DOLAR 32,4634 -0.08%
EURO 34,8359 -0.4%
GBP 40,6687 -0.33%
ALTIN 2.445,040,38
BITCOIN 20829221,29%

Sağlıksız bir sağlık sisteminin önderi

ABONE OL
7 Aralık 2017 03:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Deniz ABİDİN’in haberi

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, randevulu sisteme geçilmesine rağmen sabahın erken saatlerinde hastaların hastane önünde yığılmalarına çare bulamayan ve özel hastane ile klinikleri yeteri kadar denetleyemeyen bir bakan olarak öne çıktı 

Bakan Sucuoğlu’nun icraatlarından bazı başlıklar;

Hastanelerin kamu-özel işbirliğinde inşa edileceğini belirtmesine karşın, detaylarla ilgili tatmin edici açıklama yapmamak 

Devlet laboratuvarındaki yangının ardından ortaya çıkan gelişmelerin örtbas edilmesine, hem laboratuvar çalışanlarının hem de çevre sağlığıyla oynanmasına göz yummak 

Ülke için gerekli olan kalıcı bir sağlık politikası yaratılması için yeteri kadar proje üretmemek 

Randevulu sisteme geçildi denilmesine rağmen sabahın erken saatlerinde hastaların hastane önünde yığılmalarına çare bulamamak 

Hasta hakları açısından doğan sıkıntılara çözüm üretememek 

Özel hastane ve klinikleri yeteri kadar denetlememek 

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde hizmet alımı yapılan özel şirketlere bağlı olarak sigortasız kaçak işçi çalıştırılmasının önüne geçememek 

 

Yeni Bakış 7 Ocak’ta yapılacak erken genel seçim öncesi siyasilerin “Başarı”  karnelerini kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Sucuoğlu’nun Bakanlık  döneminde özel hastane ve klinikleri yeteri kadar denetlemediği gözlemlense de “sağlıkta reform yaptık” diyen bir Bakan olarak gündemde kaldı. 
 Bakan Sucuoğlu’nun 
icraatlarından bazı başlıklar;
Hastanelerin kamu-özel işbirliğinde inşa edileceğini açıklayarak detaylarla ilgili tatmin edici açıklama yapmamak 
Devlet laboratuvarındaki yangının ardından ortaya çıkan gelişmelerin örtbas edilmesine, hem laboratuvar çalışanlarının hem de çevre sağlığıyla oynanmasına göz yummak. 
Ülke için gerekli olan kalıcı bir sağlık politikası yaratılması için yeteri kadar proje üretmemek. 
Randevulu sisteme geçildi denilmesine rağmen, sabahın erken saatlerinde hastaların hastane önünde yığılmalarına çare bulamamak. 
Hasta hakları açısından doğan sıkıntılara çözüm üretememek. 
Özel hastane ve klinikleri yeteri kadar denetlememek. 
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde hizmet alımı yapılan özel şirketlere bağlı olarak sigortasız, kaçak işçi çalıştırılmasının önüne geçememek.

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu:
“İyi bir politikacı, kötü bir Sağlık Bakanı”

Yeni Bakış’a konuşan Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Bakan Sucuoğlu’nun çok iyi bir politikacı olmakla birlikte kötü bir sağlık bakanı olduğunu belirtti. Gardiyanoğlu, Bakan Sucuoğlu’nun hükümete geldiğinde sağlıkta reform yapacağını ve hükümetin bunun birinci görevi olduğunu söylediğini anımsatarak, 17 aylık icraatı döneminde park ve bahçe müdürü olmaktan başka öteye gidemediğini söyledi. 
Gardiyanoğlu, Lefkoşa hastanesinin oto parkını asfaltladığı, akmayan sıcak suları akıttığı ve hastane duvarlarını yaptığı için bunları reform sayan bir bakan olduğunu belirtti. 

“Yaptığı tüm yasalar Sucuoğlu’nun masasına geri dönüyor”
Gardiyanoğlu, Bakan Sucuoğlu’na sorulduğunda tüm yasaları yaptığını söylediğine dikkat çekerek, Anayasa’ya uymayan yasa yapmanın ya da bir çıkar çevresi için yasa yapmanın aklı başında bir politikacının yapmaması gereken en büyük hata olduğunu belirtti. Gardiyanoğlu, yaptığı tüm yasaların Cumhurbaşkanından Anayasa Mahkemesine, Anayasa Mahkemesinden de tekrar Faiz Sucuoğlu’nun masasına geldiğini kaydetti. 
Yasaların hiçbirinin şu anda yürürlükte olmadığına vurgu yapan Gardiyanoğlu, bunun en bariz örneğinin Döner Sermaye Yasası olduğunu söyledi. 
Gardiyanoğlu, şöyle devam etti, “Döner Sermaye Yasası iptal oldu. Sucuoğlu bu yasayı yaparken hastanenin döner sermayeden gelecek gelirle gelirlerinin artırılmasını ve eksik ihtiyaçlarını alalım demişti. Bu dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yasa oldu. Kamu hekimlerine mesai saati içinde maaşlarının üstüne döner sermayeden para vereceğini iddia etti. Dünyada diğer ülkelerde Döner Sermaye Yasasına göre hekimler aldığı bir ücret doğrultusunda çalışır, çalıştıkça maaşını yukarılara çeker. Bizde Faiz Bey sendikaya öyle bir teslim oldu ki hekimler aynı maaşlarını almaya devam edecek, üzerine döner sermayeden para alacaklar ve bu işi de mesai saati içinde yapacaklar. Bu yasa şu anda Sucuoğlu’nun  masasında bekliyor.”

“Yürürlükte olan hiçbir yasa yok”
Gardiyanoğlu, bugün Faiz Sucuoğlu’nun yaptığı ve yürürlükte olan hiçbir yasal düzenlemenin olmadığını ifade ederek, Sucuoğlu’nun hekimlerin ikinci iş yasağıyla ilgili altı aylık sürenin dolmasına yakın bir tüzük hazırlayarak, özel hastane ve kliniklerle protokol imzalayacağını söylediğini hatırlattı. 

“Soruşturma açılması gereken kişi Bakan Sucuoğlu’dur”
Gardiyanoğlu, “Ne acıdır ki son 10 gündür yine sağlıkta ölümleri hasta kayıplarını konuşuyoruz” diyerek, “daha dün kamuda bir hekim hizmet etmesi gereken saatte kendi kliniğinde özel hastalarına baktı. Devlet Hastanesindeki hastalar ise saatlerce onu bekledi. Bu olay basına yansıyınca Bakan Sucuoğlu soruşturma açacağım, takip edin diyor. Soruşturma açılması gereken kişi burada kendisidir. Çünkü bu kapıyı kamu hekimlerine açan kendisidir. Ortada bir mahkeme emri vardır ve kamu hekimlerinin ikinci iş yapması yasaktır” diye konuştu. 

“Halkın şikayet ettiği konu sağlıktır”
“Bakan Sucuoğlu’nun özel kliniklerle yaptığı bu tüzük de şu an mahkemededir” diyen Gardiyanoğlu, Yüksek İdare Mahkemesinde görüşülmekte olduğunu, büyük ihtimalle bu tüzüğün de iptal olacağını belirtti. Gardiyanoğlu, yapılan seçim anketlerinin tartışıldığını, bütün anketlerde halkın şikayet ettiği konunun sağlık sistemi olduğunu ifade etti. 
Gardiyanoğlu, “Vatandaş hala aldığı sağlık hizmetinden muzdarip” diyerek, “siz bu sorunları çözmedikçe istediğiniz TV kanalına, istediğiniz köşe yazarına kahraman yaptırtın kendinizi. Önemli olan halkın gözünde kahraman olmanızdır. Vatandaş sağlık hizmetinden memnun değildir. Faiz Bey Sağlık Bakanlığı’na oturmuş en iyi politikacı, en kötü icraata bağlı da Sağlık Bakanı’dır” diye konuştu. 

“Dört hastanenin sözleşmesini imzalamış, buna herkes gülüyor”
Gardiyanoğlu, Sağlık Bakanı’nın her ilçeye hastane yapacağından bahsettiğini, sağlıkta büyük reformlar yaptığını ifade ettiğini belirterek, dört hastanenin sözleşmesini imzaladığını söylediğini, buna herkesin güldüğünü kaydetti. 
Gardiyanoğlu, Sucuoğlu’nun Türkiye’ye giderek para aldığını ve gelip hastane yapmaya çalıştığını belirterek, “Bu hastaneleri kim çevirecek?” diye sordu. “Siz hala Mağusa Hastanesini poliklinik olarak kullanıyorsunuz” diyen Gardiyanoğlu, “Cengiz Topel’e doktor gönderemiyorsunuz, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesini çalıştıramıyorsunz” şeklinde konuştu. 

“Sucuoğlu elini vicdanına koysun”
“Karpaz’a da hastane yapılacakmış, hangi doktorla?” diye soran Gardiyanoğlu, bu söylemlerin tamamen popülist yaklaşımlar olduğunu belirtti. 
Gardiyanoğlu, “Bakan Sucuoğlu elini vicdanına koysun ve bu hasta ölümlerinin yaşandığı klinikleri, özel hastaneleri denetlemiyorum, neden özel hastaneleri yasalara uygun hale getirmiyorum diye düşünsün ” dedi. 

TIP-İŞ Başkanı Usar: “Sağlık kaliteli olmak zorunda”
TIP-İŞ Başkanı Sıla Usar da, ülkede giderek artan şiddette bir sağlık krizi yaşanmakta olduğunu belirterek,  yurttaşların sağlığa erişmekte ve kaliteli hizmet almakta zorluk yaşadığını söyledi. 
Sağlık bir insan hakkıdır ve kaliteli olmak zorundadır” diyen Usar, ülkenin her yerinde yaşayan her bir yurttaş için, hiç bir ayrım gözetmeksizin, ister varlıklı ister yoksul, herkesin eşit, ulaşılabilir, güvenilir ve kaliteli sağlık hizmeti alması gerekmekte olduğunu kaydetti. 

“Sağlık hizmetinde eşitlik hedefine ulaşamadık”
Usar, “Ancak ülkemizde yurttaşların sağlık hizmetine ulaşmaları, yaşadıkları bölgeye, sosyoekonomik durumlarına göre değişmektedir. Geçtiğimiz 18 ayda sağlık hizmetine ulaşımda eşitlik hedefine ulaşılamamıştır” diye konuştu. 
Kamu hastaneleri ve sağlık merkezlerinde alt yapı eksiklikleri tamamlanamamış ve fiziki koşulların yeterince iyileştirilememiş olduğuna dikkat çeken Usar, hekim ve hemşire eksikliklerinin hizmet kalitesini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. 

“Acilde, servislerde nöbetler güçlükle dönüyor”
Usar, şunları belirtti, “2017 yılında onlarca kamu hekimi görevlerinden istifa etmiş veya erken emeklilik hakkını kullanmıştır. Üst ihtisas gerektiren uzmanlıklarda ciddi kayıplar yaşanmış, bazı branşlarda hizmetler durmuştur. Ağır çalışma koşulları, yetersiz özlük hakları ve sağlıkla ilgili yasal düzenlemelerin yapılmamış olması nedeni ile hekimler kamu hastanelerinde çalışmayı tercih etmemektedir. Sağlık Bakanlığı gazete ilanları ile hekim arar duruma düşmüştür. Özellikle acil servislerde ve bazı branşlarda nöbetler güçlükle dönmekte veya dönmemektedir. Teşkilat Yasaları güncelleme çalışmaları yapılmamış, sağlıkla ilgili yasalar yasallaşmamıştır. Sağlık hizmetlerinde istatistik ve veri toplanması planlama açısından vazgeçilmezdir. Ülke nüfusu, demografik yapı, hastalıkların görülme sıklığı vb. bilgilere sahip olunmadan sağlıkta planlama yapmak mümkün değildir. Veri toplama, istatistik ile birlikte planlama yapılmadığından alınan bazı ilaçlar eksilmiş, yurttaşlar ilaçlarına ulaşmakta çoğu zaman zorluk yaşamışlardır. Ülkenin ihtiyacı olan sağlık sistemine günü birlik değerlendirmelerle değil, rasyonel hedefler ve stratejilerle ulaşılabilir.” 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam