış olduğunu ispat ettiler”

Hükümet edenlerin ve yol güvenliği ile ilgili önlem almada yetkili birimlerin son yaptıkları uygulamalarla önceki yaptıkları çalışmaların yanlış olduğunu ispat ettiklerini dile getiren Sevay, “Güzelyurt yolu üzerinde Kermiya bölgesindeki beton bariyerlerin neden tek sıra olduklarını açıklasınlar. Önceden neden çift beton bariyerler yerine tek bariyer konulmadı? Hep işin rant kısmına odaklanıldığı için, yap gitsin mantığı var. Yaptıkları işte hiçbir hayır yok. Devlet hizmet yönünde toplum için değil, başka işler için çalışıyor” dedi.

 

“Güzelyurt-Lefkoşa yolunda mühendislik hatası var”

Güzelyurt-Lefkoşa yolunun ve tek şerit beton bariyerlerin mühendislik hatalarına hiç değinmek dahi istemediğini ifade eden Sevay, “Ölüm kavşakları ile dolu, kazalara davetiye çıkaran bir yol. O yolun öyle tek taraflı kalması da çok tehlikelidir. Düzenlemeler bilim düşmanlığı güdülerek yapılıyor KKTC’de” diye konuştu.

 

“Devlet, halkın parasını etik ve ahlak dışı yöntemle alıyor”

Yollarda trafik kazalarını önleme adına alınan önlemler çerçevesinde mühendislik etiğinden ve hükümet edenlerin topluma karşı olan ahlaki sorumluluklarından bahsettiğini ifade eden Sevay, “Siz insanların paralarını alacak bir sistem yaratacaksınız ki yapılan budur. Bu para alınıyor ama bu para trafik kazlarını önleyici uygulamalar için kullanılmak yerine, bir kısmı maaşlara bir kısmı da başka yerlere gidiyor. Hükümet edenler 2012 yılında yanlış kavşakların hepsinin düzeltileceği sözünü vermişti ama hiçbirine dokunulmadı bile. Devlet halkın parasını etik ve ahlak dışı bir yöntemle amacın can kurtarma olmadığı bir yolla alıyor. Böyle bir şey olamaz” şeklinde konuştu.

 

“Birileri bizimle alay ediyor”

“Birileri bizimle alay ediyor, şimdi BMW’lerle ortalıkta dolaşıyor ve hesapta denetim yapıyorlar” şeklinde konuşan Sevay, “Yapıyorlar ve oluyor düşüncesi hakim, biz yıllar evvelinden bu uygulamanın yanlış olduğu konusunda uyarıda bulunduk ve bunun fuzuli para harcama olduğunu söyledik. Asıl ihtiyacın çağdaş ve bilinçli bir trafik plan sistemi olduğunu ve bu araçların da bu sistem içerisinde bilinçli uygulamalar yapması olduğunu dile getirdik” ifadelerini kullandı.

 

“Sadece para cezası değil, eğitim cezası da verilmeli”

Trafikte tehlikeli sürücülerin de sayısının azımsanmayacak boyutta olduğuna da dikkat çeken Sevay, sürücülere sadece para cezası değil, eğitim cezası verilmesi gerektiğinin altını çizdi. “İnsanlar para vererek ders almıyor. Gittikçe tersine gidiyoruz. Ulaştırma Bakanımız öğretmen, müsteşarı öğretmen, Trafik Dairesi Müdürü yine öğretmen, Kara Yolları Dairesi Müdürü ise daha düne kadar hastanede elektrik teknisyeniydi. Şimdi biri bana lütfen söylesin, ihaleleri imzalamanın dışında Kara Yolları için ne yapılabilir bu şekilde?” diye sordu.   

 

 

 

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam