DOLAR 32,3876 0.19%
EURO 34,9986 -0.23%
GBP 41,0174 0.29%
ALTIN 2.324,880,25
BITCOIN 2265063-0,69%

‘Şiddet gören utancından susuyor’

ABONE OL
24 Ekim 2016 09:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2023/03/alt.jpeg
https://yenibakisgazetesi.com/wp-content/uploads/2024/03/300-x-250-1.jpg

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan verilere göre; şiddet konusunda devlet makamlarının ciddi şeklinde bilinç eksikliği olduğunu vurguladı. Yücel, şiddetin gittikçe artan oranlarda olduğunu ve tüm hayatın içinden yaşamın bir parçası olduğunu gözlemlediklerini aktardı.

 

Kadına yönelik fiziki şiddetin her 3 kadından birine uygulandığına dikkat çeken Yücel, “Şiddet gören kişiler genelde konuşmayı tercih etmemektedir. Özellikle çalışan ve eğitimli kadınlar utandıklarından ve kendilerine bu durumu yediremediklerinden dolayı susmaktadırlar” dedi.

 

Şiddet konusunda bilinçlendirilmenin önemli olduğunu belirten Yücel, “Şiddet mağdurlarına yardımcı olacak devlet birimlerinin, avukatların ve hastanelerde ilk müdahaleleri yapan kişilerin bilinçlendirilmeleri çok önemli bir detaydır” şeklinde konuştu.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

“Devlet makamlarında bilinçsizlik var”

Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, 10 yıldan bu yana Aile içi şiddet, kadına şiddet ve kadın ticareti konularında çalışmalar yaparak sağlam verilere dayandırdığı araştırmalarını Yeni Bakış gazetesiyle paylaştı. Sağlam, “Bu konularla ilgili olarak yaptığımız çalışmalar ve gözlemlediklerimiz arasında devlet makamlarında ciddi şekilde bilinç eksikliği olduğu ortaya çıkmıştır. Yine çalışmalarımıza dayanarak şiddetin artan oranlarda olduğunu ve tüm hayatımız içinde yaşamın bir parçası olduğunu gözlemlemekteyiz” şeklinde konuştu.

 

“Her 3 kadından biri şiddete maruz kalıyor”

Kadına yönelik şiddete de değinen Yücel, “Özellikle kadına yönelik fiziki şiddetin her 3 kadından birine uygulandığını yine çalışmalarımız ve anketlerimiz sonucunda söyleyebiliriz. Şiddetin boyutları da çok önemlidir ki şiddetin farklı çeşitleri de vardır. Duygusal şiddetten tutun, fiziksel ve psikolojik şiddete hatta cinsel ve ekonomik şiddete kadar çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanında sadece kadınların yaşadıkları şiddet olayları değil çocuklara yönelik uygulanan şiddet çeşitlerine de değinmek, bu konularda bilinçlenmekte önemlidir” diye konuştu.

 

“Eğitimli kadınlar utanıyor”

Şiddet gören kişilerin genelde konuşmamayı tercih ettiklerini söyleyen Yücel; “Kişiler uğradıkları şiddeti kendilerine yediremedikleri içinde sesiz kalmayı tercih etmektedirler. Şiddete maruz kalan Eğitimli kesimler ise utandıklarından dolayı sesiz kaldıkları yapığımız araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Başkalarının şiddet görmesine insanlar üzülüyor ve şiddete maruz kalan kişiye anlayış gösterebiliyor, fakat şiddet kendilerine uygulandığında ise yapılanı kendilerine yedirememektedirler” dedi.

 

“Bilinçlendirme çok önemli”

Yücel sözlerine şu şekilde son verdi; “Şiddeti önleme konusunda bilinçlendirme çok önemli rol oynamaktadır. Şiddet konusunda bu dönemde KAYAD’ın şiddete karşı bir ön projesi bulunmakta ve yine baro ile birlikte gerçekleştirdikleri bir proje var. Bu noktada da şiddet mağdurlarına yardımcı olacak devlet birimlerinin, avukatların ve hastanelerde ilk müdahaleleri yapan kişilerin bilinçlendirilmeleri çok önemli bir detaydır. Hastanelerde şiddet mağduru kadınlar yardım alırken, onlarla bire bir temasta olan görevlilerin bunun bilincinde olup ne yapması gerektiğini çok iyi bilmesi gerekmektedir. Bunun yanında şiddetle alakalı işleyen bir sistem kurulup şiddetin temizlenmesi çok önemli. Şiddet noktasında kadının toplum içerisindeki durumu, kadına bakış açısı da çok önemlidir ki bu konunun da çok daha derin irdelenmesi gereken bu konu” dedi.

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

kıbrıs reklam