DOLAR 32,3904 0.21%
EURO 35,0719 -0.02%
GBP 41,0598 0.36%
ALTIN 2.324,800,24
BITCOIN 2275147-0,40%

Şaşılık ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir

ABONE OL
1 Ağustos 2017 09:09
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Şaşılığın hem çocuklukta hem de yetişkinlikte görüldüğünü aktaran Prof. Beden, “Çocuklukta görülen kaymalar bilinen başka bir nedene bağlı olmayabileceği gibi görmeyi bozan katarakt, göz tümörleri veya nörolojik hastalıklara da eşlik edebilir. Bu nedenle fark edildiği ilk anda göz muayenesi gerektirir” dedi.

Gözler ile obje-ışık takibi ve gözlerin hedefe odaklanması hayatın yaklaşık üçüncü ayında gelişiyor. Bu süre zarfında çok bariz olmamak şartı ile bir miktar ve gelip geçici kaymaların doğal karşılanabildiğini belirten ve ntv.com.tr’ye açıklamada bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Beden, üçüncü aydan itibaren gözlerin kaydığı düşünülüyorsa zaman geçirmeden bir göz doktoruna gitmek gerektiğini söylüyor.

 

Tümörler de şaşılık yapabilir

“Çocuklukta görülen kaymalar bilinen başka bir nedene bağlı olmayabileceği gibi görmeyi bozan katarakt, göz tümörleri veya nörolojik hastalıklara da eşlik edebilir” uyarısında bulunan Beden, şöyle devam ediyor:

“Çocukluk ve bebeklik yaşlarında klasik anlamda şaşılık gözlerin farklı noktalara odaklanması şeklinde kendini gösterebileceği gibi, aydınlık ve güneşli ortamlarda bir gözü kapama veya günlük hayatta başı bir tarafa eğme şeklinde de ortaya çıkabiliyor. Erişkin yaşlarda ise en önemli belirti çift görmedir.”

 

Göz tembelliği kalıcı olabilir

Burun kökünün tam olarak gelişmemesi nedeniyle birçok bebekte şaşılık varmış izleniminin doğabildiğini belirten Prof. Beden, “Bu nedenle bebeklikte var olan şaşılığın zaman ile düzeleceği düşüncesi yanlıştır. Gerçekten şaşılık var ise bunun zamanla düzelmesi olası değildir. Ek olarak, şaşılık bulunan bebeklerde her iki gözün sağlıklı görme gelişimi engellenecektir ve bunun önlenmesi için çocuk küçükken tedaviye başlamak gerekir. Aksi takdirde bir veya iki gözde gelişebilecek göz tembelliği kalıcı olur” diyor.

 

Göz muayenesi ne sıklıkla yapılmalı?

Normal şartlarda sağlıklı ve zamanında doğmuş her çocuğun 6 ay – 1 yaş arası ilk göz muayenesinin yapılması öneriliyor. 3 yaşında yapılan görme muayenesi ise oluşabilecek göz tembellikleri ve tedavisi açısından kritik öneme sahip.

 

Tedavi uzun sürebilir

Şaşılıkta; gözlük, kapama ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunuyor. Çocukluk çağı şaşılıklarında bir anda tedavinin mümkün olmadığını vurgulayan Dr. Beden, “Uzun bir süre takip gerektirecektir. Ameliyat gözlük veya kapama tedavisinin alternatifi değildir, cerrahiden sonra da gözlük ve kapama tedavisi devam edebilir” şeklinde konuşuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam